Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přemýšlíte, jak využít odřezky tuku a kůží z kuřete po jeho naporcování? Nastřádejte si jich do mrazáku zásobu a vyzkoušejte výborné křupavé kuřecí škvarky. Jako vedlejší produkt získáte také kuřecí sádlo vhodné třeba na přípravu omáček nebo rizota.


Potřeby na výrobu kuřecích škvarků

Kromě samotné hlavní suroviny, kterou jsou tuk získaný z odřezků kuřete a kůže, budete potřebovat ostrý nůž, nepřilnavý hrnec s tlustým dnem, vařečku, cedník, čisté plátýnko a hodně trpělivosti. Kuřecí škvarky totiž potřebují velmi nízkou teplotu, aby se tuk nepřepaloval a výsledek byl rovnoměrně křupavý.

Vzhledem k delší době, po kterou je třeba škvarky tepelně upravovat, nevyplatí se je dělat z hrstky tučných částí. Ideální je při každém čištění kuřete tuk odebrat, zmrazit a vyrábět až když máte dostatečné zásoby (min. 500 g odřezků).

Jak na křupavé kuřecí škvarky?

Připravujete-li kuřecí škvarky ze zmrazených tučných částí, nechte je nejprve asi hodinu povolit a poté je nakrájejte na kousky asi 2x2 cm velké. Pokud chcete dělat škvarky z čerstvé suroviny, nejprve ji na půl hodiny dejte do mrazáku. Usnadníte si tak práci s krájením gumovější kůže.

Nakrájené kousky propláchněte v cedníku, vložte do nepřilnavého hrnce a zalijte vodou. Vody dejte pouze tolik, aby byly odřezky ponořené. Přiveďte k varu a teplotu stáhněte na minimum. Je důležité, aby voda jen slabě probublávala a pomalu se odpařovala. Během té doby se bude uvolňovat tuk, který během pomalého vaření nahradí odpařenou vodu. Tento proces trvá poměrně dlouho – přibližně 2 hodiny. Není třeba po tuto dobu hrnci věnovat zvláštní pozornost, pouze občas promíchat vařečkou. Čas na větší pozornost nastane ve chvíli, kdy z tekutiny zbyde v hrnci jen tuk a kousky se začnou škvařit a slabě prskat.

Jakmile nastane proces škvaření, můžete mírně zvýšit teplotu a za častějšího míchání a především kontrolování stavu nechat škvarky dodělat do zlatavé barvy.

Hotové kuřecí škvarky přeceďte a tuk nezapomeňte zachytit do čisté nádoby. Následně ho ještě přeceďte přes čisté plátýnko a vychladlý uložte do lednice v uzavřené nádobě. Kuřecí sádlo nemá tak dlouhou trvanlivost, jako vepřové, ale minimálně měsíc ho lze bez obav používat při vaření.

Kuřecí škvarky osolte a vychutnejte si je s čerstvým chlebem nebo z nich připravte škvarkovou pomazánku stejným postupem, jako se dělá z vepřových škvarků. Skvěle chutnají v kombinaci s vejci nebo bramborami. Přidat se mohou také nadrobno nakrájené do paštiky z kuřecích jater.

Jak využít kuřecí sádlo?

Vyškvařený tuk lze použít například do základu nejrůznějších omáček, rizota nebo omaštění slabé polévky. Kuřecí sádlo je vhodné i pro děti, které zdravé tuky potřebují pro svůj vývoj a růst. Vznikne-li škvařením větší množství tuku, lze jej využít pro konfitování neboli pomalé dlouhé pečení v tuku. Touto úpravou dostanete velmi šťavnatý a křehký pokrm, který se takto zároveň zakonzervuje a prodlouží se jeho trvanlivost. Konfitovat lze maso, ryby, zeleninu a dokonce i vnitřnosti

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si