Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Snadná, sytá a výborná večeře či pohoštění nejen pro chladné dny - chlebové zelné placky
Zdroj: Iva Trhoňová

Máte-li rádi kysané zelí, není co řešit. Tyto placky jsou nadýchané, voňavé i poměrně hodně syté. Do červena vypečené, zdobené hrubou solí a celým kmínem, voní celou kuchyní a lákají k zakousnutí.


Když pekařka promluví...

Nebojím se napsat, že tyto jednoduché placky upeče úplně každý. Tím, jak jsou syté, jsou vhodné právě pro tohle chladné období, ale jako chuťovku nebo pohoštění přátelům je vlastně můžete upéct kdykoliv., třeba i jako první chod na grilovačku...

Co budeme na voňavé placky potřebovat? 230 g vody, 6 lžic oleje, 400 g dobře vymačkaného krájeného kysaného zelí, 2 lžičky cukru, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 100 g drobně krájeného uzeného masa nebo anglické slaniny, 80 g žitné chlebové mouky, 200 g pšeničné chlebové mouky, 320 g hladké mouky, 21 g droždí. Na potření a posyp placek před pečením potřebujeme vejce, celý kmín a hrubou sůl.

Jak budeme postupovat? Ručně nebo robotem: Z připravených surovin vezmeme trochu vody, mouky, všechno droždí a cukr a  uděláme kvásek, který bude asi 20 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Těsto v míse zakryjeme a necháme ho v teple místnosti vykynout.

Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučenou plochu, lehce propracujeme, rozdělíme na 16-20 kousků a každý z nich pomoučenými prsty na plechu roztlačíme do placky. Jsou potřeba dva plechy, oba pak upečeme najednou.

Placky necháme nakynout, potřeme vejcem, sypneme hrubozrnnou solí a celým kmínem a upečeme do červena (horkovzduch – 200 °C / asi 15- 20 minut).

Drobečky z ošatky

  • Kysané zelí je nejlepší samozřejmě domácí, ale ne každý má možnost si ho připravit.
  • Na potření placek používám vejce jen tehdy, pokud pak jeho zbytek upotřebím do dalšího vaření. Pokud by mi vajíčko mělo zbýt, potřu placky jen vodou a takto posypu kmínem a solí.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více