Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fabada asturiana španělská fazolová polévka
Zdroj: Wikimedia Commons, Juan J. Martínez from Valencia, CC BY-SA 2.0 By

Chladné počasí vybízí spíše k prohřívacímu jídlu. Vynikající volbou je i přesnídávková polévka fabada asturiana, která je hlavně plná fazolí a různých druhů uzenin. Vychutnejte si španělský pokrm.


Co je fabada asturiana

Fabada asturiana není příliš dietní, zato je plná chutí. Je typická pro zimní období, krásně prohřeje a zaplní, takže může posloužit i jako hlavní jídlo. Polévka je nazvaná podle severošpanělské provincie Asturie, která je známá právě láskou k fazolím. Patří mezi místní specialitu a je zajímavé, že lokální původní odrůdy fazolí dokonce mají certifikaci chráněného zeměpisného označení IGP.

Říká se jí i pouze jen fabada, což odkazuje na fabes. To je označení pro velké bílé fazole, typické pro tento pokrm. Někdy se můžete setkat s názorem, že fabada asturiana dokonce patří mezi deset typických receptů španělské kuchyně.

Příprava fabady zřejmě pochází ze 16. století, i když do 19. století o století o ní nelze nalézt žádné písemné zmínky. Dopátrat se skutečného původu se už nejspíš nikomu spolehlivě nepodaří. Někdy se tato polévka porovnává s francouzským jídlem cassoulet, protože obsahují podobné ingredience. Toto jídlo se ve středověku mohlo dostat do Španělska a inspirovat tak místní variantu. 

Z čeho se skládá polévka fabada

Základem fabady jsou velké bílé fazole a směs typických španělských uzenin. Polévka právě obsahuje kombinaci různých druhů, přičemž obvykle bývá základem papriková klobása chorizo, dále španělské jelito morcilla, sušená šunka lacón z předních končetin, variantou je také sušený vepřový bok panceta curada.

Typické uzeniny můžete sehnat v některých velkých supermarketech nebo na internetu. Někdy je jejich pořizování komplikovanější, proto třeba sušený vepřový bok můžete nahradit čerstvým bůčkem. Ten je ale zapotřebí předem naložit do marinády ze 2 lžiček uzené papriky, 2 stroužků česneku, 1 lžičky oregána a špetky soli. Rychlejším řešením je pancetta, italská slanina z bůčku. Pro všechny tyto masové pokrmy je typický jemně kouřový nádech. Chorizo můžete zaměnit za paprikovou klobásu.

Co je důležité pro přípravu fabady

Příprava jídla je jednoduchá. Záleží na teplotě varu, použití vhodných přísad a dokonce i vlastnosti varné vody. Často se do polévky přidává šafrán, který dodá vývaru oranžovou barvu a typickou vůni, podobně jako bobkové listy. Při varu je třeba, aby fazole byly co nejméně poničené a už vůbec nesmí být rozvařené. Polévka se vaří pomalu. Pokud byste ji vařili tradičně, trvala by několik hodin. Podle tradice se jedná o polévku, která chutná lépe den po uvaření. Většinou se podává na talíři a vařené uzeniny jsou na tácku vedle.

Španělská

Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému…

Jak na španělskou fazolovou polévku

Co budete potřebovat na přípravu této španělské polévky? Kromě zhruba tří hodin času si připravte: 500 g velkých bílých fazolí, 2 nožičky klobásy chorizo (nebo paprikové klobásy), 300 g pancetty (vepřové slaniny), 2 ks španělské morcilly (volitelné), 1 cibuli, špetku šafránu, 2 bobkové listy, sůl a chléb k polévce.

Jak na to? Fazole zalijte alespoň 12 hodin předem studenou vodou. Počítejte s tím, že hodně nabudou. Po uplynutí doby je slijte a zalijte čerstvou vodou tak, aby sahala nad fazole. Výměna vody pomůže k tomu, aby jídlo tolik nenadýmalo. Přiveďte je k varu, a pak hned stáhněte var na minimum a pozvolna vařte, dokud nezměknou. Případnou pěnu z hladiny sbírejte.

Celé plátky uzenin zprudka opečte na pánvi. Cibuli oloupejte, rozpulte a přidejte k uzeninám. Přidejte šafrán. Směs uzenin zalijte naběračkou vody z fazolí a promíchněte. Pak vše přidejte k fazolím, doplňte o bobkové listy, přiklopte pokličkou, a vařte asi dvě hodiny a půl. Vařte na mírném plameni doměkka. Voda by měla jen lehce probublávat. Několikrát promíchněte a pokud bude potřeba, přilijte vodu. Podle chuti osolte. Až bude polévka hotová, vyndejte z ní uzeniny na prkénko a nakrájejte je na menší kousky. Dejte uzeniny na tácek a každý si je bude nabírat podle sebe. Nazapomeňte nakrájet chléb.

Náš tip: Vzhledem k délce vaření se polévka bude lépe, a pro vás bezpracně, dělat v pomalém hrnci, pokud jej máte, nebo v papiňáku. 

Podobný recept na polévku nabízí i naše video: 

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org
https://www.directoalpaladar.com
https://ochutnejtesvet.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více