Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dietní přílohy, které nezruinují peněženku: Pečené batáty, květáková rýže nebo knedlík bez mouky vyjdou do 10 Kč na porci
Zdroj: Freepik, timolina

Dieta a přílohy vám moc nejdou dohromady? Pokud chcete shodit nějaké to kilo, nemusíte se jich rovnou vzdávat a chroupat místo nich syrovou zeleninu. Klasické knedlíky nebo těstoviny snadno nahradíte jejich zdravějšími variantami. Odlehčíte jídelníček, a ještě si pochutnáte.


I přílohy mohou být dietní

Přílohy bývají po sladkostech tou první věcí, kterou lidé vynechávají, když mají v plánu trochu zhubnout. Knedlíky nebo těstoviny zkrátka dietním plánům moc neodpovídají. Nevýhodou většiny příloh totiž je, že jsou bohaté na sacharidy. Ty sice jsou důležitou živinou pro naše tělo, pokud ale chceme dosáhnout štíhlé linie, neměli bychom to s nimi přehánět. Navíc dnes jsou velmi populární diety, které jsou založené přímo na výrazném omezení sacharidů a jejich nahrazení bílkovinami.

Pokud ovšem patříte k těm, kteří se příloh nedokážou vzdát, máme pro vás dobrou zprávu, z jídelníčku je úplně vyřazovat nemusíte. Pří hubnutí je totiž nejdůležitější, aby váš příjem z kalorií byl nižší než výdej. Samozřejmě je důležité i to, abyste měli vyvážený jídelníček, a třeba klasické houskové knedlíky vám moc živin neposkytnou. Naštěstí existuje spousta nízkokalorických příloh, na kterých si můžete pochutnávat zcela bez výčitek a ani nevyjdou draze. Jaké to jsou?

Brambory mají nejméně kalorií

Jednou z nejvhodnějších a nejlevnějších příloh při dietě jsou obyčejné brambory. Spousta lidí se jich sice při hubnutí vzdává, ale úplně zbytečně. Navíc jde o opravdu levnou přílohu, vždyť brambory byly odjakživa pokrmem chudých a i dnes za kilo zaplatíte kolem 20 Kč. Brambory ze všech tradičních příloh obsahují nejméně kalorií, ve 100 g vařených brambor je jen 85 kcal. Ze všech běžných příloh mají i nejméně sacharidů – jen 18,6 g

Oproti tomu ve 100 g klasické bílé dlouhozrnné rýže je 188 kcal a 42 g sacharidů. Samozřejmě to platí pro vařené brambory, pokud si je dopřejete ve formě hranolek nebo bramboráků, kalorická hodnota se samozřejmě zvýší. Zajímavostí je, že tepelnou úpravou brambor se mění jejich glykemický index, který udává rychlost vstřebávání sacharidů do krve a ovlivňuje to, za jak dlouho dostaneme po nějakém jídle hlad. Nejnižší glykemický index přitom mají brambory vařené ve slupce, nejvyšší pak brambory pečené v troubě.

Batáty jsou vhodné pečené

Pokud máte rádi pečené brambory, jsou vhodnější batáty. Přestože se jim říká sladké brambory, glykemický index mají kupodivu nižší, což platí i pro ty pečené v troubě. Samozřejmě vařené jsou ale vhodnější. Co se týče kalorií, jsou na tom přibližně stejně jako běžné brambory, předností batátů však je, že obsahují více vlákniny.

K vařeným batátům si klidně dopřejte máslo, i toto spojení snižuje glykemický index, energie ze sacharidů se bude uvolňovat pomaleji a vy později dostanete znovu hlad. Batáty jsou sice trochu dražší než běžné brambory, za kilo zaplatíte kolem 50 Kč. Vzhledem k tomu, že při hubnutí by vám mělo stačit kolem 120 g přílohy, vyjde vás jedna porce přibližně na 7 Kč.

Rýže z květáku

Rýže je poměrně bohatá na sacharidy, vyzkoušet ovšem můžete její zdravější alternativu – rýži květákovou. Tato netradiční příloha se stala v poslední době hitem mezi vyznavači zdravého stravování. Nejde přitom o rýži s květákem, ale rýži vytvořenou přímo z květáku, která má s tou běžnou společné jen to, že ji připomíná svým tvarem. Pokud ji patřičně okořeníte, nepoznáte ani rozdíl v chuti.

Stopadesát gramů květákové rýže bez tuku přitom obsahuje jen 37,5 kcal a pouhé 4,5 gramy sacharidů. Kilo květáku vás přitom přijde na cca 60 Kč. Běžná porce květákové rýže pak vyjde přibližně na 8 Kč. A jak takovou rýži připravíte? Poměrně jednoduše. Květák stačí jen nastrouhat na struhadle nebo rozmixovat v mixéru a pak zapéct v troubě nebo povařit v mikrovlnné troubě.

Celerová kaše

Milujete bramborovou kaši? K sekané či ke karbanátkům je sice nepřekonatelná, na rozdíl od vařených brambor však příliš dietní není – jedna porce (120 g) obsahuje kolem 138 kcal. Klasickou bramborovou kaši však můžete nahradit kaší zeleninovou. Místo brambor zkuste do ní použít třeba celer. Zatímco nutriční hodnota syrové brambory je 88,5 kcal, v případě bulvy celeru je to o polovinu méně, jen 44 kcal.

Příprava celerové kaše neboli pyré je úplně stejná jako v případě kaše bramborové. Bulvu celeru jen oškrábete, očistíte, nakrájíte na kostičky a uvaříte doměkka. Pak už stačí jen uvařený celer rozmixovat společně s trochou smetany a másla dohladka a dochutit solí. Pokud je kaše příliš hutná, můžete ji nahradit trochou vody z vaření celeru. I tato příloha je levná. Kilo celeru stojí jen 35 Kč, porce kaše vás pak vyjde přibližně na 6 Kč.

Zeleninové knedlíky

Ani milovníci české kuchyně a omáček nemusí smutnit. Tradiční přílohou k omáčkám jsou sice knedlíky, ty si však s dietní stravou opravdu příliš nerozumí. Pokud si ale připravíte lehké zeleninové knedlíčky, výčitky vás rozhodně trápit nemusí. Tyto zeleninové hrnečkové knedlíčky totiž neobsahují žádnou mouku a snadno je uvaříte v mikrovlnné troubě.

Dělají se jen z kořenové zeleniny a cukety nastrouhaných najemno, tato směs se osolí, nechá vypotit a pak se vymačká a smíchá s vajíčkem. Vynikající zeleninový knedlík si můžete připravit třeba podle našeho receptu. Jedna porce (120 g) takového knedlíku obsahuje cca 85 kcal, což je sice více oproti již zmiňovaným přílohám, běžný houskový knedlík má však 255 kcal. Takový zeleninový knedlík ani nevyjde draze. Cena jedné porce je do 10 Kč.

Náš tip: Pokud vás z příloh zaujaly batáty, můžete si je připravit třeba pečené v kombinací s tímto zdravám vegetraiánským chilli. 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více