Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahodný sladký kakaový nápoj si z dětství pamatuje téměř každý. Granko známe jako instantní kakao, které se zalije mlékem a případně ohřeje, lze z něj však vyrobit i lahodné dezerty, které stojí za vyzkoušení. Výroba domácího Granka už jednodušší být nemůže a ušetříte při ní více než polovinu nákladů.


Tajemství složení Granka

Kupované Granko není nic jiného, než kakaový prášek, cukr, sůl, směs koření a látka zajišťující lepší rozpustnost. Sůl je do kakaového prášku přidána kvůli zvýraznění kakaové chuti, kterou ovšem při domácí výrobě jednoduše vylepšíte přidáním kakaa. Jediné, čeho při domácí výrobě bez chemických pomocníků nedocílíte, jsou větší granulky. Jste-li ochotní je oželet, domácí kakaový prášek budete mít vyrobený za pár vteřin a bude vás stát daleko méně peněz.

Jak na domácí Granko?

Abyste dostali 200 g Granka, což odpovídá nejmenšímu balení, které se dá pořídit v obchodě, potřebujete 50 g holandského kakaa, 150 g moučkového nebo krupicového cukru a špetku soli. Poměr je ovšem čistě orientační. Na domácím kakaovém prášku je skvělé, že můžete libovolně ovlivňovat jeho sladkost a přidávat i ochucovací ingredience, se kterými se dá skvěle experimentovat.

Základní kakaový prášek chutí nerozeznatelný od oblíbeného Granka získáte jednoduše promixováním kakaa, cukru a špetky soli.

Kakaový nápoj s příchutí

Máte chuť na kakao s příchutí skořice, kokosu, vanilky nebo dokonce ovoce? Zde jsou tipy, jak na to:

  • Skořici jednoduše přidejte před rozmixováním k surovinám. Stejně tak můžete vyzkoušet třeba badyán, anýz nebo směs perníkového koření, které kakao krásně ovoní.
  • Stejný postup jako u koření aplikujte i u sušeného strouhaného kokosu.
  • Použitím kokosového cukru paradoxně nezískáte kokosovou, ale lehce karamelovou chuť.
  • Vanilkové příchuti docílíte, když část klasického cukru nahradíte vanilkovým cukrem, který si můžete vyrobit také vlastní.
  • Skvělým způsobem, jak získat pokaždé jinou příchuť kakaa, jsou ovocné prášky, které se dají běžně pořídit na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy. Množství použitého prášku vyrobeného z lyofilizovaného ovoce opět záleží na individuální chuti.

Zdravější domácí Granko

Co se týká chuti, nejvíce se ke Granku přiblížíte použitím klasického bílého cukru, použít však můžete o něco zdravější přírodní třtinový, kokosový cukr, xylitol, sušenou třtinovou šťávu nebo jiná sladidla v sypkém stavu. U použitého sladidla platí, že čím je jeho struktura hrubší, tím více bude výsledek připomínat granulky kupovaného kakaového nápoje.

Domácí versus kupované Granko

Chuťově jsou kupovaný a domácí produkt k nerozeznání. Při použití přírodního třtinového cukru dostanete benefit v příznivější výživové hodnotě, větší rozdíl je však v pořizovací ceně kakaového nápoje.

Zmapovali jsme pro vás aktuální ceny Granka v supermarketech (z ledna 2023) a spočítali, jak moc se domácí kakaový nápoj vyplatí namixovat. V přepočtu na 200 g výrobku se dá nejlevnější Granko sehnat za 50 Kč (Lidl), nejdražší námi nalezené stojí 71 Kč (Brněnka).

50 g holandského kakaa a 150 g cukru vyjde výroba na přibližně 20 korun, s použitím přírodního třtinového cukru je to zhruba 30 korun. Úspora na domácím Granku je tedy značná a rozhodně se jeho výroba vyplatí. 

Co se dá vyrobit z domácího kakaového instantního nápoje?

Domácí Granko vám v uzavřené sklenici vydrží na chladném místě až rok, proto si ho můžete připravit do zásoby. Ta se vám může hodit například také na skvělé Granko řezy promazané pikantním džemem. Z kakaového prášku se dá vyrobit i zmrzlina smícháním 3 lžic Granka, 3 lžic plnotučného mléka a 150 g slazeného kondenzovaného mléka. Ingredience jednoduše smíchejte a nechte za občasného zamíchání zmrazit. Výbornou chuťovkou jsou i Granko kuličky s mletými oříšky a piškoty.

Fotogalerie - Ceny Granka v obchodech

Ukázat 4 fotografie

Zdroje informací:

kosik.cz
albertdomuzdarma.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více