Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kroupové rizoto
Zdroj: Toprecepty

Kroupy jsou v poslední době znovuobjevovanou potravinou. Zjistěte, jak si je správně připravit a v jakých kombinacích je využít, abyste si tyto zdravé obiloviny co nejlépe vychutnali.


Co jsou kroupy

Kroupy jsou zrna obilovin zbavená obalů. Může se jednat o obiloviny jako je oves, ječmen, pšenice, ale i pseudoobiloviny, jako je pohanka. Protože jsou celozrnné, jejich součástí jsou klíčky, které jsou zásobárnou vlákniny ukrývající se v horní vrstvě zrn. Nejčastěji se využívají ječné kroupy. Ječmen kromě vlákniny obsahuje bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy. Kromě toho je zdrojem zásoby vitamínu B a křemíku. Nechybí ani další minerální látky: selen, fosfor, měď, mangan, vápník, železo, zinek a hořčík. K sehnání jsou velké i malé kroupy. Ty malé jsou zpracované, velké kroupy tak mohou nabídnout lepší obsah cenných látek.

Jak uvařit kroupy

Kroupy nestačí dát do hrnce a vařit. Před vařením je třeba zhruba dvakrát proprat ve studené vodě, a pak vodu slít. Tím se zbaví zákalu a nečistot. Ale to není vše. Lepší je, když je necháte v hrnc, namočené v nové vodě. Je potřeba, aby jí bylo přinejmenším čtyřikrát více než krup. Namočené je nechte alespoň půl hodiny až hodinu. Trochu nabobtnají a lépe budou měknout.

Pak je můžete vařit v osolené vodě. A jak dlouho trvá, než se kroupy uvaří? Jedná se o zhruba půlhodinu, přičemž zvětší svůj objem zhruba třikrát. Jak radí známá foodblogerka Jana Florentýna Zatloukalová, kroupy byste měli vařit mírně. Měly by se jen lehce převalovat pod bodem varu. Připravujte je bez pokličky, aby se daly kroupy lépe hlídat. Pokud se budou vařit divoce, budou na povrchu spíše tvrdnout než měknout. 
Také se doporučuje kroupy vždy vařit zvlášť, ať už je dáváte do zeleninového jídla, nebo třeba do polévky.

Kroupové rizoto

Rizoto nemusí být pouze s rýží. Připravte si jeho alternativu v hlavní roli právě s kroupami. Takový staročeský kuba je právě jednou z možností. Nemusíte si ho připravovat pouze na Vánoce, hodí se kdykoliv. Jde vlastně o směs krup, hub a česneku, chuť dodává cibule, sůl a majoránka. Směs se pak peče v troubě. Právě majoránka, saturejka, případně drcen kmín pomohou nejen s lepší chutí, ale omezí i případné nadýmání. Připravit si můžete i lahodnou variantu kroupového rizota se žampiony, zeleninou, kořením a uzeným masem.

A máte-li rádi krémové italské rizoto, zkuste do něj místo rýže použít kroupy tak, jak to dělá šéfkuchař Jan Punčochář. Uvidíte, že vás chuť kroupového rizota mile překvapí. 

Polévka s kroupami

Kroupy můžete dát do polévky podobně jako rýži, těstoviny, nebo mouku krupici. Zkrátka na zahuštění. Výborné jsou třeba v polévce z uzených žeber, mrkve, petržele, česneku a cibule. Obvykle se do ní dává rýže, ale s kroupami je neméně skvělá. Polévka je tradiční „zimní“ a krásně prohřeje. Další oblíbenou zimní polévkou je zabíjačková neboli lidově „prdelačka“. Kromě jelítek v ní je cibule, česnek, kroupy, majoránka, pepř a sůl. Když nebudete mít vepřový vývar, bude polévka chutnat i tak skvěle.

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu krkonošskou zelňačku s krupkami

Kroupová smaženice 

Míchaná smažená vajíčka se nastavují odjakživa ledasčím. V létě je oblíbená houbová smaženice, v zimě můžete zkusit smaženici s kroupami. Ty je jen potřeba předem uvařit a pak už se jen smíchají s podušenou cibulkou, česnekem a vejci. Příprava je snadná a kroupovou smaženici můžete udělat podle našeho receptu.

Kroupové zelí 

Máte-li rádi zajímavější a sytější přílohy, vsaďte na kroupové zelí. Podobně jako u smaženice se zelí, podušené na cibulce, jen smíchá s předem uvařenými kroupami. Kroupové zelí můžete ochutnat třeba v kombinaci s kuřetem, ale skvěle se hodí například k pečenému bůčku nebo jiným tučnějším druhům masa. 

Pečená zelenina s kroupami a bylinkami

Kroupy mají bohaté využití a krásně se hodí se zeleninou jako příloha k masu. Na přípravu pečené zeleniny s kroupami a bylinkami budete potřebovat: 200 g krup, 600 g mrkve, 200 g petržele, 60 ml pomerančové šťávy, 1 lžíci medu, špetku sušeného chilli (volitelné), 2 lžíce olivového oleje, pepř, sůl a 250 g cherry rajčátek. Na pesto potřebujete svazek petrželky, svazek máty, lžíci olivového oleje, sůl, 100 g spařených a nasekaných mandlí a 50 g na ozdobu.

Jak na to: Kroupy properte ve vodě, pak je nechte půl hodiny v nové vodě odstát. Vodu vylijte a s novou vodou je uvařte je doměkka, trvá to zhruba půl hodiny. Troubu předehřejte na 220 °C. Mrkve a petržel očistěte, nať seřízněte a dejte pryč. Mrkve a petržel by měly být zhruba podobně velké, pokud ne, bude je potřeba seříznout. Zeleninu dejte na pekáč. Do misky nalijte šťávu z pomeranče, přidejte med, chilli, olej, pepř a sůl a vše prošlehejte. Pak směs rovnoměrně nalijte na mrkev a petržel a dejte ji péct zhruba na čtvrt hodiny. Pak přidejte uvařené a slité kroupy. Můžete k nim kápnout pár kapek olivového oleje. Dejte vše péct a po 5 minutách přidejte rajčata. Pečte dalších 5 minut, po kterých by mělo být jídlo hotovo.

Připravte si misku na pesto. Bylinky nasekejte nadrobno, dejte do misky a přidejte olivový olej. Mandle přelijte žhavou vodou a počkejte, až půjde sundat slupka. Po odstranění slupky je nasekejte na menší kousky. Většinu přidejte k bylinkám část nechte na ozdobení. Promíchejte a směs dosolte. Nandejte spolu se zeleninou a kroupami na talíř a posypte nahrubo nasekanými mandlemi.

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
https://www.vitalia.cz
https://www.nutridatabaze.cz https://www.kucharkaprodceru.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více