Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak domácí bounty kokosové kuličky? Stačí pár surovin a čokoláda na zdobení a hotovo je do 10 minut
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Vánoce jsou za dveřmi a tak na nějaké velké pečení nezbývá už moc času. A to je ta chvíle, kdy se můžeme pustit do nepečených druhů. Kdo miluje kokos, může vyzkoušet tyhle domácí kuličky, připomínající známou cukrovinku.


Bounty lepší než z obchodu 

Do Vánoc zbývá pár dní a tak ideální chvíle začít přemýšlet nad nepečenými druhy cukroví, které lze udělat opravdu na poslední chvíli, některé to kvůli trvanlivosti dokonce vyžadují. U nás doma máme rádi Bounty tyčinky, tak jsem je zkusila doma napodobit, ale ne v podobě tyčinek, nýbrž kuliček, se kterými mohou bez problémů pomáhat i malé děti. A když sem tam nějaká kulička "zmizí", tak se přece nic neděje.

Průmyslově vyráběné tyčinky obsahují 14 ingrediencí, kromě kokosu jsou tam emulgátory nebo zvlhčující látka. Nic z toho doma nepotřebujete a cukrovinku vyrobíte z pouhých 4 nebo 5 surovin. Příprava je velice snadná a chuť výborná. Na přelévání kuliček můžete využít jakoukoliv rozpuštěnou čokoládu, třeba z nadbytečné mikulášské nadílky...

Recept na domácí bounty kuličky  

Budete potřebovat: 200 g salka, 100 g sušeného kokosového mléka nebo kokosové mouky, 90 g strouhaného kokosu, 50 g změklého másla a čokoládu na dozdobení. Jak na to? Smíchejte všechny suroviny kromě čokolády a dejte je do lednice ztuhnout nejméně na dvě hodiny. Pak tvarujte kuličky a dejte vychladit do mrazničky asi na 40 minut. Rozpusťte čokoládu a kuličky polijte. Můžete je polít jednou vrstvou a pak je ještě ozdobně "pocákat" druhou čokoládou. Když využijete čokoládou mléčnou, budou kuličky chutnat skutečně jako známá cukrovinka. 

Moje tipy: 

  • Já jsem kuličky přelévala nadvakrát, takže vznikla dvojitá, různě barevná vrstva čokolády. Použila jsem čokoládu růžovou ruby a čokoládu hořkou. Není to nutné, je to jen na vás. 
  • Pro perfektní vzhled polevy doporučuji kuličky před vložením do mrazničky napíchnout na špejli a takto nechat zmrznout. Pak se budou kuličky lépe do čokolády namáčet a zároveň můžete hned přebývající čokoládu do misky zpět "oklepávat", tak, aby byla kulička pěkně rovnoměrně obalená. 
  • Sušené kokosové mléko je k dostání, ale je poměrně drahé. Proto je lepší zvolit kokosovou mouku a smíchat ji se strouhaným kokosem. Lze použít i pouhý strouhaný kokos, ale s jemnou moukou jsou kuličky lepší a mouka se strouhaným kokosem se dobře doplňuje. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více