Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavé kuře s rýží po asijsku aneb Chicken rice: Jednoduchá specialita, pro kterou lidé létají do Singapuru přes půl světa, chutná božsky
Zdroj: Wikimedia Commons, By Charles Haynes - Hainanese Chicken Rice, CC BY-SA 2.0

Máte pocit, že asijská kuchyně je příliš složitá a potřebujete na přípravu místních jídel jen samé exotické ingredience a spoustu času? To ovšem neplatí pro pokrm chicken rice. Toto prosté spojení kuřete s rýží je dochucené pouze česnekem a zázvorem, o zbytek chuti se pak postará šťáva z kuřete.


Kuře s rýží jako dokonalá kombinace

Jedna z u nás méně známých asijských specialit s názvem chicken rice je přesně dokladem tvrzení, že v jednoduchosti je krása. Populární pokrm singapurské kuchyně připravovaný v různých obměnách v mnoha asijských zemích je takovou asijskou variantou našeho pečeného kuřete s rýží – obyčejného pokrmu, který si mnozí spojují s dětstvím. V asijské specialitě, jejíž název by se dal přeložit zcela jednoduše jako kuřecí rýže, se sice navíc přidává česnek a zázvor, přesto však jde jen o obyčejné jídlo z pošírovaného kuřete, jehož šťáva dokonale dochutí vařenou rýži a zajistí, aby byla krásně vláčná a šťavnatá.

Slavná nejen singapurská specialita

Chicken rice neboli kuřecí rýže je přímo legendárním pokrmem v ulicích Singapuru, kde je považována za národní pokrm. V oblibě ji mají i v Thajsku, v Malajsii nebo ve Vietnamu. Ani v Singapuru však nejde o původní specialitu. Kuřecí rýže se sem pravděpodobně dostala z jižní Číny, konkrétně z provincie Hainan. V Číně jídlo nazývali Wenchangské kuře, neboť je připravovali ze speciálního plemene kuřete Wenchang a šlo o jeden z místních nejvýznamnějších pokrmů.

Do Singapuru i do jiných asijských zemí tohle jídlo, respektive recept na ně, dovezli právě přistěhovalci z Číny a dodnes zní oficiální název kuřecí rýže Hainanese chicken rice. V každé zemi si pak pokrm trochu přizpůsobili vlastním chutím a zvyklostem, a proto každá verze chutná trochu jinak. 

V Thajsku se mu třeba říká khao man gai, ve Vietnamu zase Cơm Gà Hải Nam a jde o oblíbené podzimní jídlo v Saigonu a v Malajsii se zase k rýži podávají masové kuřecí kuličky. Nikde jinde ale chicken rice nezbožňují tak jako právě v Singapuru, kde byla až do poloviny 20. století považována dokonce za jídlo určené pro výjimečné příležitosti. Kuřecí rýže se dostala i do filmů, byla zařazena mezi 50 nejlepších jídel světa a byla charakterizována jako jídlo, jen kvůli kterému se vyplatí letět do Singapuru klidně i přes půl světa.

Jak připravit chicken rice neboli kuřecí rýži

Základem chicken rice je celé kuře, které se uvaří a vývar se pak použije na dochucení rýže a je i součástí omáčky, která se k pokrmu podává. Kuřecí rýže se obvykle servíruje s nakrájenou okurkou a tradičně se k ní podává chilli omáčka, jak je ostatně v asijské kuchyni běžné. Někdy se přidává ještě pak choi neboli speciální čínské zelí, jarní cibulka či koriandr na ozdobu, případně ještě další omáčky, základ je ale vždy stejný. Pokud vás tato asijská specialita nalákala, můžete si ji připravit podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 1 celé kuře o váze asi 1,2 kg, nejlépe bio, asi 10 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru oloupaný a nakrájený na tenké plátky, 4 stroužky česneku, 2 stonky jarní cibulky nakrájené na kolečka. Na rýži: 1 lžíci sezamového oleje, 2 lžíce oleje, 2 stroužky rozdrceného česneku, 1 šalotku, 1 dvoucentimetrový kousek zázvoru najemno nastrouhaný, 2 šálky dlouhozrnné rýže, 2 šálky vývaru z kuřete, 1/2 lžičky sezamového oleje. Na chilli omáčku: 1 lžíci limetkové šťávy, 2 lžíce kuřecího vývaru, 2 lžičky cukru, 4 lžíce chilli omáčky sriracha, 4 stroužky česneku, kousek (asi 2 cm) oloupaného zázvoru. Na česnekovou omáčku: 4 lžíce oleje, 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 stroužky rozdrceného česneku, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku rýžového octa.

Postup: Dejte vařit velký hrnec vody. Kuře očistěte a opláchněte. Když se voda začne vařit, vložte do ní kuře. Vařte asi 5 minut a pak vodu vylijte. Doplňte hrnec čistou vodou tak, aby kuře bylo ponořené, a přidejte česnek, jarní cibulku a zázvor. Přiveďte hrnec k varu a poté ihned stáhněte teplotu na minimum. Vařte ještě asi 30-40 minut.

Vařené kuře ihned vyjměte a přeneste do lázně s ledovou vodou, aby se ochladilo. Rychlé ochlazení zastaví proces vaření, maso zůstane měkké a křehké a kůže získá krásnou pevnou strukturu. Po vychladnutí osušte kuře papírovými utěrkami a potřete ho sezamovým olejem. Tím zabráníte vysušení kuřete. Kuře pak nakrájejte na plátky.

Rýži důkladně propláchněte. Ve woku nebo v hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte zázvor, šalotku a česnek a osmahněte. Přidejte okapanou rýži, promíchejte a smažte další minutu. Přidejte sezamový olej a dobře promíchejte. Přilijte 2 šálky vývaru a přiveďte k varu. Okamžitě snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a vařte 15 minut.

Odstavte z ohně a nechte ještě 5-10 minut odstát. Připravte si omáčky. Na chilli omáčku stačí jen všechny ingredience rozmixovat v mixéru. Na zázvorovo-česnekovou omáčku rozpalte v hrnci olej. Okamžitě přidejte česnek a zázvor a nechte je několik sekund syčet. Jakmile se usadí, vmíchejte sůl a ocet. Kuře podávejte s rýží a omáčkami a případně s okurkou nakrájenou na plátky.

Náš tip: Máte-li chuť na nějakou jinou asijskou specialitu, můžete vyzkoušet třeba thajskou kuřecí polévku podle našeho video receptu

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

7. 2. 2023 01:22

:-? Proč se voda z kuřete po 5 minutách varu vylévá? :-?

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více