Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak odlehčit bramborový salát? Majonézu skvěle nahradí řecký jogurt, kvalitní olej nebo dokonce hovězí vývar
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Pořádný bramborový salát má být zalitý notnou dávkou majonézy a někdo si jej i vylepšuje salámem. O nic zdravého zkrátka nejde. Samozřejmě, že občas si něco takového dopřát můžeme, ne každý se ale chce nebo může o Vánocích přecpávat. Lehčích náhražek majonézy ale naštěstí existuje spousta.


Bramborový salát má mnoho verzí

Snad žádný jiný pokrm nemá tolik variant jako bramborový salát. Všemi zbožňovaná vánoční příloha, která je tím nejlepším doplňkem k smaženému kaprovi, se dělá skoro v každé rodině jinak a většina lidí nedá dopustit právě na tu svou často i dlouhými léty prověřenou variantu. Domácí recept na bramborový salát je pro mnohé zkrátka téměř posvátný.

Někdo do něj používá jen směs kořenové zeleniny, jiný přidává hrášek, další kukuřici nebo jablko a někdo se spokojí jen s cibulkou a kyselou okurkou. V některých rodinách si salát nedokážou představit bez vajíčka uvařeného natvrdo nebo kousků salámu, další proti salámu v salátu přímo bojují. Stejně jako se dá experimentovat s jednotlivými ingrediencemi v salátu, mohou být různé i zálivky a dochucení. Klasikou je samozřejmě majonéza, ať už domácí nebo z obchodu. K ní navíc někdo přidává na okyselení citron, jiný ocet, další lák z okurek. Pro zajímavější chuť se dává hořčice, někdo dokonce vmíchává do zálivky i trochu kečupu. Variant je zkrátka nepočítaně.

Odlehčený bramborový salát

I když klasikou je majonézová verze salátu, někteří ocení i trochu odlehčenější variantu. Někdo zkrátka majonézový salát nemůže ze zdravotních důvodů, další se ani o svátcích nechtějí vzdávat zdravého jídelníčku a vegani zase odmítají majonézu kvůli vajíčkům. Jakým způsobem ale můžete majonézu v salátu nahradit a jak jinak lze salát odlehčit?

  1. Tradiční náhražkou majonézy v salátu je jogurt. Místo toho úplně nejobyčejnějšího je vhodnější řecký, který je patřičně hustý. Pokud se bojíte, že bude salát hodně tekutý, můžete pro jistotu ještě jogurt nechat odkapat v sítku vyloženém plátýnkem. Pokud vám vyloženě nejde o to radikálně snížit tuky, můžete místo jogurtu použít tučnější zakysanou smetanu. Další možností je jen trochu majonézy ubrat a nahradit ji právě smetanou nebo jogurtem. Zakysané výrobky navíc salát samy o sobě trochu okyselí.
  2. Pokud nutně nepotřebujete hustou zálivku připomínající majonézu, vystačíte si i s olivovým olejem a citronovou šťávou, případně s trochou dijonské hořčice na dochucení. Místo běžného octa můžete použít i jablečný, který se často doporučuje i při různých očistách organismu. Pro zvýraznění chuti se pak hodí do takového lehčího salátu navíc přidat bylinky – třeba petržel nebo pažitku.   
  3. Bez majonézy se také obejde i tradiční vídeňský salát, jehož podobná verze je oblíbená i v německém Bavorsku. I když v něm není majonéza, přesto je salát krásně krémový díky speciální zálivce, do níž se používá kromě oleje a octa i vývar, nejlépe hovězí a domácí. V nejhorším si ale vystačíte i s bujonem. Díky tomu, že se vývarem zalijí ještě horké brambory, tekutina se zahustí škrobem z nich a vznikne pak pro vídeňský salát typická hustá krémová zálivka. Pak už se vše jen dochutí octem a olejem a majonéza vůbec není potřeba. Do tohoto salátu se nepřidává ani kořenová zelenina, stačí jen nasekaná cibule a bylinky.
  4. I vegani mají určité možnosti, jak nahradit majonézu. V obchodech se již prodávají i přímo veganské majonézy, můžete si ale připravit i domácí z tofu, někdy označovanou jako tofunéza. Její příprava je snadná, tofu jen stačí rozmixovat v mixéru s trochou oleje a vody tak, aby vznikla hustá omáčka podobná majonéze. Tu už stačí pouze dochutit citronovou šťávou či octem a solí a pepřem.
  5. Alternativní veganskou majonézu lze připravit i z avokáda. I tady je příprava velmi jednoduchá. Kousky avokáda jen rozmixujete stejně jako v případě tofu v mixéru s trochou olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Vzhledem k máslové konzistenci avokáda je výsledná omáčka krásně krémová a majonézu báječně nahradí.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více