Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stracciatella alla romana: Římská „rozškubaná“ polévka voní parmazánem a citronem a je hotová během chvilinky
Zdroj: Wikimedia Commons, By Mike.lifeguard - Own work, CC BY-SA 3.0

Čokoládu a mléko byste v polévce stracciatella hledali marně. „Roztrhaná“ je díky vajíčkům rozmíchaným v masovém či zeleninovém vývaru. Dřív byla pokrmem chudých, dnes je tradiční polévkou pro zimní měsíce. Od našeho vývaru s kapáním ji odlišuje citron a parmazán.


Polévka s trhanci

Ačkoli my si při zmínce o stracciatelle většinou vybavíme sladkou ledovou pochoutku, Italové tímto názvem označují hned dvě další jídla – speciální smetanový krémový sýr s vlákny mozzarelly, ale i vydatnou hustou zimní polévku s rozmíchanými vajíčky. Právě vejcím vděčí polévka za svůj název. Když se totiž zamíchají do vývaru, vytvoří v něm malé kousky, jakési trhance – stracciatelle (straccio totiž znamená cár nebo hadr a stracciato roztrhaný či rozškubaný).

Sváteční italská polévka

Tato polévka se v Itálii často vaří při svátečních příležitostech, třeba o Vánocích nebo o Velikonocích, ale připravuje se i kdykoliv jindy. Na zahřátí totiž funguje také báječně.
Stracciatella je v Itálii známá poměrně dlouho, podobná polévka je doložena již v jisté věhlasné publikaci o vaření z 15. století. Tehdy se jí ještě říkalo zanzarelli. Podobná je i polévce sciusceddu, jež dělají při svátečních příležitostech v Messině na Sicílii.

Stracciatella dala základ zmrzlině

Polévka patří do tzv. cucina povera neboli chudé kuchyně a oblíbená je hlavně ve střední Itálii. Tradičně se považuje za typickou římskou polévku a nejčastěji se vaří právě v oblasti Lazio kolem Říma. Ačkoli jde o slaný a teplý pokrm, kupodivu toho má i mnoho společného s již zmiňovanou populární zmrzlinovou příchutí. Právě ta totiž z této polévky roku 1953 vznikla.

Říká se, že ji vytvořil restauratér Enrico Panattoni, jenž vlastnil v Bergamu zmrzlinárnu Colle Aperto. Toho prý nebavilo pořád pro hosty z Říma připravovat polévku a vmíchávat do ní vajíčka a proto se rozhodl vytvořit něco trochu jiného – speciální bílý zmrzlinový krém s nasekanými kousky čokolády. Podle jiného příběhu prý zmrzlinu vytvřoil náhodou a protože mu připomínala pokrm stracciatella alla romana, jenž byl oblíbený v jeho restauraci La Marianna, pojmenoval ji právě po něm. Ať už to bylo jakkoliv, je jisté, že zmrzlina s polévkou úzce souvisí.

Polévka vonící citronem a muškátovým oříškem

Polévka stracciatella se neobejde bez kvalitního vroucího vývaru, do kterého se právě s pomocí vidličky vmíchávají vejce, někdy i krupička a v některých oblastech také strouhanka. Specifickou chuť dává polévce muškátový oříšek, nastrouhaná citronová kůra, nasekaná petrželka a strouhaný parmazán, který polévku zahustí. Často se podává i s plátkem opečeného bílého chleba, na který se  nasype parmazán. S italskými přistěhovalci se polévka dostala i do Ameriky, kde se vyvinula jiná speciální varianta se špenátem.

Recept na polévku stracciatella

Polévka stracciatella je poměrně prostým jídlem, které je, za předpokladu, že máte předem připravený vývar, rychle hotové. Na polévku můžete použít zeleninový i hovězí vývar, nejtradičnější je ale verze s vývarem kuřecím. A jak tedy polévku uvaříte?

Budete potřebovat: 1 l kuřecího vývaru, 4 vejce, 2 lžíce strouhanky, 4 lžíce strouhaného parmezánu, špetku soli a 1 chemicky neošetřený citron.

Postup: Vývar přiveďte k varu. Vejce rozklepněte do mísy. Přidejte parmazán, strouhanku, nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Vše rozšlehejte a směs vlijte do vroucího vývaru. Směs ve vývaru rychle rozšlehejte metličkou, aby se vejce nesrazila dohromady, ale vznikly cáry pro polévku typické. Vařte 4 až 5 minut. Podávejte horké, případně s plátkem opečeného chleba.

Náš tip: Kuřecí vývar na polévku si můžete připravit třeba podle následujícícho video receptu

Zdroje informací:
Ecodibergamo.it
Lamarianna.it
Taccuinigastrosofici.it
Forchettaepennello.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den jídla u televize

Den jídla u televize

Chuťovek k televizi je celá řada. Někdo se spokojí s oříšky, další s brambůrky (i ty si můžete sami připravit), další sáhne po něčem lehce… Číst více

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více