Domácí výroba sýrů: Zmapovali jsme, kolik stojí v obchodech mascarpone i Philadelphia a jestli se vyplatí domácí výroba
20. 1. 2023 Domácnost
Krémové sýry mascarpone a Philadelphia se používají do (nejen) italských dezertů, cheesecaků, sladkých krémů, pomazánek i omáček. Domácí výroba dvou nejoblíbenějších krémových sýrů je velmi jednoduchá. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně.
Kolik aktuálně stojí nejoblíbenější krémové sýry?
Hutné, sametově krémové sýry patří mezi špičku ve své kategorii a to se odráží i na ceně. Jedno balení mascarpone (200 nebo 250 g) je v námi navštívených supermarketech aktuálně k sehnání za cenu v rozmezí od 50 do 74 korun, za sýr Philadelphia bez příchutě o hmotnosti balení 125 g zaplatíte 48 korun. (V přepočtu na 1 kilogram stojí mascarpone od 200 do 370 korun, Philadelphia vychází na 383 korun.)
Mohlo by vás zajímat
Rozdíly mezi sýry mascarpone a Philadelphia
Vzhledově a konzistencí mezi sýry mascarpone a Philadelphia příliš velký rozdíl není. Oba jsou hutné a krémové s vyšším obsahem tuku. Mascarpone je však vyrobeno pouze z vysokoprocentní smetany, na rozdíl od Philadelphie, která je ze smetany a mléka. První zmíněný sýr je tedy tučnější a více se hodí do krémových dezertů, jejichž typickým představitelem je italské tiramisu. Philadelphia je vhodnější pro zahuštění a zjemnění omáček, na svěží cheesecake nebo pomazánek.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí sýr mascarpone
Na přibližně 300 g domácího mascarpone potřebujete 500 ml smetany (min. 30 %) a 1 lžíci citronové šťávy. Jak na to?
Smetanu za občasného míchání zahřejte ve vodní lázni na 90 °C. Hodit se vám bude kuchyňský teploměr, protože teplota je na optimální sražení smetany velmi důležitá. Jakmile dosáhne 90 °C, přidejte citronovou šťávu a míchejte asi 5 minut, dokud smetana nebude hustá, ale stále tekutá. V té chvíli odstavte z tepla a nechte 20 minut chladnout. Do sítka vložte 4 vrstvy čistého plátýnka, sítko položte na nádobu, která zachytí tekutinu a vlijte smetanu. Přikryjte potravinovou folií a nechte v lednici do druhého dne.
A jak vychází domácí mascarpone finančně v porovnání s kupovaným produktem?
500 ml smetany seženete dle aktuálních cen za 65 korun (v případě zakoupení dvou menších balení bude dražší), citronová šťáva vyjde asi na 3 koruny a energie spotřebovaná na ohřívání stojí přibližně 4 koruny. Za cenu 72 korun tedy vyrobíte 300 g mascarpone. Nejlevnější čtvrtkilové balení dle našeho průzkumu stojí 50 korun a v přepočtu na stejnou hmotnost domácí vychází na 60 korun. Kvalitnější italské mascarpone o hmotnosti 200 g však pořídíte za 74 korun, což představuje úsporu na domácím produktu 26 korun.
Z toho vyplývá, že domácí mascarpone se vyplatí v případě, když potřebujete větší množství kvalitního krémového sýra a nejlépe seženete-li smetanu ve výhodné akci.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí sýr Philadelphia
Na asi 300 g domácího sýra Philadelphia budete potřebovat 1 litr čerstvého plnotučného mléka, 125 ml smetany (min. 30 %) a 3 lžíce citronové šťávy. Jak na to?
Mléko se smetanou za občasného zamíchání zahřejte na 90 °C, přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud se nezačne mléko srážet. Jakmile se oddělí syrovátka a zbydou kousky, odstraňte z tepla a nechte asi 20 minut chladnout. Sítko vyložte čistým plátýnkem, směs přeceďte a nechte důkladně vykapat veškerou tekutinu. Vysráženou hmotu vyšlehejte dohladka.
Finančně je na tom domácí Philadelphia oproti kupovanému výrobku lépe než mascarpone.
1 litr mléka vyjde na 25 korun, 125 ml smetany stojí 22 korun, citronová šťáva asi 9 korun a energie zhruba 5 korun. Za asi 300 g krémového sýra tedy zaplatíte 61 korun, přičemž kupovaný produkt vyjde při stejné hmotnosti na 115 korun.
Zdroje informací:
biggerbolderbaking.com
mexmundo.com
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších receptů na pomazánky plus užitečné tipy, na čem je podávat
Jak připravit domácí mléčné produkty? Vyzkoušejte je s námi
Jak připravit pravé tiramisu? Zapomeňte na rum, Granko i pomazánkové máslo
Nejnovější recepty Více
Palačinkové rolky
Přidáno před 1 hodinou
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 3 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 13 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno 17. 4. 2024 10:02
Květáková fritáta
Přidáno 17. 4. 2024 09:54
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno 17. 4. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Smetanové krémy jsou v létě vhodnější než máslové krémy. Víte, jaké to jsou a jak je připravit?
Domácí výroba sýrů: Zmapovali jsme, kolik stojí v obchodech mascarpone i Philadelphia a jestli se vyplatí domácí výroba
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně