Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémové sýry mascarpone a Philadelphia se používají do (nejen) italských dezertů, cheesecaků, sladkých krémů, pomazánek i omáček. Domácí výroba dvou nejoblíbenějších krémových sýrů je velmi jednoduchá. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně.


Kolik aktuálně stojí nejoblíbenější krémové sýry?

Hutné, sametově krémové sýry patří mezi špičku ve své kategorii a to se odráží i na ceně. Jedno balení mascarpone (200 nebo 250 g) je v námi navštívených supermarketech aktuálně k sehnání za cenu v rozmezí od 50 do 74 korun, za sýr Philadelphia bez příchutě o hmotnosti balení 125 g zaplatíte 48 korun. (V přepočtu na 1 kilogram stojí mascarpone od 200 do 370 korun, Philadelphia vychází na 383 korun.)

Rozdíly mezi sýry mascarpone a Philadelphia

Vzhledově a konzistencí mezi sýry mascarpone a Philadelphia příliš velký rozdíl není. Oba jsou hutné a krémové s vyšším obsahem tuku. Mascarpone je však vyrobeno pouze z vysokoprocentní smetany, na rozdíl od Philadelphie, která je ze smetany a mléka. První zmíněný sýr je tedy tučnější a více se hodí do krémových dezertů, jejichž typickým představitelem je italské tiramisu. Philadelphia je vhodnější pro zahuštění a zjemnění omáček, na svěží cheesecake nebo pomazánek.

Recept na domácí sýr mascarpone

Na přibližně 300 g domácího mascarpone potřebujete 500 ml smetany (min. 30 %) a 1 lžíci citronové šťávy. Jak na to?

Smetanu za občasného míchání zahřejte ve vodní lázni na 90 °C. Hodit se vám bude kuchyňský teploměr, protože teplota je na optimální sražení smetany velmi důležitá. Jakmile dosáhne 90 °C, přidejte citronovou šťávu a míchejte asi 5 minut, dokud smetana nebude hustá, ale stále tekutá. V té chvíli odstavte z tepla a nechte 20 minut chladnout. Do sítka vložte 4 vrstvy čistého plátýnka, sítko položte na nádobu, která zachytí tekutinu a vlijte smetanu. Přikryjte potravinovou folií a nechte v lednici do druhého dne.

A jak vychází domácí mascarpone finančně v porovnání s kupovaným produktem?

500 ml smetany seženete dle aktuálních cen za 65 korun (v případě zakoupení dvou menších balení bude dražší), citronová šťáva vyjde asi na 3 koruny a energie spotřebovaná na ohřívání stojí přibližně 4 koruny. Za cenu 72 korun tedy vyrobíte 300 g mascarpone. Nejlevnější čtvrtkilové balení dle našeho průzkumu stojí 50 korun a v přepočtu na stejnou hmotnost domácí vychází na 60 korun. Kvalitnější italské mascarpone o hmotnosti 200 g však pořídíte za 74 korun, což představuje úsporu na domácím produktu 26 korun.

Z toho vyplývá, že domácí mascarpone se vyplatí v případě, když potřebujete větší množství kvalitního krémového sýra a nejlépe seženete-li smetanu ve výhodné akci.

Recept na domácí sýr Philadelphia

Na asi 300 g domácího sýra Philadelphia budete potřebovat 1 litr čerstvého plnotučného mléka, 125 ml smetany (min. 30 %) a 3 lžíce citronové šťávy. Jak na to?

Mléko se smetanou za občasného zamíchání zahřejte na 90 °C, přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud se nezačne mléko srážet. Jakmile se oddělí syrovátka a zbydou kousky, odstraňte z tepla a nechte asi 20 minut chladnout. Sítko vyložte čistým plátýnkem, směs přeceďte a nechte důkladně vykapat veškerou tekutinu. Vysráženou hmotu vyšlehejte dohladka.

Finančně je na tom domácí Philadelphia oproti kupovanému výrobku lépe než mascarpone.

1 litr mléka vyjde na 25 korun, 125 ml smetany stojí 22 korun, citronová šťáva asi 9 korun a energie zhruba 5 korun. Za asi 300 g krémového sýra tedy zaplatíte 61 korun, přičemž kupovaný produkt vyjde při stejné hmotnosti na 115 korun.

Fotogalerie - mascarpone a Philadelphia

Ukázat 5 fotografií

Zdroje informací:

biggerbolderbaking.com
mexmundo.com
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si