Španělská přesnídávková polévka fabada asturiana: Voní klobáskou a díky fazolím a chlebu fantasticky zasytí i velké jedlíky
17. 1. 2023 Vaření
Chladné počasí vybízí spíše k prohřívacímu jídlu. Vynikající volbou je i přesnídávková polévka fabada asturiana, která je hlavně plná fazolí a různých druhů uzenin. Vychutnejte si španělský pokrm.
Co je fabada asturiana
Fabada asturiana není příliš dietní, zato je plná chutí. Je typická pro zimní období, krásně prohřeje a zaplní, takže může posloužit i jako hlavní jídlo. Polévka je nazvaná podle severošpanělské provincie Asturie, která je známá právě láskou k fazolím. Patří mezi místní specialitu a je zajímavé, že lokální původní odrůdy fazolí dokonce mají certifikaci chráněného zeměpisného označení IGP.
Říká se jí i pouze jen fabada, což odkazuje na fabes. To je označení pro velké bílé fazole, typické pro tento pokrm. Někdy se můžete setkat s názorem, že fabada asturiana dokonce patří mezi deset typických receptů španělské kuchyně.
Příprava fabady zřejmě pochází ze 16. století, i když do 19. století o století o ní nelze nalézt žádné písemné zmínky. Dopátrat se skutečného původu se už nejspíš nikomu spolehlivě nepodaří. Někdy se tato polévka porovnává s francouzským jídlem cassoulet, protože obsahují podobné ingredience. Toto jídlo se ve středověku mohlo dostat do Španělska a inspirovat tak místní variantu.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se skládá polévka fabada
Základem fabady jsou velké bílé fazole a směs typických španělských uzenin. Polévka právě obsahuje kombinaci různých druhů, přičemž obvykle bývá základem papriková klobása chorizo, dále španělské jelito morcilla, sušená šunka lacón z předních končetin, variantou je také sušený vepřový bok panceta curada.
Typické uzeniny můžete sehnat v některých velkých supermarketech nebo na internetu. Někdy je jejich pořizování komplikovanější, proto třeba sušený vepřový bok můžete nahradit čerstvým bůčkem. Ten je ale zapotřebí předem naložit do marinády ze 2 lžiček uzené papriky, 2 stroužků česneku, 1 lžičky oregána a špetky soli. Rychlejším řešením je pancetta, italská slanina z bůčku. Pro všechny tyto masové pokrmy je typický jemně kouřový nádech. Chorizo můžete zaměnit za paprikovou klobásu.
Co je důležité pro přípravu fabady
Příprava jídla je jednoduchá. Záleží na teplotě varu, použití vhodných přísad a dokonce i vlastnosti varné vody. Často se do polévky přidává šafrán, který dodá vývaru oranžovou barvu a typickou vůni, podobně jako bobkové listy. Při varu je třeba, aby fazole byly co nejméně poničené a už vůbec nesmí být rozvařené. Polévka se vaří pomalu. Pokud byste ji vařili tradičně, trvala by několik hodin. Podle tradice se jedná o polévku, která chutná lépe den po uvaření. Většinou se podává na talíři a vařené uzeniny jsou na tácku vedle.
Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému…
Jak na španělskou fazolovou polévku
Co budete potřebovat na přípravu této španělské polévky? Kromě zhruba tří hodin času si připravte: 500 g velkých bílých fazolí, 2 nožičky klobásy chorizo (nebo paprikové klobásy), 300 g pancetty (vepřové slaniny), 2 ks španělské morcilly (volitelné), 1 cibuli, špetku šafránu, 2 bobkové listy, sůl a chléb k polévce.
Jak na to? Fazole zalijte alespoň 12 hodin předem studenou vodou. Počítejte s tím, že hodně nabudou. Po uplynutí doby je slijte a zalijte čerstvou vodou tak, aby sahala nad fazole. Výměna vody pomůže k tomu, aby jídlo tolik nenadýmalo. Přiveďte je k varu, a pak hned stáhněte var na minimum a pozvolna vařte, dokud nezměknou. Případnou pěnu z hladiny sbírejte.
Celé plátky uzenin zprudka opečte na pánvi. Cibuli oloupejte, rozpulte a přidejte k uzeninám. Přidejte šafrán. Směs uzenin zalijte naběračkou vody z fazolí a promíchněte. Pak vše přidejte k fazolím, doplňte o bobkové listy, přiklopte pokličkou, a vařte asi dvě hodiny a půl. Vařte na mírném plameni doměkka. Voda by měla jen lehce probublávat. Několikrát promíchněte a pokud bude potřeba, přilijte vodu. Podle chuti osolte. Až bude polévka hotová, vyndejte z ní uzeniny na prkénko a nakrájejte je na menší kousky. Dejte uzeniny na tácek a každý si je bude nabírat podle sebe. Nazapomeňte nakrájet chléb.
Náš tip: Vzhledem k délce vaření se polévka bude lépe, a pro vás bezpracně, dělat v pomalém hrnci, pokud jej máte, nebo v papiňáku.
Podobný recept na polévku nabízí i naše video:
Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org
https://www.directoalpaladar.com
https://ochutnejtesvet.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat špenát na pánvi? Dáte přednost čerstvým listům nebo mraženému protlaku?
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 1 hodinou
Křupavé brambory
Přidáno před 4 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 5 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 13 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 20 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno 22. 4. 2024 12:44
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Šafrán: Víte, kde v kuchyni použít toto nejdražší koření světa a jak poznat padělek?
Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience