Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pošlete vánoční cukroví do druhého kola a připravte z něj tiramisu nebo upečte tuhle nebesky nadýchanou bábovku
Zdroj: zdroj: Toprecepty, Miquel

Když vánoční svátky skončí, i ten největší milovník sladkostí a doma upečeného voňavého cukroví je přestane vyhledávat. Ale co udělat s vanilkovými rohlíčky, trochu ztvrdlými perníčky nebo lineckým pečivem?


Rozdrobit a schovat do ledničky

Ať už se jde o celé sušenky, drobky nebo kousky – z každého zbytku lze vytvořit nové pochoutky. Neplýtvejte zbytečně a „recyklujte“!

Pokud chcete využít sušenky nebo zbytky perníku, jednou variant je rozdrobit je (ideálně za pomoci kuchyňského robota) a uložit v uzavřené nádobě do ledničky či do mrazničky. Využití se najde do nepečených dortů, například do oblíbeného cheesecake.

„Drobky“ z cukroví přijdou vhod také při přípravě vrstvených dezertů. Stačí střídat  vrstvy rozdrobeného cukroví s pudinkem nebo smetanovými krémy. Ozvláštnit s nimi můžete i tiramisu, které tak získá originální chuť a vůni. Místo piškotů do základu dejte zbylé sušenky. A úplně nejjednodušší je přisypat drobečky sušenek do ovesných vloček a spolu s ořechy a rozinkami vytvořit rychlé müsli k snídani.

Pro děti mléčný koktejl, čokoládové kuličky a pralinky

Zbytky cukroví báječně ochutí i mléčný koktejl. Nejen děti budou nadšené, když z trochy mléka, hrsti rozdrobených sušenek a kopečku vanilkové zmrzliny vykouzlíte voňavý mléčný nápoj. Pokud nemáte v mrazáku zmrzlinu, rozmixujte místo ní zralý banán s kostkou ledu

Jak na čoko kuličky? Z rozdrcených sušenek, smetanového sýra a moučkového cukru připravte směs, vytvarujte z ní kuličky, krátce je zmrazte a pak namočte do čokolády nebo čokoládové polevy. Ve zdobení se kreativitě meze nekladou!  

Ze smetany a čokolády připravte klasickou ganache, přidejte do ní rozdrobené sušenky, vytvořte kuličky, které znovu obalte  v drobečcích. A máte vlastní pralinky!

Hodí se do náplní i drobenky

Zbytky sušenek zpestří mnoho dezertů. Přidat je můžete místo strouhanky na zahuštění jablečné náplně štrúdlu. Bude pak mít luxusní šmrnc a chutnat jako z drahé cukrárny. Vynikající jsou drobečky sušenek i v palačinkách: potřete palačinky čokoládovou pomazánkou, posypte sušenkovými drobky a srolujte jako obvykle a ozdobte kopečkem šlehačky nebo jogurtu.

Rozdrobené sušenky dobře poslouží i při přípravě drobenky. Vsypte je do mísy, prohněťte je s máslem – a snadno tak získáte lahodnou drobenku, která dá ovocným koláčům zase trochu jinou chuť.

Bábovka ze zbytků sušenek

Zbylé vánoční sušenky a cukroví jsou ideálním základem pro bábovku. Co budete potřebovat?

  • 400 g vánočního cukroví nebo sušenek
  • 200 ml mléka
  • 50 ml vaječného koňaku (nebo více mléka)
  • 50 gramů cukru
  • 2 vejce
  • 80 gramů mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 balení vanilkového cukru
  • 100 g jemně nasekané čokolády

Sušenky nakrájejte najemno nebo je rozdrťte v mixéru na jemnou strouhanku. Dejte je do mísy a zalijte mlékem a vaječným koňakem. Směs nechte dobře nabobtnat (asi 15 – 30 minut). Po nabobtnání sušenek směs znovu rozmixujte a vytvořte pyré. Konzistence by měla být jako u krupicové kaše.

Troubu předehřejte na 175°C (horní a spodní ohřev)

Vejce šlehejte s cukrem asi 5 minut do nadýchané hmoty. Poté opatrně vmíchejte směs sušenek. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a vmíchejte do směsi spolu s vanilkovým extraktem. Přidejte nastrouhanou čokoládu a dobře promíchejte.Těsto by mělo být husté – jako na klasickou bábovku. Pokud je těsto příliš řídké nebo příliš tuhé, přidejte buď další drobky ze sušenek nebo trochu mléka.

Koláč pečte asi 35– 40 minut (udělejte test špejlí). Poté nechte vychladnout a můžete podle chuti dát navrch polevu a zdobit oříšky nebo lentilkami.

Zdroje informací: backenmachtgluecklich.degusto.at

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Odeta Wollmanova

29. 12. 2022 19:07

V cukroví cukr, ve vaječném koňaku cukr a ještě tam přidáte? Věřím, že většina lidí má rozum a co se u nich nejí nepeče. Kór při nynějších cenách másla, vajec a dalších surovin.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat