Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné slané sýry vhodné do salátu i na zapékání nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Domácí výroba však vyjde výhodněji a navíc díky možnosti ovlivnit množství soli budou sýry i zdravější.


Rozdíl mezi balkánským sýrem a fetou

Oba druhy sýrů lze použít do zeleninových salátů, které nejen vylepší, ale zároveň jim dodají i dostatečnou slanost. Feta se oproti balkánskému sýru lépe rozpéká, proto je vhodná i k těstovinám, pečené či grilované zelenině, pečeným bramborám nebo do toustů či panini. Sýry typu balkán nebo feta jsou skvělé i na nakládání do oleje.

Zásadní rozdíl mezi těmito dvěma sýry spočívá v použitém mléku. Zatímco balkánský sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka, pravá řecká feta je výrobek z tepelně neupraveného ovčího a kozího mléka. Feta je proto také tučnější než balkánský sýr.

Pravou fetu doma nevyrobíte, protože tak lze nazývat pouze řecký výrobek, sýr typu feta však při dodržení postupu zvládne každý, stejně jako obdobu balkánského sýra.

Recept na sýr balkánského typu

Balkánský sýr z obchodu může být pochoutka, ale setkáte se i s nevyhovující konzistencí a velmi často i s tím, že je přesolený. Domácí výroba obdoby balkánského sýra není nic složitého a množství soli si můžete sami regulovat podle chuti nebo zdravotních omezení.

Sýr balkánského typu z mléka

Na přibližně 250 g sýra balkánského typu potřebujete 1 litr plnotučného mléka, 1 lžíci citronové šťávy, asi 1,5 litru vody a 60 – 100 g soli. Nejprve si připravte solný roztok svařením vody se solí a nechte ho vychladnout. Mléko zahřejte a ještě než začne vřít, přidejte citronovou šťávu. Míchejte, až se mléko vysráží a slijte přes sítko vyložené čistým plátýnkem. Sraženinu důkladně rukama vyždímejte, aby se dostalo pryč co nejvíce syrovátky. Vytvarujte podle potřeby, zalijte vychladlým nálevem a nechte v menší uzavřené nádobě asi 5 dní.

Náhražka z tvrdého tvarohu

Tato verze se hodí každému, kdo chce ozvláštnit zeleninové saláty a nemá čas či náladu zabývat se delší přípravou. Na 250 g tvrdého tvarohu budete potřebovat asi 1,5 litru vody a 60 – 100 g soli podle chuti. Vodu svařte se solí a nechte vychladnout v pokojové teplotě. Tvaroh vložte do menší uzavíratelné krabičky, zalijte nálevem a nechte v lednici odležet asi 5 dní. Tvaroh musí být po celou dobu ponořený v nálevu.

Kolik vás bude stát domácí sýr balkánského typu?

Sýr z mléka: 1 litr plnotučného mléka (25 Kč), citronová šťáva (4 Kč), asi 80 g soli (2 Kč) = 31 korun

Náhražka z tvarohu: 250 g tvrdého tvarohu (50 Kč), asi 80 g soli (2 Kč) = 52 korun

Ceny levnějšího balkánského sýra se pohybují kolem 220 korun za 1 kg, 250 g tedy vychází na přibližných 55 korun.

Recept na sýr typu feta

Výroba sýra typu feta je složitější nejen na přípravu, ale také shánění kozího a ovčího mléka. Ideální je najít nejbližšího farmáře nebo obchod s farmářskými produkty, kde je vysoká pravděpodobnost úspěchu.

Na asi 300 g sýru typu feta budete potřebovat 500 ml ovčího mléka, 250 ml kozího mléka, 25 g zakysané smetany, 3 kapky syřidla, 500 ml vody a 80 – 130 g mořské soli dle požadované slanosti. Dále si připravte hrnec se silným dnem, kuchyňský teploměr, ostrý nůž, cedník, čisté plátýnko a uzavíratelnou krabičku na sýr. Jak na to?

Zakysanou smetanu nechte v pokojové teplotě min. 30 minut. Obě mléka v hrnci zahřejte na přesně 32 °C a vmíchejte smetanu. Přiklopte pokličkou a ihned zabalte na 1 hodinu do deky, která udrží stálou teplotu. Syřidlo přimíchejte ke směsi a opět na 1 hodinu zabalte do deky. V této chvíli by měla směs mít pudinkovou konzistenci. V hrnci ostrým nožem pokrájejte na větší kostky a nechte dalších 15 minut přikryté. Začne se uvolňovat syrovátka, které pomůžete tím, že směs jemně po dobu 30 minut každých 5 minut promícháte. Směs nalijte na cedník vyložený plátýnkem, pod který umístíte nádobu na syrovátku. Nechte v pokojové teplotě 12 hodin vykapat.

Vodu svařte se solí, nechte vychladnout, přidejte asi 150 ml syrovátky a nálevem zalijte sýr vložený do uzavíratelné nádoby. Domácí sýr typu feta bude potřebovat dozrát v nálevu asi 14 dní.

Vyplatí se domácí výroba sýra typu feta?

500 ml ovčího mléka (63 Kč), 250 ml kozího mléka (22 Kč), 25 g zakysané smetany (2 Kč), 3 kapky syřidla (1 Kč), asi 100 g mořské soli (2 Kč) = 90 korun za 300 g. Stejné množství fety byste dle aktuálních cen pořídili v obchodě za minimálně 200 korun.

Je domácí slaný sýr vhodný pro děti?

Nadbytek soli není nic zdravého pro organismus a už vůbec ne pro ten dětský. Sůl v nálevu je ovšem zároveň konzervant, který prodlužuje trvanlivost sýra a umožňuje mu dozrát, proto ji nelze úplně vynechat. Chcete-li se pustit do domácího sýra pro děti, zvolte raději skvělou krémovou domácí Lučinu a ochuťte ji bylinkami.

Tip: Na ceny sýrů v obchodech se podívejte do naší galerie:

Fotogalerie - Ceny balkánského sýra a fety

Ukázat 5 fotografií

Zdroje informací:

green-almonds.weebly.com
thespruceeats.com
farmbox.cz
kosik.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si