Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kurkumová mrkev
Zdroj: Freepik, jigsawstocker

Kurkuma je nádherně žluté koření, které zůstává ve stínu kořenící směsi kari, jejíž je součástí. Kurkuma je příjemně mírně štiplavá a může dochutit řadu jídel.


Co je kurkuma

Čerstvá kurkuma je příbuzná se zázvorem a také se mu podobá. Má ale žlutější barvu. Najít ji můžeme i pod názvem indický šafrán. Kurkuma se říká sušenému mletému oddenku kurkumovníku dlouhého. 

Historie a použití kurkumy

Kurkumovník dlouhý pochází z Asie, kde se využívá už tisíce let. Zmínky o kurkumě hovoří o tom, že se jednalo o jeden ze sedmi divů starověku. Sloužila především jako barvivo a pro léčebné účely, později se začala využívat běžně jako kuchyňské koření. Aby mohla být hlavní látka z kurkumy – kurkumin – účinná, doporučuje se její kombinace s malým množstvím černého pepře. Kurkumin tak bude účinnější.

Je zajímavý pro svou mírně dřevitou a lehce štiplavou chuť s nahořklým nádechem. Bývá hlavně součástí kari koření. Využívá se především v indické, pákistánské, perské a thajské kuchyni. Kurkumu využíváme tam, kde potřebujeme dodat jídlu sytější barvu. Hodí se třeba do rizota, omáček, do polévek. Kurkumu najdeme v potravinářství i v podobě barviva E 100.

Kurkuma a zdraví

Účinnou látkou v kurkumě je curcumin, který má mírné protizánětlivé účinkystudie na zvířatech také ukázaly, že kurkumin může pomáhat oddalovat nebo dokonce zvrátit mnohá mozková onemocnění a pokles mozkových funkcí souvisejících s věkem. Může také pomáhat zlepšovat paměť a pozornost a prospívá i srdci. Některé studie naznačují, že kurkumin může vést ke zlepšení zdraví srdce, jedna studie zjistila, že je u žen po menopauze dokonce stejně účinný jako cvičení.

Všechna bádání sice ještě nebyla ukončena, ale jisté je, že jde o zdraví prospěšné koření. Ovšem je lepší užívat je skutečně jako koření do jídel, u některých doplňků stravy může při nevhodném užívání docházet k předávkování a riziku poškození jater. Koncentrované doplňky stravy jsou také nevhodné v kombinaci s některými léky. 

Pečený květák s kurkumou

Zapečený květák je poměrně známý, ale milovníkům orientální kuchyně zachutná varianta s kurkumou. Kromě tohoto koření v jídle nechybí uzená paprika, římský kmín, kurkuma a také chilli. Jejich kombinace napovídá, že dozlatova upečenému pokrmu dodají netradiční chuťové propojení a zajímavou vůni. 

Rizoto s kurkumou

Kurkuma dodá pokrmu krásnou žlutou barvu a zajímavější chuť. Můžete ji přidat k rýži, když ji vaříte do rizota, ale i při závěrečném dochucování. Důkladně promíchejte a můžete podávat. Připravit si můžete i jinou verzi rizota, a to když rýži nahradíte za najemno nasekané a následně rozmixované růžičky květáku do konzistence kuskusu. 

Těstoviny s kurkumou

Podobně jako u rýže můžete využít žlutavou barvu a typickou chuť kurkumy i u těstovin. Připravte si těstoviny s kurkumou, lesními houbami a ořechy. Co budete potřebovat? 1 hrnek kešu nebo vlašských ořechů namočených 8 hodin ve studené vodě (nebo 1 hodinu ve vroucí vodě), 200 g lesních hub nakrájených na větší kousky, 2/3 hrnku zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, 1/4 lžičky mletého černého pepře (dle chuti), 1 1/2 lžičky mleté kurkumy, 1 lžíci citronové šťávy, 200-250 g těstovin linguine (ploché špagety), 1 lžíci olivového oleje a sůl.

Jak na to? Namočte včas ořechy. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Pokud máte předvařené houby, tak si je jen připravte, pokud je potřebujete uvařit, houby potřebují zhruba půl hodiny. Pak rozpalte velkou, těžkou pánev na středním plameni, nalijte do něj olivový olej, přidejte předvařené houby a nechte je vařit zhruba 3 minuty do nahnědnutí. Osolte podle chuti a opepřete.

Připravte si kurkumový ořechový krém tak, že ořechy dobře scedíte. Pak je dejte do mixeru a rozmixujte, přidejte zeleninový vývar, česnek, pepř, kurkumu, zhruba půl lžičky soli, a citronovou šťávu. Mixujte vše do hladké, krémové a husté omáčky. Dokořeňte podle chuti. Hotové těstoviny sceďte a dejte je do hrnce. Zalijte je kurkumovým ořechovým krémem a promíchejte je, aby se těstoviny hezky obalily. Pokud bude omáčka příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody a promíchejte. K těstovinám přidejte osmažené houby a promíchejte, aby se vše propojilo. Nandejte na talíř a na ozdobu můžete využít parmazán, nebo třeba pažitku. 

Náš tip: Připravte si cizrnovo-mrkvovou polévku podle tohoto videoreceptu

Tip s kurkumou navíc

Kurkumu byste možná zařadili jen do slaných jídel, ale může být i součástí dezertů. Zapomenout nejde ani na známý nápoj zvaný zlaté mléko, ve kterém kromě kurkumy a mléka nechybí pepř, med a skořice. Nápoj krásně prohřeje a přispěje vám k vytvoření příjemné atmosféry v chladných měsících. 

Zdroje informací:
womenshealthmag.com
rainbowplantlife.com
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více