Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Fantasticky nadýchané vdolečky - voňavá dobrota, kterou si zamiluje celá vaše rodina
Zdroj: Iva Trhoňová

Smažené vdolky jsou lehounké jako peříčko a tak voňavé! Tenounká křupavá kůrka každého vdolku schovává nadýchanou žluťounkou a vonící střídku… Chutnají třeba s povidly morušovými (nebo švestkovými) a strouhaným tvarohem, ale výborné jsou i s marmeládou.


Když pekařka promluví...

Smažené vdolečky mohou být jak plnohodnotným sladkým obědem, tak moučníkem po jídle. U nás doma je máme velice rádi. Nedají mnoho práce, usmažené jsou poměrně rychle a chutnají všem. Když zavoní kuchyní, neznám nikoho, kdo by si nevzal alespoň jeden kousek. Spíš bych řekla, že jen u jednoho kousku nezůstane.

Co budeme na vdolky potřebovat? Těsto: 90-100 g vody, 40 g cukru, 100 g strouhaných vařených brambor, 40 g zcela změklého  sádla, 1 menší vejce, 1 lžíce rumu, strouhaná citronová kůra, 100 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 15 g čerstvého droždí

Na pomazání a posyp: dobrá povidla nebo marmeláda, tvrdý tvaroh

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Ve vlažné vodě rozmícháme trochu cukru, všechno droždí (vše z přichystaného, odváženého množství surovin) a necháme 15 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 malých kousků a z každého zformujeme na pomoučeném stole nizounkou bulku. Po 15-20 minutovém odpočinku rozehřejeme v menším kastrůlku dostatek oleje (cca 2-3 cm hloubka). Vdolky znovu rukou lehce zploštíme, omoučeným prstem do nich uděláme svrchu důlek (hluboký až k desce stolu) a vkládáme do oleje nejprve stranou s důlkem. Po 2 minutách smažení vdolky obrátíme a 1,5-2 minuty dosmažíme. Olej kolem smažících se vdolků musí jen jemně perlit, ne bublat, ani se z něj nesmí kouřit – to vše je špatně, vdolky se pálí, uvnitř nejsou dosmažené nebo mohou být přepáleným olejem cítit.

Usmažené vdolky ukládáme odkapat na papírovou utěrku. Mažeme je domácími povidly nebo dobrou marmeládou a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem.

Drobečky z ošatky

  • Na smažení vdolků je vhodná široká hlubší pánev, do které nalijeme tolik oleje, aby v něm vdolečky mohly (téměř) plavat.
  • Vdolky musí být před smažením opravdu dobře nakynuté, aby nenasály moc tuku.
  • S pánví i vdolky manipulujeme při smažení velmi opatrně, abychom se vyhli popálení.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si