Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krvavá bába neboli Švajnfest: Krkonošský bramborák ze zabijačky má jednu netradiční přísadu, která jej i zajímavě obarví
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Jitrnice, jelítka, tlačenka nebo ovar – to vše jsou dobroty, bez nichž se žádná klasická zabijačka neobejde. Pokud je zbožňujete, ale láká vás vyzkoušet i něco méně obvyklého, možná vás nadchne švajnfest. Tento krvavý bramborák však asi nejvíc ocení milovníci jelit a prdelačky.


Zabijačkové bramboráky

Švajnfest je jednou z méně známých zabijačkových a masopustních dobrot. Ostatně tímto názvem se často označovala samotná zabijačka nebo i masopustní slavnost. Kromě toho byl jako švajnfest nazýván i specifický bramborák, který se právě během zabijačky na některých místech naší vlasti připravoval. Šlo vlastně o klasický bramborák, který však měl zajímavou tmavou barvu, již mu dodávala prasečí krev. Té bylo při zabijačce dostatek, přidávala se do jelit, dělala se z ní tmavá zabijačková polévka s kroupami zvaná prdelačka a když jí byl přebytek, vmíchala se i do těsta na bramboráky.

Jak na nejlepší bramboráky na mnoho způsobů?

Bramboráky byly už za starých časů oblíbeným pokrmem pro všední den, stejně jako další jídla z brambor, jedné z hlavních součástí jídelníčku chudých vrstev. Dělaly se na mnoho způsobů, dokonce i nasladko s jablky nebo povidly, taková specialita se pak označovala jako žid. Obvykle se však kořenily majoránkou a česnekem. Základem bramboráků pak byly vždy syrové moučnaté brambory, které se nastrouhaly, přidala se vajíčka a mouka na zahuštění a hotové placičky se smažily na pánvi nejlépe na sádle krásně dozlatova. Během zabijačky se pak někdy bramboráky dochutily prasečí krví, která jim dodávala i trochu jinou příchuť. Taková specialita byla typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší a najdete ji v mnoha místních kuchařkách ze starých dob.

Švajnfest jako placky

Švajnfest můžete připravit jako úplně klasické bramboráky s tím rozdílem, že do těsta přimícháte rozmíchanou prasečí krev. V případě, že po takových bramborácích zatoužíte a nemáte krev přímo ze zabijačky, je možné se na ni poptat u řezníka, prodává se i v mraženém stavu nebo sušená, kterou jen stačí rozmíchat ve vodě. A jak tedy švajnfest připravíte?

Budete potřebovat: 6 syrových brambor, 1 vejce, pár lžic krupice, 1 lžíce hladké mouky, 3-5 lžic vepřové krve, 2 stroužky česneku, mleté nové koření, drcený kmín, sůl a sádlo.

Postup: Brambory nastrouhejte a česnek rozetřete. Ze všech surovin umíchejte těsto, vytvarujte z něj placičky a ty pak opečte na pánvi na rozehřátém sádle nebo oleji dozlatova. 

Bramboráky z pekáčku

Existuje i verze v podobě koláče pečeného v troubě v pekáčku. Ta se pak nazývá krvavá bába. Dáte-li přednost raději bramboráku z trouby, zkuste i tuto specialitu obohacenou o vepřovou krev podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 500 g brambor, 200 g polohrubé mouky, sádlo, mletá pepř, sůl, 1 cibuli a vepřovou krev.

Postup: Očištěné syrové brambory nastrouhejte, přidejte mouku, sádlo, mletý pepř, sůl, nakrájenou cibuli a přimíchejte vepřovou krev. Pečte v troubě na pekáči a podávejte teplé.

Náš tip: V případě, že vás experimenty s krví moc nelákají a dáváte přednost tradičním bramborákům, můžete si je snadno udělat podle následujícího video receptu

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více