Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrovinky ze zbytků polevy podle Sandtnerky: Jednoduché nepečené cukroví zvládnete i těsně před Vánoci
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Při pečení cukroví se často stává, že něco zbyde. Jednou řešíme, co s přebytečnými bílky, podruhé nám zase v misce zůstanou žloutky a jindy zjistíme, že jsme udělali až příliš krému nebo polevy. Nepečené kuličky jsou skvělým řešením, jak naložit třeba s různými polevami.


Co se zbytky po pečení?

Pokud každý rok připravujete velké množství různých druhů cukroví, jistě víte, kolik surovin na to padne. Vzhledem k tomu, jak je cukroví variabilní, do každého se hodí na něco jiného. Do většiny druhů jsou třeba zapotřebí vajíčka, obvykle ale žloutky a pak může nastat problém, co udělat s bílky, který se obvykle řeší pečením pusinek nebo kokosek. Mnoho druhů se rovněž plní různými krémy a stejně tak se u některého cukroví neobejdete bez polev, které vylepšují nejen jeho chuť, ale i vzhled. K išlskému cukroví třeba patří čokoládová poleva, k ledovkám zase citronová. A je i spousta dalších variant. 

Jak využít zbylé krémy a polevy?

Pokud při pečení trochu experimentujete a vymýšlíte si vlastní kombinace nebo si upravujete poměry a množství, než je uvedeno v receptu, snadno se může stát, že vám nějaká poleva nebo krém zůstanou. Vzhledem k tomu, že do nich používáme drahé ingredience jako máslo, cukr nebo vajíčka, byla by škoda je vyhodit. Samozřejmě, že můžete třeba upéct ještě košíčky a použít je k jejich naplnění a ozdobení. Je ale ještě jedna varianta. Krémy a polevy snadno využijete do nepečených druhů cukroví.

Kuličky z polev podle Sandtnerky

Návod, jak využít zbytky polev, poskytla již dávno ve své kuchařské knize jedna z hvězd prvorepublikové gastronomie Marie Janků-Sandtnerová, jejíž kuchařka je takovou klasikou, podle níž se učily vařit už naše babičky a v mnoha rodinách se tzv. Sandtnerka dědí z generace na generaci. Jejím cílem bylo vzdělávat v oblasti gastronomie hlavně mladé dívky, aby byly dobré hospodyňky a uměly uvařit „dobré, chutné a levné pokrmy“. Kuličky ze zbylých polev přesně tento požadavek splňovaly, jedním z hlavních předpokladů dobré kuchařky totiž bylo, že nemá plýtvat. Navíc takové kuličky byly snadné na přípravu a nebylo nutné je nějak dochucovat. O jejich chuť se totiž postaral krém.

A jak tedy zní plné znění Sandtnerové receptu?

Různé zbývající polevy (punčovou, kávovou, citronovou nebo čokoládovou) smíchejte, dejte do mísy, přidejte vejce (nebo bílky), podle potřeby piškotové drobečky nebo strouhané oříšky. Dobře zamíchejte a z tuhé hmoty vytvarujte kuličky. Dejte je oschnout na pocukrované prkýnko, ozdobte zavařenou višní nebo šípkem a vložte do papírových košíčků. Hotové kuličky také můžete obalit v kakau, přelít je zbylou čokoládovou polevou nebo je obalit v nasekaných oříšcích či v kokosu. Předností tohoto cukroví je, že můžete experimentovat s chutěmi a poměrem surovin. Piškoty přidávejte od oka, aby byla hmota dostatečně hustá na tvarování kuliček.

Náš tip: Pokud si náhodou uděláte velké množství polevy na zdobení perníčku, snadno z ní uděláte jednoduché pusinky. Sladký krém jen stačí dát do zdobicího sáčku a nastříkat na plech třeba kytičky nebo jiné tvary a nechat zaschnout. Sníh můžete i obarvit potravinářskými barvami, pusinky pak budou vypadat veseleji. Do směsi můžete přidat také kokos a upéct v troubě při teplotě 150 °C rychlé kokosky.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si