Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drožďová pomazánka jako dokonalá zdravá pochoutka: Chuť vylepší kromě cibule i salám a jedna obyčejná surovina
Zdroj: Toprecepty, hosta

Na drožďovou pomazánku nemá mnoho lidí dobré vzpomínky, zvláště, pokud ji museli jíst v dětství v mateřské školce nebo na táboře. Tato pomazánka se dá ale udělat mnohem lépe. Pokud do ni dáte ty správné ingredience, pochutnáte si a ještě prospějete svému zdraví.


Když zbyde droždí

Zbylo vám po vánočním pečení droždí, ale na sladké a vlastně už ani na pečení nemáte ani pomyšlení? Droždí můžete využít i na vaření, kromě drožďové polévky si můžete připravit třeba drožďovou pomazánku, která báječně chutná na chlebu, ale i na dalším pečivu. Stačí, když přidáte trochu zeleniny a zdravou, lehkou a chutnou večeři máte hotovou.

Droždí nejen na kynuté těsto

Pekařské droždí neboli kvasnice je oblíbenou surovinou, bez níž se neobejdete hlavně při přípravě kynutých těst. Bez něj bychom si nepochutnali nejen na vánočce, ale ani na houskách, rohlících, chlebu, koláčích a dalším pečivu. Díky obsahu miliardy živých mikroorganismů, kvasinek odvozených od rodu Saccharomyces cerevisiae, těsto krásně nakyne, zvětší objem a po upečení je, pokud se všechno povede, nádherně nadýchané.

Čerstvé nebo sušené droždí?

Droždí se prodává obvykle v kostce o váze 42 g, která je určena na kynutí těsta z 1 kg mouky. Dřív se prodávalo i na váhu a i dnes jej občas v některých obchodech v této podobě nabízejí. Právě toto droždí v podobě béžové mazlavé kostky je čerstvé a živé. Má kratší dobu trvanlivosti a je třeba je skladovat v chladu při teplotách do 10 stupňů. Kromě toho se prodává i sušené pekařské droždí (pozor, nezaměňovat s lahůdkovým droždím, které je neaktivní). Toto droždí je vlastně instantní a snadno jej aktivujete teplou vodou. Na pomazánku je vhodné ale jen čerstvé droždí, tedy droždí v kostce, které je pro nás i prospěšnější.

Droždí plné vitaminů

Pekařské droždí je hlavně dokonalou zásobárnou vitaminů skupiny B, kromě toho je bohaté i na bílkoviny a minerální látky, převážně chrom, dále draslík, hořčík a železo. Díky vitaminům v něm obsažených má droždí hlavně pozitivní vliv na naši pokožku, vlasy a zrak. I když má droždí spoustu zdravotních benefitů, nemělo by se to s ním přehánět, neboť může způsobovat nadýmání a narušovat i střevní mikroflóru.

Jak vylepšit drožďovou pomazánku

Dopřát si jednou za čas drožďovou pomazánku vám ale určitě prospěje. Pokud si ji patřičně dochutíte, vytvoříte z obyčejného droždí delikatesu, na níž se budou moci pochutnat i vegetariáni. Z kostky droždí vytvoříte pomazánku několika způsoby. Obvykle se droždí nastavuje vejci, jemnou konzistenci zajišťuje máslo. Chuť pak pomazánce dodává cibule, česnek, kmín, případně mletá paprika.

Droždí se na pomazánku tepelně upravuje. Pomazánka se připravuje na pánvi, podávat ji pak můžete buď ještě za tepla třeba na topince. Vynikající je ale ovšem i vychlazená na obyčejném chlebu. Pokud vám nejde o to, aby byla pomazánka vegetariánská, její chuť báječně doplní strouhaný sýr, na kostičky nakrájené uzené maso, slanina, salám nebo škvarky. V případě, že nemůžete vajíčka, zkuste i její bezvaječnou verzi s pomazánkovým máslem. Často se doplňuje i různými druhy zeleniny, třeba lilkem nebo cuketou. 

Drožďová pomazánka s tvarohem a salámem

Dostali jste na drožďovou pomazánku chuť, nebo jste se rozhodli dát jí ještě šanci, aby si u vás napravila reputaci z dřívějška? Tak ji vyzkoušejte třeba v této luxusnější verzi. Ujišťujeme vás, že na tu ze školních let určitě zapomenete.

Budete potřebovat: 100 g droždí, 100 g měkkého tvarohu, 50 g tvrdého strouhaného sýra, 50 g měkkého salámu, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 2 sladkokyselé okurky, mléko dle potřeby, strouhanku na zahuštění, sůl, plnotučnou hořčici, sekanou pažitku a mletý pepř podle chuti.

Postup: Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozdrobené droždí a krátce osmahněte. Pak podlijte malým množstvím mléka a velmi krátce povařte, případně zahustěte dle potřeby strouhankou. Poté do směsi vmíchejte nadrobno nakrájené okurky, salám a hořčici dle chuti. Právě hořčice zajistí pomazánce plnější zajímavou chuť. Směs rozmixujte, pak vmíchejte tvaroh a osolte a opepřete. Hotovou pomazánku mažte na plátky toastového chleba a posypejte strouhaným sýrem a nasekanou pažitkou.

Zdroje informací:
Webmd.com
Medicalnewstoday.com
Healthline.com
Drozdi.cz
Vimcojim.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si