Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na přípravu zabíjačkového guláše si rezervujte čas. Je snadný, ale nezkušené složením možná překvapí
Zdroj: Toprecepty

Zabíjačkový guláš se od ostatních variant zcela zásadně liší. Ovšem, co se týká chuti, je naprosto výborný. Co do něj patří a čím ho zahustit? Víme, na co nezapomenout.


Co nepatří do zabíjačkového guláše

Masopust je období, během kterého si můžeme vychutnat různé speciality. Jednou z nich je i zabíjačkový guláš. Ale ne všechny guláše jsou stejné. Ten zabíjačkový se od dalších druhů velmi výrazně liší. Prvním rozdílem je druh masa. Připravuje se z vepřového masa místo hovězí kližky. Dalším významným rozdílem je chuť. Zabíjačkový guláš je charakteristický výraznou masovou chutí a nepřebíjí ji ani koření, ani rajčatový protlak, jak to známe z klasického guláše. A chybí v něm to zásadní, paprika.

Co patří do zabíjačkového guláše

Nejčastější podobou guláše je ta s hovězím masem, ale jednou z variant je i ta z vepřového masa. Zabíjačkový guláš nemusíte připravovat pouze v rámci zabíjačky, můžete si ho připravit kdykoliv doma, z běžně dostupných surovin. Pro nic za nic nepatří toto jídlo, vedle jitrnic, jelit a ovarového kolene, mezi nejoblíbenější speciality zabijačky.

Kromě vepřového masa (ideálně plec, krkovice, případně lalaok, mělo by být tučnější) v zabíjačkovém guláši najdete i vnitřnosti, v poměru jedna ku jedné. A které do něj dát? Hodí se nejen játra, ale i ledvinky, srdce, plíce, i jazyk. Správně do guláše dáváme veškeré zbytky ze zpracovávaného kusu. Právě toto byl důvod, proč se guláš připravoval. Mohli jste tam dát jakékoliv odřezky. Maso na guláš se odkládá při zabíjačce stranou, případně se připravuje z masa od řezníka.

Jak zahustit zabíjačkový guláš

V čem se guláše shodují, je velké množství cibule. Rozvařená cibule pokrm krásně zahustí. Cibuli je ideální osmažit na sádle, variantou je i slanina, případně špek pokrájený na kostičky. Někdy trvá příprava masa déle, a to právě pro obsažené vnitřnosti. Speciální pozornost je třeba věnovat ledvinkám, aby nebyly cítit. Je důležité ledviny důkladně očistit, případně odmočit v mléce. Vepřový jazyk je zase chvíli třeba vařit, pak vyndat z hrnce, oloupat, a pak ho nakrájet a vrátit do hrnce. Na zahušťování zabijačkového guláše nikdy nepoužívejte mouku, pouze maso. Variantou je třeba i vepřový mozeček, nebo bránice. Nebojte se jejich přítomnosti v jídle, protože se vařením rozpustí, a chuť pak bude jedinečná a přispějete tím i k zahuštění jídla. Bránice navíc pokrmu dodá tuk. Co ale povoleno je, pokud nebudete mít jinou možnost, střídka z chleba.

Jak dochutit zabíjačkový guláš

Zabíjačkový guláš nemá vynikat jinými než masovými chutěmi, koření do něj ale použít můžete. Hodí se nové koření, kmín a pepř, sáhnout můžete i po česneku. Příprava guláše trvá relativně dlouho. Část, jako je jazyk, můžete předem uvařit v papiňáku. Pro usnadnění můžete dát guláš péct do trouby.

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak připravit zabijačkový guláš

Na přípravu výborného zabíjačkového guláše budete potřebovat: zhruba 400 g krkovice, 400 g vepřových jater (případně můžete namíchat ještě ledvinky a třeba mozeček), 150 g klobásy, 100 g uzeného špeku, 500 g cibule, 4-5 stroužků česneku, masový vývar nebo vodu, kmín, pepř, sůl a sádlo.

Jak na to? Krkovici nakrájejte na větší kousky, zrovna tak i uzeninu. Pokrájejte také vnitřnosti. Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo. Ve větším hrnci nechte rozpálit lžíci sádla a vsypejte cibuli. Orestujte ji a až začne zlátnout, přidejte krkovici, uzeninu a vnitřnosti, kromě jater a mozečku. Restujte, aby se maso zatáhlo. Přidejte sůl, pepř a kmín. Zalijte vodou nebo vývarem jen tak, aby se v něm maso neutopilo, a hrnec přiklopte poklicí. Guláš vařte do změknutí masa, případně tekutinu dolijte. Téměř před dovařením přidejte do guláše vepřová játra a prolisovaný česnek. Vařte vše zhruba 10–15 minut. Zahustěte mozečkem, případně střídkou staršího chleba a nechte ho rozvařit. Jako příloha by správně měl posloužit domácí chléb, ale můžete sáhnout i po knedlíku.

Náš tip: Připravte si zabíjačkový guláš podle tohoto videoreceptu:

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Sdílet článek

Komentáře

Tonja

21. 1. 2024 11:22

Náš řezník (a byl to řezník vyhledávaný) říkal, že zabíjačkový guláš se dělá jen ze surovin z právě zabitého prasete. Takže do něj nepatří žádné uzeniny - žádná klobása, žádný uzený špek.

jahoda jahoda

21. 1. 2024 10:47

Video tedy hrozné. Hlavně není podle receptu:-O

jarosfil

25. 9. 2023 21:02

Rajčata, klobása? To snad ne !!

Kamar

28. 1. 2023 16:58

V článku stojí, že do zabijačkového guláše nepatří paprika, a že játra přidáme až ke konci. Ve videoreceptu tam borec hodí játra hned na začátku a nasype tam kýbl papriky.

elunda

24. 1. 2023 22:14

Tohle není zabijačkový guláš!:-//

Petr007

23. 1. 2023 19:41

Proboha, co ta klobása v zabijačkovém guláši?

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat