Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Zdroj: Toprecepty, recepty73 a Wikimedia Commmons, Autor: Neznámý. Transfer; United States. Office of War Information. Overseas Picture Division. Washington Division; 1944

Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském hradě nebo v Lánech? I když by člověk očekával na prezidentské tabuli samé delikatesy, druhý československý prezident Edvard Beneš nic takového nevyžadoval. Pojďte si spolu s námi při příležitosti blížících se voleb zavzpomínat, jaká jídla měl právě on nejraději.  


Edvard Beneš pocházel z chudých poměrů

Edvard Beneše se stal prezidentem po T. G. Masarykovi v roce 1935. Do politiky však vstoupil mnohem dřív, spolupracoval s TGM, měl výrazný podíl na založení první Československé republiky a dlouhá léta předtím, než se stal prezidentem, působil jako ministr zahraničí. Stejně jako jeho předchůdce pocházel z chudých poměrů, narodil se v Kožlanech na Plzeňsku v rodině rolníka, od mala byl proto zvyklý na prosté pokrmy, jako byla třeba jen káva s nalámaným chlebem k večeři. To mu zůstalo až do dospělosti a ani jako prezident si nepotrpěl na žádné vybrané lahůdky.

Chudý jídelníček prezidenta

Přestože strávil velkou část života v zahraničí (např. studoval ve Francii), jeho stravovací návyky se nijak nezměnily a kupodivu si neoblíbil žádné moderní zahraniční speciality, ale spíš tíhl k české kuchyni. Vždy jedl střídmě, tučná a bohatá nebo výrazně kořeněná jídla příliš rád neměl. Miloval třeba polévky, hlavně zeleninové. Ty jedl s oblibou místo hlavního jídla, a to ráno i večer. Nejraději měl klasickou českou bramboračku. Jako hlavní pokrm mu pak většinou stačila maso doplněné jen o nějakou zeleninu nebo salát.

Právě různé zeleninové saláty měl Edvard Beneš ve velké oblibě, třeba hlávkový salát s citronem. Rád měl také zapečené halušky, rovněž doplněné o salát. Na rozdíl od svého předchůdce příliš nemusel ani sladké. Místo dezertu si prý raději pochutnal na kousku sýra. Edvard Beneš byl asketa nejen v jídle – kromě umírněného jídelníčkju ani nekouřil a nepil alkohol. Trpěl totiž často na migrény a alkohol mu tedy ani nedělal dobře. Pokud to bylo žádoucí si na nějaké společenské události sklenku dát a přiťuknout si,  volil pouze vinný střik.

Sladké nudle s tvarohem podle Edvarda Beneše

Přestože moučníky Edvard Beneš příliš nemusel, některá sladká jídla si rád dal. Zbožňoval třeba rozpeky neboli rozpíčky, což bylo pečivo oblíbené právě na Plzeňsku. Šlo i jakési kynuté bochánky nebo placky plněné švestkami, které se podávaly sypané strouhaným perníkem. I později vyžadoval, aby mu je připravovali tak, jak byl zvyklý z dětství, tedy z těsta zadělávaného vodou a ne mlékem.

Oblíbeným sladkým pokrmem Edvarda Beneše byly třeba i obyčejné nudle sypané tvarohem. Pokud máte rádi jednoduché, rychlé a levné pokrmy, můžete je vyzkoušet také, Vynikající jsou samotné, jen pocukrované a přelité máslem, nebo je můžete ještě vylepšit povidly podle našeho receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 250 g širokých nudlí (nebo jiných těstovin), sůl, máslo, 4-5 lžic švestkových povidel, vařený černý čaj, případně rum nebo slivovici na dochucení, moučkový cukr a tvrdý tvaroh na posypání.

Postup: Široké nudle (nebo jiné těstoviny) uvařte podle návodu na obalu v mírně osolené vodě. Během vaření nudlí promíchejte povidla s černým čajem do krémové konzistence. Směs můžete případně dochutit i trochou rumu nebo slivovice. Hotové těstoviny sceďte, promíchejte nejprve s kouskem másla a pak do nich přilijte povidla. Vše promíchejte. Povidlové nudle rozdělte na talíře a posypejte rozdrobeným tvarohem dle chuti. Případně je ještě můžete pokapat máslem a pocukrovat moučkovým cukrem.

Zdroje informací:
Kudyznudy.cz
Naše domácnost 1947

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více