Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vepřové na citronu
Zdroj: Toprecepty, vybusna

Citrusy to neční jen vymačkaná šťáva z plodů na zahnání žízně. Citrusy mohou posloužit na pozvednutí a dochucení nejrůznějších jídel. Od těch sladkých až po různé slané varianty.


Proč více využívat citrusy při vaření

Ať už se jedná o pomeranče, citrony, grepy, nebo jiné druhy citrusů, jejich aroma povzbudí psychiku a kromě toho doplní vitamíny. Citrusy skvěle chutnají čerstvé i tepelně upravené. Jejich menší či větší kyselost, případně nahořklost dodá pokrmům netradiční nádech. Nabízí se několik variant, jak citrusy využít. Podívejme se na to, jak naložit se šťávou z těchto druhů ovoce.

Jak využít citrusovou šťávu na dochucení

Pokud chcete dodat jídlu „grády“, je šťáva z citrusů skvělým řešením. Jen je třeba vědět, jak ji použít. Existují jídla, která využívají plátky ovoce, se kterým se pečou. Šťávy z citrusů ale fungují jinak, a aby neztratily ostrost, je třeba je přidat až nakonec. Takto dochutit můžete nejen zeleninu, ale také kořeněná a smažená jídla. Obalovaný kapr, telecí řízek, a různé další slané dobroty, které jste připravovali v horkém oleji pokapejte citronem. Důvodem je nejen to, že lépe chutnají, ale také budou stravitelnější, což ocení i vaše trávení.

Citrusy se výborně hodí k rybám. Citronovou šťávu můžete přidat na obalovaného kapra, na lososa, vyzkoušejte třeba ale i hejka s bylinkami a citronovou šťávou. Nemusí se vyloženě jen jednat o pokapání citrusy, ale můžete si připravit vyloženě citronovou omáčku, jako je u tohoto tuňáka. Vyzkoušejte ji i k jiným rybám, jako je pstruh, pangasius, nebo losos.

Citrusová šťáva je výborná na dochucení omáček. Klasickým příkladem je koprová omáčka, báječně se hodí i do svíčkové. Dobrou volbou je i ochucení polévky kulajdy. Zajímavým řešením je i citronová šťáva ve vývaru. Pokud jste to nevyzkoušeli, přidejte tam pár kapek. Speciálně kuřecí a drůbeží polévky budou mnohem lepší. Bez citronu se neobejde ani slavná vietnamská polévka pho. Ale udělejte to tak, že dáte citron na stůl a necháte na každém, ať si jídlo dochutí sám. Stačí jen pár kapek.

Citrusová šťáva se kromě ryb hodí i ke kuřecímu masu, do rizota a na těstoviny, byť to u nás možná není až tak obvyklé. Pár kapek citronové šťávy těsně před podáváním dá ale těstovinovým nebo rýžovým pokrmům zajímavou jiskru, a přitom je neokyselí. Pokud chcete citrusy využívat více, inspirujte se níže uvedenými tipy.

Pomerančová omáčka k rybě

K rybám si můžete připravit nejen citronovou, ale pro změnu i pomerančovou omáčku. Potřebujete na ni: 250 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 140 ml bílého vína, pomerančovou šťávu ze 2 pomerančů, citronovou šťávu z 1 menšího citronu, cukr a sůl.

Jak na to? Na pánvičce nechte rozehřát máslo a vmíchejte k němu mouku. Připravte světlou jíšku a nařeďte ji vývarem a vínem. Chvilku vařte. Zatím si připravte šťávu z pomerančů a citronu a přilijte ji ke směsi. Omáčku osolte a můžete ji i trochu přisladit podle chuti podle chuti. Mírně přihřejte.

Náš tip: Připravte si mrkvový salát s klíčky a citronovou zálivkou podle tohoto videoreceptu.

Citrusová omáčka ke kuřecímu masu

Kuře můžete nejen péct na citronech, ale výborná je k tomuto masu i citronová omáčka. Netradičně chutná kombinace kuřecího masa, uzeného boku, cibule, mouky, masového vývaru. Mírnou navinulost zajistíte právě citronovou šťávou. Je potřeba vše opatrně dokyselit tak, aby pokrm ladil.

Výbornou variantou je také kari s kuřecími kousky, tučnou smetanou, dochucené kromě kari koření i citronovou šťávou. 

Citrusy

Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a…

Citrusová šťáva v salátech

Citronem nebo pomerančem můžete doladit nejen ovocné saláty, ale i ty ze zeleniny. Například kombinace červené cibule a mrkve s citronovou zálivkou je příjemně osvěžující, což je v těchto tmavých měsících velmi vítané. 

Jak citron, tak i pomeranč využijete v zelném salátu plném barev, který výborně chutná a nádherně vypadá. Salát z pekingského zelí, ředkviček, papriky, cibule a salátů je zalitý chutnou směsí, ve které nechybí hořčice a citrony. Barevný zelný salát na pomeranči je snadný, rychlý a plný vitamínů. 

Jak získat co nejvíce citrusové šťávy

Chcete ne úplně nejlevnější ovoce využít naplno? Pro získání velkého množství šťávy citron a další plody vyválejte po stole. Pak je rozřízněte. Můžete si vzít na pomoc lis na citrusy, ale obejdete se i bez něj. Jednou rukou vymačkávejte šťávu a nechte ji prokapávat přes prsty. Pokud by v citronu byly pecičky, mohli byste je takhle zachytit. Při přidávání šťávy dávejte pozor na množství, abyste pokrm nepřekyselili.

Náš tip: Zkuste třeba řecké voňavé citronové kuře.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si