Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořeněný horký koktejl Hot Toddy z whisky a medu zahřeje a posílí. Dříve jej lékaři doporučovali dokonce i dětem
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Když se vrátíte promrzlí ze zimní procházky, není nad to se zahřát nějakým horkým nápojem. Pokud vás už klasický svařák nebaví, zkuste drink Hot Toddy.  Omamně voní aromatickým kořením, citronem a hlavně whiskey. Ta totiž obvykle v tomto horkém pití hraje prim.


Místo grogu Hot Toddy

Vzhledem k hlavní složce tohoto horkého koktejlu – whiskey, asi nikoho nepřekvapí, že je tento nápoj populární hlavně v Irsku, kde mu dokonce říkají horká whiskey. Jde vlastně o takovou alternativu našeho grogu, jen v něm tuzemák v originální verzi nahrazuje právě irský národní nápoj whisky. Ta se stejně jako v případě grogu zalévá horkou vodou či černým nebo zeleným čajem a doplňuje citronem, medem nebo cukrem a kořením. Díky whiskey má nápoj poměrně grády a zahřejete se téměř vmžiku.

Irský nebo indický nápoj?

I když byste v případě Hot Toddy kvůli whiskey usuzovali, že má drink irský původ, není to tak jisté. Podle jedné z teorií prý nese jméno po jistém panu Robertu Bentleym Toddovi z Irska. Tento muž působil jako lékař a údajně svým pacientům doporučoval na různé choroby popíjet horkou brandy se skořicí a cukrovou vodou. Podle jiného příběhu však nápoj s Irskem nemá nic společného a vznikl v Indii v dobách, kdy byla pod britskou nadvládou.

Slovo Toddy pak není žádné jméno, ale je odvozeno z hindského slova taddy, jež označovalo nápoj z fermentované palmové šťávy. Již na konci 18. století se výraz taddy používal pro nápoj z nějaké pálenky či likéru s horkou vodou, cukrem a kořením. Britové si nápoj oblíbili, a tak trochu přivlastnili a brzy se připravoval v mnoha hospodách po celé Británii a Skotsku. Do místního sychravého a podmračeného počasí byl zkrátka ideální.

Hot Toddy s brandy nebo s rumem

Jako mnoho podobných drinků má i Hot Toddy spoustu variant. Vodu v něm někdy nahrazuje čaj, obvykle černý voňavý Earl Grey, v Kanadě místo medu dávají své tradiční sladidlo javorový sirup, který se postará opět o trochu jinou zajímavější chuť. Mimo Irsko není ani nezbytná whiskey, ta se totiž někdy nahrazuje brandy (destilátem z vinných hroznů), v Americe zase bourbonem a někde i pravým rumem. V této podobě už se ale opravdu výrazně blíží našemu grogu. Hot Toddy má dokonce i svou studenou verzi, což je vlastně koktejl z žitné whiskey, pomerančové a citronové šťávy, čaje Earl Grey, skořice, zázvoru, hřebíčku a medu. Podává se s ledem a vždy hodně vychlazený.

Recept na originální Hot Toddy

Originální Hot Toddy ovšem musí být teplý. V Irsku je dokonce tento nápoj typickým zimním nápojem, který se pravidelně popíjí za chladného a sychravého počasí. Často se doporučuje pít jej před spaním jako zaručený lék na chřipku a nachlazení. Jako zázračný všelék byl brán již v 19. století a mnozí lékaři jej dokonce doporučovali i dětem, když je trápila rýma nebo horečka. Vždyť kombinace medu a citronu je při nemoci sázkou na jistotu a lihovina jejich účinek jen umocní. Díky tomu si nápoj již záhy získal velkou popularitu a brzy překonal další horké drinky. A jak tedy Hot Toddy připravíte?

Budete potřebovat: ¾ šálku vody, 1 panák whiskey (asi 40 ml), 2 až 3 lžičky medu, 2 až 3 lžičky citronové šťávy, 1 citron, 1 tyčinku skořice na ozdobu.

Postup: V konvici nebo hrnci přiveďte vodu k varu. Horkou vodu nalijte do hrnku. Přidejte whisky, 2 lžičky medu a 2 lžičky citronové šťávy. Míchejte, dokud se med nerozpustí. Ochutnejte, případně doplňte med či citron. Ozdobte kolečkem citronu a tyčinkou skořice.

Náš tip: Vodu můžete v nápoji nahradit  jablečným moštem. Hot Toddy je vynikající i s plátkem jablka nebo čerstvého oloupaného zázvoru, ochucený hřebíčkem nebo anýzem.

Pokud byst se chtěli zahřát ještě jiným nápojem, můžete zkusit náš punč. Vychutnat si ho můžete klidně i po Vánocích:

Zdroje informací:
Dictionary.com
Vinepair.com

Sipawards.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více