Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bavorská specialita z jednoho hrnce: Pichelsteiner je šťavnatá směs masa a zeleniny, kterou si zamiluje každý
Zdroj: Wikimedia Commons, By Josef Türk Jun. from Reit im Winkl, Deutschland - Pichelsteiner EintopfUploaded by Diádoco, CC BY-SA 2.0

Je něco mezi vývarem, hustou polévkou a gulášem. Pokrm zvaný Pichelsteiner je přímo názornou ukázkou toho, čemu v Německu říkají Eintopf. Používají se do něj tři druhy mas, které se podávají ve vývaru doplněné zeleninou, již můžete obměňovat. Třeba podle toho, co zrovna máte v lednici.


Vydatné jídlo z jednoho hrnce

Na rozdíl od jiných německých specialit, u nás Pichelsteiner není téměř vůbec znám, v Bavorsku však jde o téměř legendární pokrm, který je tak populární, že má dokonce i svůj vlastní festival. Tento vydatný masový pokrm se zeleninou se podává horký, aby pořádně zahřál a doplňuje se bramborami, aby i dostatečně zasytil. Není divu, že se Pichelsteiner připravuje a hlavně konzumuje za chladných a deštivých dnů a je vnímán jako typická zimní polévka.

Do Pichelsteineru patří tři druhy masa

Pichelsteiner je hustý pokrm sestávající z několika druhů masa a zeleniny. Hlavními ingrediencemi jsou vepřové, hovězí a skopové nebo jehněčí maso, brambory, mrkev, zelí a pórek. Přidávají se do něj často i další druhy zeleniny, třeba celer. K výraznější chuti pokrmu zase přispěje cibule a česnek. Vše se pak samozřejmě dochutí solí a pepřem a posype čerstvou petrželkou. Ve Švábsku se tradičně s jídlem servíruje i morek z kostí, z nichž je uvařen vývar.

Bavorská specialita s dlouhou tradicí

Pichelsteiner pochází, jak již bylo zmíněno z Bavorska, pravděpodobně z vesnice Grattersdorf. První recept v kuchařské knize se na něj objevil roku 1894, specialita ale zřejmě vznikla mnohem dřív, zřejmě již ve století osmnáctém. Kdysi dávno musela jedna chudá žena sedláka v jihovýchodním Bavorsku nakrmit bandu loupeživých vojáků. Zbylo jí však jen pár kousků zelí a mrkve a zbytky hovězího, skopového a vepřového masa, proto vše naházela do velkého hrnce a uvařila jednoduchý pokrm. Ten se nakonec stal v tomto kraji oblíbeným a lidé si ho předávali dál.

Tradiční festivalový pokrm

Oficiálně je ale vynalezení Pichelsteineru připisováno jistému Augustu Winklerovi, hostinskému ve vesnici Grattersdorf poblíž Pasova. Ten jednoho roku dostal za úkol vytvořit nějaké jídlo na tradiční místní slavnost vaření pod širým nebem, jež se konala na vrcholu hory Büchelstein. I když byl červenec, zřejmě bylo deštivo a chladno, proto Winkler uvařil oblíbený místní pokrm z masa a zeleniny s tím, že aspoň trochu účastníky oslav v nevlídném počasí zahřeje.

Pokrm byl později nazván Pichelsteiner (název byl odvozen právě od hory Büchelstein) a od té doby se tradičně připravuje nejen na této oslavě, která se až dodnes každoročně koná v městečku Regen pod názvem Pichelsteinerfest. Kromě toho je pokrm spojován i s mnoha dalšími festivaly pod širým nebem. A i když se tyto slavnosti pořádají v létě, je Pichelsteiner vnímán jako dokonalé jídlo pro chladné zimní dny

Jak na Pichelsteiner podle originálního receptu?

Pichelsteiner je poměrně jednoduchý na přípravu, což je i důvod, proč se často vaří na akcích, kde je hodně lidí. Všechny suroviny zkrátka jen stačí dát do jednoho hrnce a uvařit nebo upéct doměkka. Vy si jej ale samozřejmě můžete uvařit jen v normálním množství pro rodinu. Jako vydatná zimní večeře je totiž Pichelsteiner ideální. A jak jej tedy připravit?

Budete potřebovat: 250 g brambor, 250 g mrkve, 2 kořeny petržele, 250 g celeru, 250 g cibule, 250 g hlávkového zelí, 250 g pórku, 1 červenou papriku, 3 lžíce nasekané zelené petrželky, 300 g hovězího masa (z plece), 300 g libového jehněčího masa, 300 g vepřových řízků, např. z krkovice, 1 litr masového vývaru, sůl a pepř, majoránku a 4 lžíce slunečnicového oleje.

Postup: Všechnu zeleninu a maso důkladně omyjte a očistěte. Pak vše nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky o délce hrany asi 2 cm. Zelenou petrželku omyjte a nasekejte nahrubo. Zeleninu smíchejte dohromady. Kostky masa smíchejte s nakrájenou cibulí, prudce osmahněte na rozpáleném oleji a vyjměte z hrnce.

Do velkého hrnce pak vložte maso a zeleninu ve vrstvách. Nejprve vrstvu masa, pak vrstvu zeleninové směsi atd. a každou vrstvu osolte, opepřete a posypejte majoránkou. Nakonec přilijte hovězí vývar. Hrnec přikryjte pokličkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C na horní/spodní ohřev asi 1,5 hodiny, aby bylo maso i zelenina dokonale měkké. Nakonec vše posypejte nasekanou petrželkou.

Náš tip: Poctivý hovězí vývar si můžete připravit třeba podle našeho video receptu.

Zdroje informací:
Tasteatlas.com
Germanfoods.org

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si