Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejen na italských sjezdovkách frčí horký Aperol: Zimní variantu populárního letního nápoje připravíme snadno i doma
Zdroj: Pixabay, Katja Heigl

Milujete ze všech letních koktejlů Aperol Spritz, v zimě se vám po něm stýská, ale dávat si studený drink s ledem vás zkrátka neláká? Specifickou nahořklou chuť oblíbeného nápoje si nyní můžete vychutnat klidně i ve sněhové vánici. Horká verze Hot Aperol vás totiž spolehlivě zahřeje.


Slavný drink italských plážových après-ski barů 

Snad žádný jiný koktejl nedosáhl v poslední době takové popularity jako Aperol Spritz. Již před lety se stal jedním z nejoblíbenějších drinků na italských plážích. Patří do rodiny mnoha dalších vyhlášených „spritzů“ – tedy alkoholických nápojů s vínem říznutých perlivou vodou. Mezi ně patří nejen starý známý vinný střik, ale i další podobné drinky, třeba mnohem starší Veneziano Spritz, jehož základem je bitter Campari.

Aperol Spritz  je však pro prosluněné letní italské dny jako stvořený, odpovídá tomu ostatně i jeho jasně oranžová barva, která připomíná zapadající slunce. Tu mu dodává stejnojmenný nahořklý ovocný likér s pomerančovou příchutí. Slavný drink si posléze vydobyl i pozici hvězdy alpských après-ski barů a za slunečného počasí se pije přímo na sjezdovkách. Není nic lepšího než se vyhřívat na sluníčku na lehátku na zasněženém svahu a k tomu popíjet svěží drink. Co ale, když je místo slunce venku chumelenice?

Od studeného koktejlu k horkému nápoji

Protože na sjezdovkách není vždycky krásně a mnohdy je potřeba se spíš zahřát než ochlazovat, byla vyvinuta i horká varianta oblíbeného koktejlu. Ta uspokojí i ty, kteří si svůj milovaný drink chtějí bez omezení vychutnat i v zimě. Horký Aperol je takovou aromatičtější pomerančovou verzí svařáku, která zachutný i těm, na něž je běžné svařené víno příliš sladké. Klasický Aperol Spritz se skládá z již zmiňovaného kořeněného bitteru, prosecca a sody, druhé dvě ingredience však v teplém nápoji nemají žádné opodstatnění.

Místo nich se používá bílé víno a navíc džus (jablečný, pomerančový či mangový), který dodá drinku osvěžující chuť. Likér Aperol s výtažky z pomerančů však samozřejmě nesmí chybět a vnáší do nápoje zase zajímavou hořkost. Díky tomu vzniká dokonalé spojení tří chutí - svěžího pomeranče, sladkého džusu a hořkého Aperolu. Horké víno pak zajistí, že vám po vypití nápoje zima rozhodně nebude.

Recept na kořeněný hořký a horký Aperol

Hot Aperol neboli horký Aperol je takovou zajímavou verzí punče, která však není tak silná jako jiné horké drinky tohoto typu, do nichž se dává rum nebo nějaká pálenka. Likér Aperol totiž neobsahuje tolik alkoholu a aspoň vám tolik nezamotá hlavu. Horký Aperol má spoustu verzí a různé restaurace mají své variace, vy si můžete vyzkoušet třeba tuto podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 1 láhev (700 ml) bílého vína, 2 chemicky neošetřené pomeranče, 300 ml pomerančové šťávy, 150 ml vody, 75-100 ml Aperolu, 55 g cukru panela nebo třtinového cukru, 2-3 hřebíčky, 1 tyčinku skořice, 1-2 hvězdičky badyánu, ½ lžičky vanilkového cukru a několik lístků čerstvé máty na ozdobu.

Postup: Bílé víno, pomerančovou šťávu, vodu a Aperol dejte do hrnce a pomalu zahřívejte na mírném ohni. Směs nesmí přejí varem, aby se nevypařil alkohol. Poté do hrnce přidejte hřebíček, skořicovou tyčinku, vanilkový cukr a badyán a vše nechte na mírném ohni asi 10- 15 minut louhovat. Nakonec omyjte pomeranč a nakrájejte ho na tenké plátky včetně kůry. Ještě teplý nápoj nalijte do sklenic a ozdobte plátkem pomeranče, několika lístky máty a případně tyčinkou skořice.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si