Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská lepiduša: Bramborová specialita s mákem a povidly potěší milovníky sladkého a  vyjde na pár korun
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Máte rádi bramborovou kaši? A co si ji tak jednou připravit ve sladké verzi? Právě na této neobvyklé úpravě brambor je založena valašská lepiduša. I když možná o zas tak zvláštní spojení nejde – vždyť s mákem se jí i bramborové šišky a povidla se zase mažou na placky.


Sladká bramborová kaše

Lepiduša je jedním z typických pokrmů ze starých časů, který se v dobách dávno minulých s oblibou připravoval na Valašsku. Byl ovšem znám i na Slovensku jako bramborová kaše s moukou, již se říkalo také fučka. Zbožňovaly jej hlavně děti a oceňovaly i maminky. Vždyť tato bramborová kaše dokázala snadno a levně nasytit spoustu hladových krků v chalupě, a protože byla sladká, zůstaly po ní jen vylízané talíře.

Lepiduša nebo škubánky?

Lepiduša se připravuje tak trochu jak škubánky, které se rovněž často podávají s mákem. I v případě lepiduše se k uvařeným bramborám přidává mouka. Jen se pak z hmoty netvarují škubánky, ale směs se nechává v kašovité podobě. Právě díky přimíchání mouky do pokrmu je kaše trochu lepivá, což zřejmě dalo pokrmu jeho název. Na Valašsku se taková bramborová směs s moukou nazývala i netyja. Ta byla známá nejen na Valašsku, ale i na Hané nebo na Slovácku a podávala se buď jako škubánky nebo jako kaše smíchaná s povidly a posypaná mákem.

Bramborová kaše s moukou

Nastavování kaše moukou bylo vůbec ve staročeské kuchyni běžné, což dokládají pokrmy jako zapražená kaše nebo specialita zvaná kocmrda, jež se v minulosti vařila na Slovácku nebo v severních Čechách. Ta se ale nepodávala nasladko, ale dochucovala česnekem a sádlem nebo navíc škvarky. A protože staročeské pokrmy měly často spoustu variant, ani s lepidušou to nebylo tak jednoduché. V některých domácnostech na Valašsku se totiž dědí recept na slanou lepidušu, v níž brambory doplňují fazole.

My vám dnes ale představíme sladkou variaci.

Recept na valašskou lepidušu

Lepiduša je vynikajícím rychlým pokrmem, když nemáte čas vyvářet nebo když vám doma spíž zeje prázdnotou. Navíc uspokojí i chutě na něco sladkého. A jak ji připravit?

Budete potřebovat: 1 kg brambor (nejlépe varný typ C), 25-30 g hrubé mouky, povidla, cukr, máslo, mák a sůl.

Postup: Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do mírně osolené vody doměkka. Klidně je můžete i trochu rozvařit. Vodu neceďte, ihned do ní přisypejte hrubou mouku, šťouchadlem ji zapracujte do brambor a dobře promíchejte. Pokud by bylo vody hodně, část slijte. Část umíchaných brambor rozetřete na talíře, pomažte oslazenými povidly a pokropte rozpuštěným máslem. Na povidla pak rozetřete druhou vrstvu brambor a povrch posypejte mákem, cukrem a pokropte máslem.

Náš tip: Povidla můžete také dochutit skořicí, případně naředit a ovonět trochou rumu. Na posypání sladké bramborové kaše se výborně hodí i strouhaný perník.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více