Stracciatella alla romana: Římská „rozškubaná“ polévka voní parmazánem a citronem a je hotová během chvilinky
18. 1. 2023 Vaření
Čokoládu a mléko byste v polévce stracciatella hledali marně. „Roztrhaná“ je díky vajíčkům rozmíchaným v masovém či zeleninovém vývaru. Dřív byla pokrmem chudých, dnes je tradiční polévkou pro zimní měsíce. Od našeho vývaru s kapáním ji odlišuje citron a parmazán.
Polévka s trhanci
Ačkoli my si při zmínce o stracciatelle většinou vybavíme sladkou ledovou pochoutku, Italové tímto názvem označují hned dvě další jídla – speciální smetanový krémový sýr s vlákny mozzarelly, ale i vydatnou hustou zimní polévku s rozmíchanými vajíčky. Právě vejcím vděčí polévka za svůj název. Když se totiž zamíchají do vývaru, vytvoří v něm malé kousky, jakési trhance – stracciatelle (straccio totiž znamená cár nebo hadr a stracciato roztrhaný či rozškubaný).
Mohlo by vás zajímat
Sváteční italská polévka
Tato polévka se v Itálii často vaří při svátečních příležitostech, třeba o Vánocích nebo o Velikonocích, ale připravuje se i kdykoliv jindy. Na zahřátí totiž funguje také báječně.
Stracciatella je v Itálii známá poměrně dlouho, podobná polévka je doložena již v jisté věhlasné publikaci o vaření z 15. století. Tehdy se jí ještě říkalo zanzarelli. Podobná je i polévce sciusceddu, jež dělají při svátečních příležitostech v Messině na Sicílii.
Stracciatella dala základ zmrzlině
Polévka patří do tzv. cucina povera neboli chudé kuchyně a oblíbená je hlavně ve střední Itálii. Tradičně se považuje za typickou římskou polévku a nejčastěji se vaří právě v oblasti Lazio kolem Říma. Ačkoli jde o slaný a teplý pokrm, kupodivu toho má i mnoho společného s již zmiňovanou populární zmrzlinovou příchutí. Právě ta totiž z této polévky roku 1953 vznikla.
Říká se, že ji vytvořil restauratér Enrico Panattoni, jenž vlastnil v Bergamu zmrzlinárnu Colle Aperto. Toho prý nebavilo pořád pro hosty z Říma připravovat polévku a vmíchávat do ní vajíčka a proto se rozhodl vytvořit něco trochu jiného – speciální bílý zmrzlinový krém s nasekanými kousky čokolády. Podle jiného příběhu prý zmrzlinu vytvřoil náhodou a protože mu připomínala pokrm stracciatella alla romana, jenž byl oblíbený v jeho restauraci La Marianna, pojmenoval ji právě po něm. Ať už to bylo jakkoliv, je jisté, že zmrzlina s polévkou úzce souvisí.
Polévka vonící citronem a muškátovým oříškem
Polévka stracciatella se neobejde bez kvalitního vroucího vývaru, do kterého se právě s pomocí vidličky vmíchávají vejce, někdy i krupička a v některých oblastech také strouhanka. Specifickou chuť dává polévce muškátový oříšek, nastrouhaná citronová kůra, nasekaná petrželka a strouhaný parmazán, který polévku zahustí. Často se podává i s plátkem opečeného bílého chleba, na který se nasype parmazán. S italskými přistěhovalci se polévka dostala i do Ameriky, kde se vyvinula jiná speciální varianta se špenátem.
Recept na polévku stracciatella
Polévka stracciatella je poměrně prostým jídlem, které je, za předpokladu, že máte předem připravený vývar, rychle hotové. Na polévku můžete použít zeleninový i hovězí vývar, nejtradičnější je ale verze s vývarem kuřecím. A jak tedy polévku uvaříte?
Budete potřebovat: 1 l kuřecího vývaru, 4 vejce, 2 lžíce strouhanky, 4 lžíce strouhaného parmezánu, špetku soli a 1 chemicky neošetřený citron.
Postup: Vývar přiveďte k varu. Vejce rozklepněte do mísy. Přidejte parmazán, strouhanku, nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Vše rozšlehejte a směs vlijte do vroucího vývaru. Směs ve vývaru rychle rozšlehejte metličkou, aby se vejce nesrazila dohromady, ale vznikly cáry pro polévku typické. Vařte 4 až 5 minut. Podávejte horké, případně s plátkem opečeného chleba.
Náš tip: Kuřecí vývar na polévku si můžete připravit třeba podle následujícícho video receptu.
Zdroje informací:
Ecodibergamo.it
Lamarianna.it
Taccuinigastrosofici.it
Forchettaepennello.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Boží chuťovky k televizi: Užijte si MS v hokeji jako vždycky, ale z pohodlí domova!
Hoši, do toho! Mistrovství světa v hokeji… Číst více
Hranolky nemusí být jen z brambor. Jak na slavné batátové nebo zdravé mrkvové?
Ke steaku, ke smaženému sýru nebo jen tak s… Číst více
Den jídla u televize
Chuťovek k televizi je celá řada. Někdo se spokojí s oříšky, další s brambůrky (i ty si můžete sami připravit), další sáhne po něčem lehce… Číst více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Druhy sladkých jídel Buchtičky a noky Dukátové buchtičky většina lidí miluje od dětství. Nadýchané buchtičky s lahodnou vanilkovou omáčkou si rádi… Číst více
Jak udělat falešný marcipán. Jednoduché postupy a rady na výrobu jedlé modelovací hmoty
Pravý nebo nepravý Důležitou součástí "pravého" marcipánu jsou mandle. V našem receptáři je ale mnoho receptů na tzv. "falešný" nebo nepravý… Číst více
Marcipán i falešný marcipán uplatníme při pečení dortů, zákusků, cukroví. Můžeme si vybrat z několika druhů
Jak hmotu obarvit a ochutit Potahovací hmotu můžeme obarvit gelovou potravinářskou barvou nebo práškovou rozpuštěnou v 1-2 kapkách vody. Na mísení… Číst více
Desatero rad na téma švestky: Připravíte z nich výtečná povidla, skvělý kynutý koláč nebo chutný kompot
Švestky díky jejich sladko-kyselé chuti můžete využít nejen do sladkých koláčů, ale i do omáček, které se hodí např. ke grilovanému masu. Navíc jsou,… Číst více
Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!
Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat… Číst více
Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše
Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k… Číst více
Tradiční jahodové recepty: Osvědčené rady pro dokonalé knedlíky i perfektní letní koláč
České jahody jsou pojem a zároveň tak trochu… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Toskánská chlebová polévka ribollita: Znáte tohle původní jídlo chudých a víte, proč se vaří dvakrát?
Výroba domácího sýra: Jak na smetanový ze dvou surovin nebo mozzarellu z mikrovlnky
Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 1 hodinou
Francouzský toust
Přidáno před 7 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 8 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41