Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Kořeněná rajčatová omáčka se sýrem je skvělou rychlou večeří, která nezruinuje peněženku a chutná božsky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Maso a další suroviny stále zdražují a vy přemýšlíte, co rychle připravit k večeři? Omáčka z konzervovaných rajčat je delikátní, když ji správně připravíte. Co do ní dáte, je navíc velmi variabilní. Nabízím vám recept na základní verzi a tipy na to, jak omáčku případně pozměnit. Věřím, že vám jídlo zachutná tak, jako mé rodině.


Rajčata v hlavní roli

Plechovka rajčat a několik cibulí, to je u nás doma něco jako povinná kuchyňská výbava. Tyhle dvě suroviny dohromady totiž mohou sloužit jako super základ k mnoha různým jídlům. Stačí jen na troše oleje osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli, zalít rajčaty z plechovky, přidat koření, sůl a pepř a superrychlá zdravá omáčka třeba k těstovinám je na stole do 15 minut. Tuhle omáčku dělávám doma docela často a uvařené těstoviny pak vhodím krátce prohřát do pánve přímo k rajčatům. Nakonec přidám, už mimo plotnu, tuňáka z konzervy a trochu bylinek, případně sýr a všechno rozdělím na tři porce. Je to záchrana, když nevíte, co uvařit a máte málo času. 

Nicméně, tuňákové konzervy jsou stále dražší a tak jsem jednou pro změnu sáhla po tofu, které je sice samo o sobě bez chuti (pokud nekoupíte marinované), ale právě proto hezky ladí skoro k čemukoliv. Vynikne i ve výrazné rajčatové omáčce, kterou tím obohatíte o rostlinný zdroj bílkovin a jídlo tak bude sytější. Podle zásob ve spíži či v lednici můžete variabilně přidat brambory, mrkev, řapíkatý celer nebo i vajíčka. Následující recept tedy berte jako trochu vylepšený základ a doma si s ním "hrajte", jak je libo. 

Voňavá rajčatová omáčka  

Budete potřebovat: 1 cibuli, 1-2 plechovky krájených rajčat (pro 2 strávníky stačí jedna plechovka), 1 lžíci oleje, 2 brambory, 1 mrkev, římský kmín, trochu kurkumy, sůl, 1 balíček tofu a koriandr nebo petrželku na dozdobení a dle chuti eventuálně sýr feta. Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hlubší pánvi nebo v kastrolu zpěňte cibuli na rozehřátém oleji a duste ji dozlatova. Pak přilijte rajčata a přidejte i oloupané a na kostičky (cca 2x2 cm) nakrájené brambory a na kolečka nakrájenou mrkev. Přidejte sůl, římský kmín a kurkumu a vše společně duste pod pokličkou do změknutí zeleniny. 

Přidejte na kostky nakrájené tofu a nechte několik minut prohřát. Na závěr můžete, ale nemusíte, jídlo posypat rozdrobeným sýrem feta a dozdobit třeba koriandrem, petrželkou nebo jarní cibulkou. Podávejte s čerstvým pečivem. 

Moje tipy: 

  • Tofu můžete předem marinovat v sójové omáčce, bude pak mít lepší chuť. Stačí když je, nakrájené na kostičky, necháte máčet v sójové omáčce asi hodinku před přípravou. 
  • V nejjednodušší verzi stačí i omáčka pouze z podušené cibule, rajčat a tofu. Když ji dochutíte kurkumou, římským kmínem a solí, bude výtečná. 
  • Pro větší jedlíky je ještě jedna možnost: Ke konci přípravy vklepněte do omáčky jedno či více vajíček (podle počtu strávníků), pánev nebo kastrol přikryjte pokličkou a nechte v omáčce udělat "volské oko". 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si