Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na andělsky nadýchaný perník na plech: Božsky vláčnou a voňavou chuť zajistí marmeláda i správný kypřicí prášek
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Máte chuť na dobrý a osvědčený moučník, ale nemáte moc času na přípravu? Sázkou na jistotu je hrnečkový nadýchaný perník na plech. Ten je jednoduchý a rychlý na přípravu a když využijete našich tipů, bude chutnat přímo božsky.


Co je potřeba na nejvláčnější perník?

Co je skvělého na perníku na plech? Pro jeho přípravu nepotřebujete žádné speciální kuchařské nadání, žádné speciální suroviny a ani žádné speciální kuchyňské vybavení. Zkrátka, tento moučník zvládne bez nadsázky prakticky každý. Skoro každému navíc nadýchaný voňavý perník i chutná. Takže je to značka ideál. A co na přípravu potřebujete? Běžné suroviny.

Do moučníku patří mouka, vejce, cukr, tuk, kakao, koření a kypřidlo. Velmi důležité jsou dvě poslední složky. Perníkové koření dodá moučníku nádhernou chuť i vůni, a správné kypřidlo zamezí nežádoucí "pachuti". Doporučujeme proto používat kypřicí prášek bez fosfátů. S ním moučník chutná lépe. S obyčejným "prdopečem" můžete mít někdy po ochutnání pocit jakési železité chuti na jazyku. Alternativním kypřidlem je i jedlá soda.

Co se týká perníkového koření, směs seženete v téměř každém obchodě s potravinami a od různých značek. Anebo si snadno můžete namíchat vlastní perníkové koření. Základem bývá většinou skořice, kardamom, zázvor, hřebíček, badyán a muškátový oříšek.

Jak zajistit nadýchanost perníku

Pokud nechcete nevzhledný a cuckovatý moučník, je i v tomto případě potřeba mít všechny suroviny o stejné teplotě. Nezapomeňte je tedy alespoň půl hodinu předem vyrovnat na pracovní desku, týká se to i vajíček a mléka. Nadýchanost a vláčnost litého perníkového těsta zajistí kypřicí prášek. S práškem do pečiva je ale třeba umět zacházet. Mohlo by se totiž stát, že se těsto zdrcne, a místo nadýchaného dezertu bude člověka čekat tuhá placka. Správné postupy velí, že kypřicí prášek se dává s trochou mouky do sypkých surovin, a to pokud možno ke konci přípravy. Když byste příliš vyčkávali, nebo prášek dali do tekutých surovin, mohl by začít nakypřovat dříve, než je to potřeba, a tak by zničil vaši práci.

Jak upéct rychlý perník

Rychlý perník, to znamená ideálně hrníčkový. Nepoužíváte při něm váhu, jen 250ml hrníčky. Na přípravu rychlého a nadýchaného perníku budete potřebovat: 1 hrnek polohrubé mouky, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek oleje, 2 vejce, 1 vrchovatá lžíce kakaa holandského typu, 2 lžíce mléka, 1 kypřicí prášek do perníku (nebo obyčejný kypřicí prášek a 1 lžičku perníkového koření navíc) a 1 lžičku perníkového koření. Moučkový cukr na posyp. 

Jak na to? Připravte si hluboký plech (25 x 40 cm), vyložte ho pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170°C. Všechny sypké suroviny na těsto nasypte do misky, dobře je promíchejte, přidejte olej, vejce a mléko, a dobře promíchejte. Na plech nalijte těsto, rovnoměrně ho rozhrňte a pečte zhruba 40 minut. Až se vám bude zdát perník hotový, píchněte doprostřed špejlí, a pokud bude po vytažení suchá, může plech z trouby. Perník nechte vychladnout, a můžete ho posypat moučkovým cukrem.
Vyzkoušet ale také můžete andělsky nadýchaný perník, vonící povidly a skořicí.

Náš tip: Připravte si rychlý vláčný perník podle tohoto video receptu:

Jak nazdobit litý perník

Možností, jak dokončit perník je několik. Hodí se pikantní džem, čokoláda, ale i jiné šťavnaté nebo křupavé ingredience. Na dokončení potřebujete: pikantní džem (rybízový, malinový), 100 g hořké čokolády a 1 lžíci másla. Jak na to? Pokud budete zdobit džemem, tak vyndejte perník s papírem z plechu a dlouhým nožem ho uprostřed rozřízněte. Druhou možností je, rozdělit množství na dva plechy. Hotový plát perníku potřít džemem, a pak na něj dát druhý.
Můžete ale perník natřít džemem pouze navrchu (v případě jednoho upečeného dezertu). 

Na přípravu čokoládové polevy rozpusťte v mikrovlnce nebo nad párou či ve vodní lázni čokoládu a smíchejte ji se smetanou či s máslem. Promíchejte a až bude poleva rovnoměrně rozmíchaná a perník vystydlý, tak polevu na něj můžete natřít. Čokoládu můžete na závěr ještě posypat strouhaným kokosem nebo nasekanými ořechy.

Jak vylepšit perník 

Perník se dá také skvěle vylepšit, vyberte si z možností podle vaší chuti: 

  • Chuť vylepší a moučník zvláční rozinky namočené v rumu nebo dvě až tři lžíce marmelády. Obojí můžete přimíchat do těsta společně s tekutými surovinami. 
  • Nic nezkazí ani hrst oříšků, ať to jsou lískové nebo vlašské. 
  • Výbornou službu udělá také do těsta na kousíčky nalámaná čokoláda. 
  • Čokoládová nebo jakákoliv jiná poleva na závěr pomůže moučníku neztrácet vlhkost. Na perník se hodí třeba i poleva rumová nebo citronová. 


 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více