Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kuřecí špíz
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Kuřecí maso je velmi praktické pro přípravu. Z kuřecích prsou můžete během pár minut přichystat rychlé a výborné jídlo. Inspirujte se, různými druhy pokrmů s tímto druhem masa v hlavní roli.


Kuřecí prsní řízky

Kuřecí prsní řízky jsou oblíbené především pro jemnou chuť a rychlou přípravu. Má málo tuku, je křehké, ale nevýhodou je, že se při nesprávné přípravě snadno vysuší. To je důvodem, proč se prsíčka často kombinují se šťavnatou zeleninou, marinují se a třeba i zalévají omáčkou.

Kuřecí špízy

Kuřecí špízy jsou jednoduché. Milují je hlavně děti. Špízy mohou mít spoustu podob, prakticky nikdy při jejich skládání nešlápnete vedle a jsou méně časté, tedy vzácnější. Připravte si třeba tuto variantu špízů. Co na ně budete potřebovat? 2 kuřecí prsa, 1 zelenou papriku, 1 žlutou papriku, balení cherry rajčátek a 2 větší cibule. Na marinádu budete potřebovat: ½ lžičky grilovacího koření, 1 lžičku sušeného česneku a 3 lžíce oleje.

Jak na to? Kuřecí prsa nakrájejte na kostky asi 2,5 x 2,5 cm. Dejte je do misky, trochu osolte, posypte grilovacím kořením a sušeným česnekem a vše zalijte třemi lžícemi oleje. Vše dobře promíchejte a nechte marinovat minimálně půl hodiny, nejlépe přes noc. Troubu předehřejte na 200 °C. Zeleninu nakrájejte na zhruba stejně velké kousky jako maso. Cherry rajčátka nechte vcelku, dají se ale rozříznout na půlku. Marinované kuřecí maso vyndejte z lednice a začněte napichovat na špízy. Napíchněte maso, papriku, rajče, cibuli, maso a tímto způsobem až na konec jehly. Bude to 9-10 špízů. Špízy položte na plech a ten dejte do vyhřáté trouby. Pečte čtvrt hodiny, a pak ho otočte. Pečte dozlatova. Celkem to trvá 20-30 minut. Ke špízu se hodí brambory, nejlépe v podobě kaše.

Indické kari

Kuřecí prsa se báječné kombinují se smetanou. Tentokrát jsme pro vás vybrali variantu s kari. Kari směs se dá pořídit hotová, ale můžete si ji i připravit sami. Většinou v ní nechybí koření jako kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, skořice. Mírně pikantní rychlá večeře vám při nedostatku času vytrhne trn z paty. Když k masu pak při přípravě přidáte nejen smetanu, ale i smetanový sýr, bude pokrm velmi tučný a těžký. Pouze se smetanou bude lehčí. Kuřecí kari se nejlépe hodí k rýži.

Náš tip: Vyzkoušejte kuřecí kari podle tohoto videoreceptu:

Kung pao

Kung pao už spoustu let patří mezi oblíbená jídla. Při jeho přípravě je také třeba, aby si maso pohovělo chvíli v marinádě. Samotná příprava a vaření už trvá jen pár minut. V tomto čínském pokrmu nepotřebujete sůl, stejnou činnost provede sójová omáčka. Kung pao je plné pestrých chutí. Nasládlý pokrm je zároveň slaný, ostrý a trochu kyselý. V originálním receptu na kung pao se využívá rýžové víno ShaoXing, sehnat ho můžete v obchodech s asijskými surovinami.

Těstoviny s kuřetem a rajčatovou omáčkou z jednoho hrnce

Jídla z jednoho hrnce jsou velmi oblíbená, i protože nenašpiníte hodně nádobí. Kuře, těstoviny a rajčatová omáčka jsou navíc výbornou kombinací. Navíc je jídlo hotové za půl hodiny. Na přípravu této varianty budete potřebovat: 250 g kuřecích prsou bez kůže, 2 lžíce slunečnicového oleje, 400 g krájených konzervovaných rajčat, 200 g rajčatového pyré, 2 větší stroužky česneku, 1 cibule, 200 ml vývaru (kuřecího, příp. zeleninového) nebo vody, 200 g těstovin (penne nebo fusilli), 125 g mozzarelly, 2 lžičky bylinek (oregano, rozmarýn, bazalka, tymián nebo hotová směs italské bylinky), špetka pepře, ¼ lžičky soli a ½ svazku petrželky nebo bazalky na ozdobu.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. Kuřecí maso nakrájejte na kostky (2,5 x 2,5 cm). Připravte si pánev a rozehřejte na ní olej. Přidejte maso a osmažte ho. Pak přidejte cibuli a česnek a krátce je orestujte. Do pokrmu vložte rajčata a pyré a snižte teplotu. Přilijte vývar nebo vodu, nasypte těstoviny a vše promíchejte. přidejte bylinky, pepř a sůl. Pánev zakryjte a vařte těstoviny, dokud nebudou hotové (podle návodu). Když zjistíte, že je na pánvi málo tekutiny, tak trochu přidejte. Mozzarellu nechte okapat a nakrájejte ji na centimetrové kostky. Vložte na pánev a dobře promíchejte. Bazalku omyjte a nahrubo ji nasekejte. Jídlo opepřete a osolte a na talíři ho posypte bazalkou.

Kuřecí fajitas

Za fajitas můžeme poděkovat mexickým rančerům žijícím na mexicko-texaské hranici, i když původně bylo připravované z hovězího. Velmi často se ale toto jídlo chystá z kuřete, nejlépe z kuřecích prsou. Kuřecí fajitas si můžete dát na tortillu, ideálně domácí. Tento pokrm je plný chutí, vůní a barev. Najdete v něm i různé koření, jako je uzená paprika, mletý kmín, někdy i chilli koření. Kuřecí maso doprovází čerstvé nakrájené papriky všech barev. Vše se peče dohromady. Připravte si vynikající kuřecí fajitas. Jído se zdobí zakysanou smetanou. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více