Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levné vaření: Dušené zelí s brambory, placičky z ovesných vloček nebo kari z červené čočky vyjdou na pár korun
Zdroj: zdroj: Toprecepty, Angel666

Hledáte rychlá jídla, která lze připravit s omezeným rozpočtem? Pak jste na správném místě! Poradíme vám, jak uvařit levně, ale přitom chutně. Není to totiž vůbec složité.


6 tipů, jak ušetřit

Zejména v době vysoké inflace a rostoucích cen energií stále více lidí při nakupování počítá každou korunu. Existuje ale několik jednoduchých triků, jak se stravovat levně, a přitom dobře:

  1. Omezte maso V zásadě lze říci, že vaření s masem je dražší než používání vegetariánských receptů.  
  2. Vařte podle sezóny Vybírejte recepty z ingrediencí, které jsou v sezóně, a logicky cenově příznivé.
  3. Nakupujte místní produkty Navštěvujte lokální farmářské trhy, kde určitě nakoupíte levněji než v supermarketu. Neplatíte za dlouhé přepravní cesty ani za skladování.
  4. Plánujte jídelníček dopředu Pokud máte plán, co budete vařit, můžete ušetřit spoustu času i peněz. Zároveň si s sebou do práce vezměte krabičku s obědem nebo svačinou. Až na vás přijdou chutě, nepodlehnete pokušení koupit si předražený sendvič nebo jídlo z fastfoodu.
  5. Sledujte speciální nabídky Rozhodně není žádná ostuda porovnávat ceny potravin z aktuálních nabídek supermarketů. Určitě se tak dá výrazně ušetřit.
  6. Přemýšlejte jinak Zejména asijské kuchyně nabízejí mnoho vegetariánských pokrmů, které vyžadují jen málo speciálních ingrediencí, a to navíc cenově přívětivých.  

Krupicová kaše i dušené zelí

Vzpomínáte, jak naše babičky v pátek připravovaly sladká jídla? Co třeba uvařit krupicovou kaši? Společně s vydatnější polévkou (např. bramborová či zelňačka) tak máte rychlý a sytý oběd nebo večeři.

Pokud zrovna neholdujete sladkým jídlům, zkuste například dušené zelí s bramborem. Potřebovat budete: ½ hlávky bílého zelí, 300 g mrkve, 200 g celeru, 1 svazek jarní cibulky, 400 g brambor typu C, 2 polévkové lžíce oleje, 300 g nadrobno nakrájené anglické slaniny, 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, sůl a pepř, 1 polévková lžíce kmínu.

Očištěnou zeleninu a oloupané brambory nakrájejte na kostičky. V hrnci na oleji orestujte nakrájenou slaninu, pak přidejte zelí a mrkev a zalijte vodou nebo vývarem. Osolte, opepřete, přidejte kmín a nechte asi 15 minut vařit na mírném ohni. Přidejte celer, jarní cibulku a brambory a vařte dalších 20 minut, dokud se tekutina téměř neodpaří.

Placičky z ovesných vloček

Rychlou a levnou večeří jsou také placičky z ovesných vloček. Budete potřebovat 1 cibuli, 250 g ovesných vloček, 200 g strouhaného eidamu (nebo jiného sýra), 250 ml mléka, 2 vejce, sůl, pepř, mletou sladkou papriku a olej na smažení.

Cibuli nakrájejte na kostičky a míchejte s ostatními ingrediencemi, osolte, opepřete, přidejte papriku. Nechte asi půl hodiny odpočinout. Pak vytvarujte karbanátky a smažte na oleji dohněda. Podávejte s vařeným bramborem, případně i s oblíbeným dipem.

Kari z červené čočky

Nesmíme zapomínat na luštěniny. Jsou levné, zdravé a obsahují velké množství bílkovin. Proto jsou často součástí jídelníčku vegetariánů. Kromě fazolí a různých druhů čočky se různé jídelní ariace dají připravovat  i z hráchu nebo cizrny.

Kari z červené čočky s batáty báječně chutná a je levné. Zároveň na talíři vypadá luxusně! Co budete potřebovat?

  • 450 g batátů
  • 1 velkou červenou papriku
  • 2 stroužky česneku)
  • 2 velké cibule
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 čajové lžičky směsi koření kari
  • 2 čajové lžičky kurkumy
  • 1 lžička indického koření garam masala
  • sůl a pepř
  • 200 g červené čočky čočka
  • 500 ml kokosového mléka
  • 250 ml zeleninového vývaru

Batáty oloupejte a nakrájejte. Papriku nakrájejte na malé kousky. Česnek a cibuli oloupejte  nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli, dokud nezesklovatí. Česnek prolisujte do hrnce, krátce orestujte a poté do hrnce přidejte batáty a papriku. Přidejte rajčatový protlak a koření a krátce orestujte, poté přidejte čočku. Vše zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem a nechte asi 25 minut provařit. Můžete podávat samotné, pro větší jedlíky s vařenou rýží. Kari většinou ještě lépe chutná druhý den a dobře se mrazí.

Náš tip: Kovbojské fazole podle našeho videoreceptu jsou levné a skvěle chutnají!

 
Zdroj informací: chefkoch.de

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více