Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový guláš
Zdroj: Toprecepty

Bramborový guláš, nebo také buřtguláš, může být jen rychlou a vydatnou záchranou, pokud chybí čas na dlouhé vaření nebo finance na suroviny. Ale také se může stát luxusní pochoutkou s plnou chutí, pokud přípravě věnujete potřebnou péči.


Jak vylepšit klasickou bramborovou „rychlovku“?

Jako tomu je u většiny klasických receptů, každý dělá bramborový guláš podle toho svého osvědčeného. Běžně bývá buřtguláš „záchranným jídlem“, když ve spíži a lednici najdete pár brambor, cibuli a kousek párku. Ty se jednoduše podusí společně na cibuli s nějakým kořením, nejčastěji paprikou, a je hotovo. Pokusíme se vás přesvědčit, že za asi deset minut péče navíc můžete získat zcela jiný zážitek. Základem úspěchu je výběr ingrediencí.

Brambory

Do buřtguláše patří přílohové brambory typu B, které zůstanou pevné i po změknutí. Vařit se budou asi 15 minut a tomu by také měla odpovídat velikost nakrájených kousků.

Uzenina

Chuť použité uzeniny zásadně ovlivňuje výslednou chuť bramborového guláše. Máte-li rádi pikantní, zvolte i takovou klobásku. Nedáte-li dopustit na klasické špekáčky, vyplatí se pořídit ty s co nejvíce procenty masa, aby se z těch nekvalitních nevyvařila pouze voda a tuk. Uzeninu před nakrájením oloupejte. Slupka se může vařením uvolnit a plavající nepožvýkatelné kousky v buřtguláši určitě nechcete. Uzeninu nakrájejte na kostky nebo silnější kolečka.

Cibule

Cibule by do buřtguláše mělo přijít tolik, aby hmotnost odpovídala minimálně polovině hmotnosti uzeniny. Orientačně vychází na jeden standardně velký špekáček asi polovina středně velké cibule.

Vývar

Použití vývaru místo vody udělá bramborovému guláši velkou službu. Drůbeží a hovězí dodá více masitou chuť, ale hodí se i zeleninový. Vývar by neměl být moc mastný a slaný, neboť tuku a soli už bude v buřtguláši dost z uzeniny.

Ingredience navíc

Chcete-li bramborový guláš dovést k dokonalosti, použijte do něj trochu rajského protlaku, který ho pozvedne a vyšší úroveň.

Koření

Z koření se do guláše hodí mletá paprika (můžete namíchat 1:1 sladkou a pálivou), pepř, majoránka a kmín. Na dochucení je dobré přidat i trochu prolisovaného česneku.

Zahuštění

Chcete-li zahušťovat moukou, je třeba přidání správně načasovat. Použijete-li mouku rozmíchanou ve vodě až po přidání brambor, po jejich uvaření ještě nebude dostatečně provařená. Ideální je moukou zaprášit orestovaný základ, chvíli opékat společně a následně zalít horkým vývarem. Až poté se přidají brambory.

Recept na bramborový guláš

Na 4 vydatné porce buřtguláše budete potřebovat 600 g brambor, 300 g špekáčků, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 litr vývaru, 1 lžíci sádla, 1 lžíci rajského protlaku, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci mleté papriky, ½ lžičky kmínu, sůl a pepř podle chuti. Jak na to?

Oloupané špekáčky nakrájejte na kostky nebo kolečka, brambory na kostky, cibuli nadrobno, česnek prolisujte. V hrnci na rozehřátém sádle nechte zpěnit cibuli, přidejte uzeninu a opečte dozlatova. Přidejte polovinu česneku, po malé chvilce zaprašte moukou a při mírné teplotě a stálém míchání nechte zezlátnout. Zaprašte paprikou a kmínem, opět promíchejte a ihned přidejte rajský protlak. Krátce promíchejte, zalijte horkým vývarem, osolte a opepřete. Za občasného zamíchání přiveďte k varu, přidejte brambory a vařte asi 15 minut do změknutí. Na závěr přidejte druhou polovinu česneku a majoránku a už jen krátce provařte. Buřtguláš chutná nejlépe s čerstvým chlebem.

Buřtguláš pro děti

Menším dětem nepatří do jídla pikantní uzenina ani koření. Zvolte proto raději jemnější drůbeží párky, sladkou papriku a méně česneku, ze kterého vyndáte „srdíčko“. Tato část česneku totiž může být pro žaludek dráždivá. Vynechat můžete i mouku a podávat bramborový guláš spíše polévkové konzistence.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si