Jak pomoci vlákniny nastartovat hubnutí? Jednoduché tipy pomůžou do jídelníčku zařadit ovesné vločky, ovoce i luštěniny
Svátky často vedou k tomu, že se přejídáme a konzumujeme jídlo, které právě neslouží k hubnutí. Když se k tomu přidá sedavá práce, těžko se s více kily vyrovnáváme. Vláknina pomáhá s hubnutím. Poradíme vám, jak ji nenápadně vpašovat do jídelníčku.
Proč je důležitá vláknina
Vláknina je důležitá živina, kterou ale nekonzumujeme tolik, kolik by se mělo. EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) uvádí, že by se měl dospělý zdravý člověk konzumovat 30 g vlákniny denně. Průměrný Čech přitom sní jenom asi 10–15 g vlákniny denně. Pod vlákninou si představte sacharidy a další látky, které střeva nemohou strávit. Vlákninu rozlišujeme podle toho, jestli je rozpustná nebo nerozpustná ve vodě. Většinou najdeme v potravinách obě, ale jeden druh převažuje.
Článek z magazínu
Co je rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina ve vodě bobtná a zvětšuje svůj objem. Díky tomu se cítíme sytější a to je důvod, proč se vyplatí vlákninu jíst. Hladina krevního cukru po jídle se při konzumaci tohoto druhu vlákniny zvyšuje postupně a nekolísá. To je důvodem, proč vás nehoní mlsná a nepotřebujete jíst zbytečnosti.
Rozpustná vláknina prochází trávicím systémem víceméně nezměněna, stráví ji až střevní flóra, což jsou užitečné střevní bakterie, někdy se označují i jako střevní mikrobiom a mají vliv na různé oblasti zdraví včetně imunity. Této vláknině se také říká prebiotická vláknina a díky ní střevní mikroflóra lépe funguje. Rozpustnou vlákninu najdeme v některých druzích ovoce a zeleniny, v luštěninách a v obilovinách (oves a ječmen).
Co je nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina je jakousi čisticí látkou střev. Hodí se, když máme potíže s trávením (zácpa nebo syndrom dráždivého tračníku). Důležité je dodržovat důkladný pitný režim, jinak byste si spíše uškodili a zácpa by se zhoršovala. Nerozpustnou vlákninu najdete v obilovinách (hlavně v pšenici, kukuřici a v rýžových otrubách), dále v oříšcích, bramborách, fazolích, semínkách a ve slupkách ovoce a zeleniny.
Protože každá potravina ukrývá jiný poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny, je vhodné mít co nejpestřejší jídelníček a střídat zdroje.
Jak vyřešit přejídání
Které potraviny mají vysoký obsah vlákniny? Abyste se nemuseli trápit vyhledáváním, nabízíme malý přehled, který ukáže, kolik vlákniny obsahují běžně dostupné potraviny. Právě těmto bychom měli v jídelníčku dávat přednost, respektive je zařazovat pravidelně.
Ve 100 g ovesných vloček najdete 11 g vlákniny,
ve 100 g fazolí najdete 15 g vlákniny,
ve 100 g celozrnného pečiva najdete 8 g vlákniny.
Bohaté na vlákninu je i avokádo, kedlubna, kapusta, řepa, cuketa, okurka, kvašené zelí, ořechy, ale třeba také čočka a cizrna. Vhodné je využít semínka a luštěniny v naklíčené podobě. Je to snadné a kromě toho získáte i hezký přísun enzymů a vitamínů.
Jak luštěniny zařadit do jídelníčku
Ráno si můžete dát misku předem namočených (pro lepší stravitelnost) ovesných vloček, posypaných ořechy a lesním ovocem, variantou je třeba i domácí granola. K obědu můžete vyzkoušet brokolicovou polévku a k druhému jídlu brambory s pečeným kuřetem a kořenovou zeleninou. Ke svačině sáhněte po jablkách, banánu, nebo třeba mrkvi. Můžete přidat i pár kousků ořechů a slunečnicových semínek. S ořechy a semínky to nepřehánějte, jsou i plné tuku. K večeři si můžete připravit pomazánku z cizrny a namazat ji na celozrnný chléb. Tímto jídleníčkem zcela lehce splníte doporučený příjem vlákniny, budete se cítit sytější a bez větší námahy také rozjedete hubnutí.
Čím podpořit hubnutí
Vlákninu je třeba zařazovat do stravy postupně, aby si na ni organimus zvykl. Pokud se totiž ve vašem jídelníčku vláknina objevovala pouze občas, navykání mohou provázet potíže, jako je nadýmání, nebo pocit plného žaludku. Proto pro začátek zcela postačí, když budete vlákninu používat jako doplněk. Jak? Tady jsou naše tipy:
- do polévky nebo omáčky přidejte nastrouhanou zeleninu nebo lžíci ovesných vloček či otrub
- do jogurtu vmíchejte trochu lněných semínek nebo oříšky
- ke každé svačině si dopřejte jednu porci ovoce či zeleniny
- luštěniny konzumujte ve formě pomazánek
- při nákupu pečiva dejte přednost celozrnným druhům
- část klasické mouky při pečení moučníků nahraďte moukou celozrnnou
- připravte si jednoduchý salát z mrkve a zelí, dodá vám v zimě cenné vitaminy i vlákninu
Zdroje informací:
https://www.stobklub.cz/clanek/kolik-vlakniny-bychom-meli-prijmout-a-jak-doporuceni-plnit-/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26724486/
https://www.healthline.com/nutrition/fiber-can-help-you-lose-weigt
https://www.margit.cz/proc-se-prejidame/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425030/
Témata: vláknina, stravování, ovoce, zelenina
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Červená na hubnutí, černá proti stárnutí: Zkuste snadné čočkové recepty pro štíhlou linii
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 14 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 20 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno 29. 5. 2023 09:56

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.