Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 teplých smoothie pro chladná rána: Mandlovo-kokosové nebo kávovo-čokoládové dodají energii a chutnají skvěle
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Oblíbili jste si snídat smoothie? Tyto vydatné drinky jsou dokonalou snídaní v poklusu, když nemáte čas zasednout ke stolu. Možná si říkáte, že v zimě má na studený nápoj chuť jen málokdo. Tak co si zkusit připravit smoothie v teplé verzi? Inspirovat se můžete některým z našich receptů.


Smoothie dodá živiny i v ranním shonu

Smoothie se staly v poslední době doslova hitem, a to nejen na snídani, ale i jako snadná možnost, jak rychle a zdravě poobědvat nebo povečeřet, když si nestíháte připravit a sníst třeba salát. V případě smoothie stačí jen vše naházet do mixéru a rozmixovat na kaši. O těchto hustých drincích by se dalo říct, že jsou výborným kompromisem mezi kaší a jogurtem s müsli.

Mají kašovitou až tekutou konzistenci, díky ovoci či zelenině ale nejsou tak hutné a často bývají i osvěžující. Smoothie jsou dokonalým zdrojem vitaminů a vůbec mnoha dalších živin. V rozmixované podobě jsou i některé druhy ovoce či zeleniny lépe stravitelné a lépe také vstřebáte veškeré živiny.

Smoothie může být i teplé

Smoothie mohou být jen z ovoce nebo jen ze zeleniny, případně z mixu obou, často jsou ale obohacené o vločky, mléko, jogurt, ořechové máslo, někdy i o různé proteinové či jiné přípravky, které nás přímo nabijí energii. Obvykle se popíjí ve studené verzi, jde tedy o vynikající drink do horkých dnů, kdy příjemně osvěží. A v zimě, kdy na studené nemáte náladu, není nic jednoduššího, než si je namixovat v teplé variantě. Co třeba zkusit horké smoothie podle následujících pěti receptů?

Mandlovo-kokosové smoothie

Toto smoothie je takovou lahodnou snídaňovou verzí horké čokolády. Tato je navíc jen zdravě oslazená banánem.

Budete potřebovat: 10 g hořké čokolády, nasekané, 240 ml mandlového mléka, 1 a ½ lžíce raw kakaa, 3 lžíce ovesných vloček, ½ zralého středně velkého banánu, 8 mandlí, 1 lžičku chia semínek, 1 lžička prášku maca (lze vynechat), 15 g kousků čerstvého kokosu nebo kokosových lupínků, 6 lžic vlažné vody a 1 lžičku mletých mandlí na ozdobu.

Postup: Hořkou čokoládu dejte do hrnce, přilijte ¾ mléka a přidejte kakaový prášek a povařte, dokud se čokoláda nerozpustí. Do mixéru dejte ovesné vločky, banán, mandle, chia semínka, prášek maca, kokos, zbylé mandlové mléko a vodu. Vše promixujte do hladké konzistence. Přidejte ohřátou směs mléka a čokolády a opět promixujte. Podávejte s mletými mandlemi.

Smoothie s brusinkami a jablky

Lehká ovocná kombinace vás báječně zahřeje zevnitř díky zázvoru a skořici. Je dokonalé pro ty, kteří si nechtějí dávat nic s mlékem.

Budete potřebovat: 20 g sušených brusinek, ¼ lžičky skořice, 1cm kousek zázvoru, nakrájeného, 350 ml teplé převařené vody a 1 sladké červené jablko.

Postup: Sušené brusinky, skořici a zázvor nejprve dejte do hrnku a zalijte 150 ml vroucí vody. Promíchejte a nechte 7-8 minut louhovat. Pak vše přendejte do mixéru a přidejte nakrájené jablko. Mixujte na nejvyšší výkon, dokud se nevytvoří hladký nápoj. Nalijte smoothie do sklenice nebo hrnku a přilijte zbylých 200 ml převařené vody.

Kapustové zelené smoothie s čajem

Základem tohoto zeleninového smoothie je kapusta, díky datlím je ovšem sladké a hlavně povzbuzující, což zajistí zelený čaj.

Budete potřebovat: 30 g kapusty, 1 sladké jablko, 2 datle medjool (zbavené pecek a nasekané) a 1 šálek horkého vařeného zeleného čaje.

Postup: Listy kapusty, nakrájené jablko a datle dejte do mixéru nebo smoothie makeru. Přidejte jen lehce studené vody a trochu zeleného čaje. Mixujte na nejvyšší výkon, dokud se vše nerozmixuje. Pak nalijte smoothie do hrnku, přilijte zbývající zelený čaj a promíchejte.

Kávovo-čokoládové smoothie

Lahodné mléčné smoothie je výborným spojením ranního povzbuzujícího nápoje a výživné snídaně plné ovesných vloček a ořechů.

Budete potřebovat: 5 g hořké čokolády, nasekané, 240 ml neslazeného mandlového mléka, 1 malé espresso (cca 3 ml) nebo 1 lžička instantní kávy smíchané s 2 lžícemi vody, 3 lžíce ovesných vloček, ½ zralého středně velkého banánu, 8 lískových oříšků, 1 lžička chia semínek a 2 lžíce studené vody.

Postup: Hořkou čokoládu dejte do hrnku, přilijte mléko a espresso. Zahřejte směs v mikrovlnné troubě, dokud se čokoláda nerozpustí. Do mixéru dejte ovesné vločky, banán, lískové oříšky, chia semínka a vodu a přibližně pětinu mléčné směsi. Pokud se vám zdá, že je tekutina příliš teplá, přidejte navíc kapku studené vody. Mixujte dohladka, pak přelijte do hrnku a přilijte horkou směs mléka s kávou.

Pomerančovo-mrkvové smoothie s medem

Toto svěží smoothie vás po ránu přímo nadopuje vitaminy. Díky medu a zázvoru přijde vhod, když nebudete úplně fit.

Budete potřebovat: 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 velkou mrkev, omytou a nakrájenou, šťávu z ½ citronu, 1 lžíci medu, 200 ml teplé převařené vody a 50 ml studené vody.

Postup: Do smoothie makeru nebo mixéru přidejte šťávu z 1 velkého pomeranče, zázvor, nakrájenou mrkev, citronovou šťávu, med, 50 ml studené vody a trochu horké vody. Mixujte, dokud se vše nespojí. Nalijte do hrnku, přilijte zbytek horké vody a podávejte.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si