Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Harry a Meghan žijí svůj „americký sen“ i v jídle. Občas nepohrdnou fastfoodem a Harry miluje tohle pálivé kuře
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Mark Jones, CC BY 2.0, a Toprecepty.cz, alokinka

Jejich odchod z britské královské rodiny a následný cyklus rozhovorů pro Netflix vyvolaly nejen v Británii bouři nevole. Tento původně oblíbený pár ztratil u veřejnosti body, které bude jen těžko získávat zpět. Harry a Meghan se zcela přizpůsobili životu v Americe, a to i skladbou jídelníčku.


Zdravě a bez masa

Princ Harry, který měl možnost se stravovat luxusně a vskutku královsky, si rychle zvykl na americké zvyklosti. Chodí do fastfoodových řetězců a pochutnává si na šťavnatých hamburgerech a smaženém kuřeti. Meghan sice preferuje zdravou stravu, ale občas ujíždí na smažených hranolkách.

Přehled pokrmů, které má ráda Meghan, je relativně jednoduchý. Miluje avokádový toust, pochutná si na vegetariánské quinoe, s chutí sní rybí tacos a těstoviny. Podle svých slov Meghan umí báječnou boloňskou omáčku k těstovinám.

Meghan ráda vaří, ale většinou vegetariánské nebo veganské pokrmy. Dokonce nabádá Harryho, aby jedl méně masa.

K snídani si rodina Susexových připravuje s oblibou vafle s jogurtem a džemem, ty má rád i malý Archie. Zajímavé je, že poslední dárek, k Vánocům, který Archie dostal od prababičky královny Alžběty II. v roce 2021, byl právě vaflovač!

Přestávka na jídlo

Pokud je rodinka přes den doma, k svačině se podávají krekry s arašídovým máslem a tyčinky granola.

Protože Susexovi žijí asi dvě hodiny jízdy od Los Angeles, tráví dost času v autě. Meghan sice připravuje svačiny i na tyto cesty, ale Harry se rád zastaví v oblíbeném fastfoodovém řetězci In-N-Out, půl cesty mezi kalifornským Montecito, kde žijí, a Los Angeles.

Tam už zaměstnanci vědí, že Harry si pokaždé objedná cheesburger. A většinou vůni fastfoodu neodolá ani Meghan, která miluje smažené hranolky.

Kuře peri-peri

Dalším oblíbeným jídlem prince Harryho je smažené pálivé kuře peri-peri (u nás je známé i jako piri-piri). Pro tohle lahůdku chodí Harry do Nando´s, sítě restaurací, které se specializují právě na kuřecí kousky obalené v pálivé směsi a servírované s grilovanou kukuřicí a zeleninovým salátem.

Chcete vyzkoušet, jaké chutě má princi Harry? Připravte si pálivé kuře peri-peri. Potřebovat budete:

  • 6 kuřecích stehen
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • sůl a pepř podle chuti

na marinádu

  • 450 g červených chilli paprik nakrájených nadrobno (tradičně se požívají africké papriky „ptačí oko“ (thajské chilli), ale můžete je nahradit i jinými pálivými papričkami
  • 4 stroužky česneku nasekané
  • 1 čajová lžička uzené papriky,
  • ½   šálku nasekaného koriandru
  • ¼  šálku nasekané bazalky
  • ½  šálku olivového nebo rostlinného oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl podle chuti (a případně černý pepř)

Jak na to? Nejprve osušte kuřecí stehna a potřete je paprikou, česnekem, solí a pepřem. Přikryjte je a dejte stranou.

Na marinádu dejte do kuchyňského robotu všechny přísady kromě oleje a citronové šťávy. Nechte dobře promíchat. Pak pomalu přilévejte olivový olej a stále míchejte, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte citronovou šťávu a osolte.

V polovině marinády důkladně obalte stehna ze všech stran. Přikryjte a nechte v chladničce aspoň hodinu, ideální je marinovat kuře 24 hodin.

Troubu předehřejte na 200 °C. Stehna rozložte na pekáč vyložený pečicím papírem a pečte 35–40 minut nebo dokud není kuře dostatečně propečené. Můžete použít také gril. Rozpalte ho na střední teplotu, rošty lehce potřete olejem. Kuřecí stehna grilujte asi 35–40 minut. Každých 5 minut je otáčejte, aby se nepřipálila.

Vyjměte hotová stehna z trouby nebo grilu a přelijte zbylou omáčkou peri peri.

Posypejte čerstvými bylinkami a pikantními chilli vločkami. Podávejte s bramborovými hranolkami, americkými bramborami nebo s pečivem a čerstvým zeleninovým salátem.

Jestli nemáte rádi pálivé chutě, připravte si šťavnaté kuře pečené v máslové marinádě podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:delish.com a insider.com.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat