Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 nejlepších hrnkových moučníků bez vážení: Vláčná tvarohová bábovka nebo nadýchaný perník či lívanečky zachutnají všem
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Každý hrnkový moučník slaví úspěch. Je velmi vyhledávaný hlavně pro rychlost, se kterou se vám dostane dezert na stůl. Přitom existují recepty na nejrůznější varianty perníků, bábovek, koláčů i třeba lívanců. Vyberte si mezi těmi nejlepšími.


Hrníčkové recepty

Hrníčkové recepty – to jsou ty slavné recepty, při kterých není třeba vážit ingredience. Ušetříte nádobí, a navíc, ne každý má k váze úplně pozitivní vztah. Rychlost je pro většinu těch, co vaří a pečou důležitá, a úspora času patří mezi klíčová slova, která někteří tolik milují. Na pomoc si většinou bereme 250ml hrneček, se kterým suroviny odměřujeme. Hodí se také čajová lžička a velká polévková lžíce, což jsou další pomocníci na odměřování.

Hrnečkový perník

Hrnečkový perník patří mezi oblíbené volby. Nejenže kouzelně chutná, ale také je právě velmi rychlý na přípravu. To se obzvlášť hodí, když se ohlásí nečekaná návštěva. Litý perník by měl být hlavně nadýchaný a můžeme ho připravovat i v různých obměnách. Můžeme ho rozříznout v polovině a potřít pikantní marmeládou a pak na něj dát druhou vrstvu, kterou už jen pocukrujeme. Hrnečkový perník je ale výborný s čokoládou navrchu a třeba i posypaný kokosem. 

Náš tip: Připravte si hrnečkový perník podle tohoto receptu

Hrnková bábovka s tvarohem

Kromě perníku patří i hrnková bábovka k těm nejpopulárnějším dezertům. A co teprve, když ji doplníme o tvaroh. Máte-li je rádi, pak by v bábovce neměly chybět ani rumem nasáklé rozinky. Pro lahodnou bábovku potřebujeme výborný recept, problémem ale také bývá vyklopení dezertu. Pokud nemáme silikonovou formu, ze které bábovka vypadne téměř sama, je třeba formu velmi dobře a důkladně vymazat tukem. Vymazané by mělo být každé místečko, kam přijde těsto. Pak je třeba formu vysypat. Sáhnout můžeme po hrubé mouce, strouhance, ale i kokosu. Po vyndání formy z trouby je lepší nechat bábovku asi čtvrt hodiny odpočívat, pak ji můžeme vyklopit. Bábovka při pečení krásně vyběhne, a když bychom jí prudce změnili teplotu, mohla by „spadnout" a naše práce by pak byla tak trochu zničená.

Náš tip: Připravte si tuto výbornou hrnečkovou bábovku.

Hrnkové lívanečky

Lívance vždy nepotřebují kynout pomocí klasického kvásku, nadýchanost klidně zajistí i prášek do pečiva. Maximálně můžeme ušetřit čas, když si připravíme nekynuté hrníčkové lívance. Pak už zbývají hlavní rozhodnutí: jestli navrch dát marmeládu, sladký tvaroh, nebo třeba zakysanou smetanu. Na přípravu lívanců budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 3 lžíce cukru krupice, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 2 lžíce oleje a olej na smažení.

Jak na to? Sesypte sypké ingredience do misky, rozklepněte si do hrnku vejce, přidejte je do misky a dobře promíchejte. Rozpalte plotnu, dejte na ni lívanečník nebo pánvičku a nalijte do nádoby olej. Vezměte si hlubokou lžíci a vytvářejte s její pomocí malé lívance. Dávejte je tak, aby měly okolo sebe mezeru, protože nabydou. Smažte na mírném ohni. Až budou okraje upečené (po obvodu bude pevná "krajka"), obraťte lívanec a počkejte, až se osmaží i druhá strana. Pak můžete dát lívanec na talíř bokem. Na novou dávku dle potřeby dolijte olej.

Náš tip: Připravte si lahodnou hrnkovou bábovku podle tohoto video receptu:

Hrnkový koláč s drobenkou

Jsou chvíle, kdy nechceme v kuchyni trávit věčnost a zároveň chceme pozorovat strávníky, jak se vrhnou po koláči. V případě koláče s drobenkou, který navíc rychle připravíme pomocí hrníčků, je to naprosto jasné. Zaručený úspěch vás čeká v případě tohoto ovocného koláče s drobenkou. Využít můžete zamrazené ovoce, pohrát si můžete i s přípravou drobenky. Díky drobným změnám můžete povznést moučník ještě o úroveň výš.  

Náš tip: Výbornou variantou je také povidlový koláč s drobenkou. Přichystejte si ho tímto způsobem

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Hrnkový makovník

Makovník je takovou milou tuzemskou retro vzpomínkou, které se nechceme vzdát. Tuto dobrotu si také můžeme připravit v hrníčkové podobě. Makovník je výborný nejen bez úprav, ale také uprostřed rozříznutý a potřený pikantní marmeládou. Úspěch často sklízí, nejen u dětí, i s citronovou polevou.

Náš tip: Přichystejte si bleskový hrnkový makovník s marmeládou.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více