Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slezské stryky
Zdroj: Toprecepty, pipre

Bramborové placky zná snad každá regionální kuchyně, neboť brambory jsou odjakživa dostupnou surovinou ve všech oblastech. Také Slezsko má svou obdobu zvanou stryky, na kterou potřebujete pouze brambory a sůl.


Slezská kuchyně

Pokrmy typické pro Slezsko jsou ovlivněny hned několika zeměmi a oblastmi. Mísí se zde prvky české, moravské, polské, německé i rakouské kuchyně. Často používanými surovinami tak jsou vepřové maso, uzeniny, zelí, kapusta a samozřejmě brambory.

Nejznámějším pokrmem této bohaté regionální kuchyně je slezské nebe. Připravuje se z uzeného vepřového bůčku a sušeného ovoce, přelévá sladkou omáčkou a podává s bramborovými knedlíčky.

Ve slezské kuchyni ale najdeme i třeba bigos z vepřového nebo hovězího masa, zelí, uzeniny, hub a švestek, který je ve velmi podobné úpravě také polským národním jídlem. Oblíbené jsou i klobásky, zabijačkové speciality, kapustové či zelné závitky nebo polévka kyselo, která má rovněž svá regionální specifika.

Brambory jsou, ostatně jako po celém Česku, hojně využívané pro nejrůznější slezské přílohy i hlavní jídla. Tradičním pokrmem, který v základní verzi obsahuje pouze brambory a sůl, jsou slezské stryky.

Jak na slezské bramborové placky neboli stryky?

Jak už to tak bývá, původní receptura na slezské stryky je často doplňována o další suroviny, jako jsou vejce, mouka, koření a omastek, na kterém se smaží. Ty pravé bramborové placky ze Slezska se však kdysi připravovaly pouze z brambor a soli na rozpálených kamnech bez použití tuku.

Na slezské stryky použijte brambory typu C, tedy ty nejvíce moučnaté, které obsahují hodně škrobu. Právě škrob totiž zajistí, že se placky nerozpadnou ani bez použití dalšího pojiva v podobě mouky a vejce.

Oloupané brambory nastrouhejte najemno, vložte do sítka a nechte asi půl hodiny vykapat nad mísou. Přebytečnou vodu ještě vymačkejte rukama. Z mísy slijte vodu a ponechte si škrob usazený na dně. Ten přidejte k bramborám a osolte.

Na 1 kg brambor použijte asi půl lžičky soli nebo více dle chuti. Slezské stryky se mohou opéct nasucho přímo na plotně nebo na nepřilnavé pánvi s tlustším dnem, dá se však použít i plech vyložený pečicím papírem.

Z těsta tvořte tenké placičky, které pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. V polovině pečení placky otočte. Na plotně nebo pánvi se stryky jednoduše opečou z obou stran do zlatohněda.

Máte-li rádi omaštěné bramborové placky, potřete je po opečení rozpuštěným sádlem nebo máslem.

K čemu podávat slezské stryky?

Bramborové placky pečené nasucho jsou skvělým doplňkem například k tučnější kachně nebo vepřovému masu. Dobře si rozumí také s různými smetanovými omáčkami, houbami, pečeným králíkem, játry nebo gulášem. Pro děti se dají podávat i na sladko potřené švestkovými povidly nebo s oslazenou zakysanou smetanou. V takovém případě stačí do brambor jen malá špetka soli.

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

mavej5

14. 2. 2023 10:14

Tohle mě opravdu uráží...Pouze brambory a sůl jsou tak maximálně švýcarské rösti....Do slezských placek se mouka rozhodně dává, někdo případně i vajíčko, to už je chalupa od chalupy... Stryky jsou na oleji, jak psali výše (původně nejspíš na sádle..) Žiji v Třinci, babiččina jídla, která dělala na kamnech ve staré roubence v horách na hranici Česka, Polska a Slovenska si pamatuji velmi dobře a celý život je dělám stejně...a když necháte brambory půlhodiny vykapávat nad mísou, tak vám akorát zčernají...rychlost je tady dost důležitá....

Jarynfira

12. 2. 2023 10:59

Přesně tohle jsem chtěl napsat autorce. Placky na sucho na plotně jsou placky a ty na oleji na pánvičce stryky :))))) . Takže když to neumíš tak to nedělej a neprezentuj! Holt ale honorář je přednější .....

Andy_M

10. 2. 2023 20:00

Czaucie z Goralije:
Stryky - na Slezsku těšínském a goraliji "stryki" jsou klasiclé bramboráky - brambory, cibule, sůl, česnek, majoránka - smažené na oleji.

To co čem paní píše se snad nikde nedělá jenom (brambory, sůl) .....
bramborákům na sucho se ve slezsku říká "placki" a dělají se ze stejného těsta jak ty smažené na oleji jen se dělají na litinové plotně sporáku na dřevo anebo na plotýnce která se da na plynový hořák (já dělám na teflonovém grilu) a pak se jí ze škvarkami (bůček na drobno), kysanou smetanou.....samozřejmě se dá jíst jako příloha k čemukoliv.

Možná v nějakém jiném Slezsku se to dělá jinak ale o tom nevím a píšu tak jak je to u nás - okolí Třince a Jablunkova.
Dobrou chuť..... a hlavně ne jenom brambory a sůl

Přidat komentář

Přečtěte si