Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

arašídovo-čočkové sušenky
Zdroj: Toprecepty, petram

Luštěniny je potřeba pravidelně zařazovat do jídelníčku, ale ne každému chutnají. Možná je čas na změnu strategie. Připravte strávníkům luštěniny v podobě dezertu. Uvidíte, že změní názor.


Dezerty z luštěnin

Luštěniny by se měly zařazovat do jídelníčku minimálně jednou týdně, vhodnější je ale vícekrát. Luštěniny někdo nemůže ze zdravotních důvodů, ale pro jiné je to spíše o tom, že jim nechutnají. Pro někoho může být problémem nepříjemné nadýmání, někdo na ně zkrátka zapomíná. Luštěniny jsou výborným zdrojem vlákniny, bílkovin, ale i vitamínů skupiny B. Protože mají nízký glykemický index, uvolňuje se z nich energie postupně. Nemáte tolik chuť na sladké a příjemně zasytí. Z luštěnin většinou konzumujeme čočku a hrách, ale nabízí se více možností. Patří sem i fazole, cizrna, sója, arašídy. Vyzkoušejte změnu, a připravte si z luštěnin moučníky. Můžete do nich dát suroviny celé, ale také mouku, která se z luštěnin vyrábí. V tom případě je dezert navíc bezlepkový, což ocení celiaci.

Čočkové sušenky

Čočka není jen ta tradiční hnědá, ale také třeba červená. Obliba tohoto druhu čočky roste, protože nenadýmá. Existuje také mouka z červené čočky, která se prodává zhruba za 90 Kč / kg. Tuto mouku můžete využít s dalším luštěninovým produktem, arašídovým máslem a připravit si vynikající arašídovo-čočkové sušenky. Budou dekorativnější, když je pocákáte dobrou rozehřátou čokoládou.

Brownies z fazolí

Fazole nepatří jen do slaných pokrmů. Guláš není jediné jídlo, které si z nich můžete připravit. Bez obav je využijte i v dezertu. Lahodným příkladem jsou oblíbené brownies. Tento čokoládový dezert není s fazolemi o nic horší. To, že v něm jsou luštěniny, vůbec nepoznáte. Na přípravu budete potřebovat: 300 g červených fazolí, 2 lžíce kakaa, 60 g ovesných vloček, špetku soli, 110 g medu, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku prášku do pečiva, 200 ml mléka a 80 g dobré čokolády.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si formu a vyložte ji pečicím papírem. Fazole z konzervy zceďte a dobře propláchněte vodou. Čokoládu nasekejte na menší kousky. Fazole prošťouchejte šťouchadlem na brambory, přidejte k nim vločky, kypřící prášek, kakao, med, vanilkový extrakt, sůl a mléko a vše dobře promíchejte. Všechny suroviny by měly být dobře propojené. Nalijte do formy a dejte ji do trouby. Brownies pečte zhruba přes 20 minut. Dezert nechte chvíli vychladnout, a pak ho nakrájejte.
Náš tip: Pokud budete chtít připravit dekorativnější zákusek, tak ho před tím, než ho dáte do trouby, ozdobte čerstvými malinami, nebo třeba kousky banánu.

Cizrnové kuličky

Cizrna patří mezi výborné luštěniny, které trochu připomínají oříšky. Dají se z ní připravit nejen slané (třeba hummus, falafel), ale i sladké pokrmy. Když připravujete cizrnu z konzervy, stačí ji jen propláchnout a nechat okapat. Pokud máte ale sušenou, tak ji nezapomeňte jako další luštěniny namočit do vody. V tomto případě bude potřeba asi 8 hodin. Vaření cizrny pak trvá (mírným varem) zhruba hodinu.

Na přípravu výborných cizrnových kuliček můžete smíchat uvařenou cizrnu s javorovým sirupem nebo medem a máslem a vytvořit kuličky. Ty se pak dají namočit do rozehřáté čokolády, nechat ztuhnout, a skvělý dezert je hotov.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si