Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovácká metyja
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Metyja, nebo také netyja, kucyja či praženky jsou názvy pro staročeský pokrm z brambor, povidel a máku, který vyniká nejen jednoduchostí přípravy a chutí, ale v moderní podobě také elegantním naservírováním. Poměr a složení ingrediencí se kraj od kraje lišily, my vám představíme metyju typickou pro oblast Slovácka.


Staročeská metyja má více podob

Slovácká metyja se připravuje z brambor, povidel, máku, cukru, sádla a trochy mouky. Na tento pokrm však existuje více variací, které se mohou lišit i názvy podle oblasti. Základem je kaše, která se na Slovácku dělala z brambor, v jiných oblastech však mohla být prosná, kukuřičná nebo jahelná. Do některých variant se přidává strouhaný tvaroh, jiné zase neobsahují mouku. V podstatě však jde o obdobu klasických škubánků, pouze se liší poměrem ingrediencí, způsobem servírování a obohacením o švestková nebo hrušková povidla.

Metyja se za dávných časů dělala hlavně na podzim, kdy se vykopaly nové brambory, uvařila čerstvá povidla a sklidil mák. Mastila se čerstvě vyškvařeným husím sádlem.

Podle vědeckého časopisu Naše řeč, který se věnuje jazykové kultuře, byla metyja zmíněna i v próze spisovatelky Gabriely Preissové jako sváteční nedělní pochoutka pro děti.

Recept na slováckou metyju

Metyja je sytý pokrm a pokud ho budete podávat jako dezert, z 1 kilogramu brambor připravíte asi 6 – 8 porcí. Na 1 kg brambor si dále nachystejte 250 g hrubé mouky, 6 vrchovatých lžic švestkových nebo hruškových povidel, 6 vrchovatých lžic mletého máku, asi 3 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce rozpuštěného sádla (nejlépe husího) a ½ lžičky soli do brambor. Jak na to?

Oloupané a nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka a vodu slijte tak, aby na dně ještě trochu zůstalo. Ještě horké brambory rozšťouchejte, poprašte moukou, kterou vařečkou vmícháte do brambor. Mouku přidávejte po částech a vždy důkladně promíchejte. Zakryjte pokličkou a nechte na teplém místě 15 – 20 minut odpočinout, aby se mouka propařila.

Na servírování můžete použít dezertní misky, menší pekáček nebo kulaté tvořítko, se kterým vznikne tvar jako na úvodní fotografii. Ať už se rozhodnete pro cokoli, nádobu vymažte trochou sádla. Spodní vrstva bude bramborové těsto, na něj přijde vrstva povidel, která se zasype mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Mák se následně bohatě pokropí rozpuštěným sádlem. Ve větší nádobě se postup opakuje, tedy opět vrstva brambor, povidel, máku a sádla.

Před servírováním ještě počkejte asi 4 minuty, až se sádlo vsákne. Metyja se může dále ozdobit kopečkem husté zakysané smetany.

Kombinace, která nezklame

Brambory, povidla a mák si spolu skvěle rozumí. Pokud vás ovšem nezaujala slovácká metyja, vyzkoušejte třeba bramborové taštičky plněné povidly a sypané mákem nebo bramborové placky nasladko se stejnou kombinací, které jsou známé také jako lokše.

Zdroje informací:

nase-rec.ujc.cas.cz
Televize TVS - pořad Špetka Slovácka

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si