Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopust 2023: Kam se letos vydat za maškarami, na nejlepší jitrnice a dozlatova osmažené koblihy?
Zdroj: Pixabay, Topi Pigula

Je vám vždycky po novém roce líto, že je po předvánočním shonu nějak klid? Naštěstí hned po Třech králích nastává čas masopustu, který letos oficiálně potrvá až do 22. února. Na veselení se tak bude času až až. I v letošním roce bude masopustních akcí celá řada. Tak si najděte tu, která vás nejvíc láká.


Není třeba čekat na konec masopustu

Masopust je jedním z oblíbených zimních svátků, který si v plné slávě užívali hlavně naši předkové – byl pro ně nejveselejším obdobím mezi dvěma půsty – tím vánočním a velikonočním. Proto bylo třeba jej patřičně oslavit. Pořádaly se zabijačky, pekly se koláče, smažily koblihy, jedlo se téměř až do prasknutí a k tomu i vydatně popíjelo.

Nutno podotknout, že v minulosti se tak nehodovalo po celý masopustní čas, ale hlavně na jeho konci, konkrétně poslední tři dny před Popeleční středou (ta právě letos připadá na 22. 2. a po ní tedy jíž masopust oficiálně končí). V současnosti se ale masopustní akce konají po celé naší vlasti v průběhu celého ledna i února. Pokud tedy zrovna nějakou nestihnete, můžete se vydat kamkoliv jinam. A my jsme pro vás nashromáždili tipy na ty nejzajímavější masopustní veselice.

Masopust Veselý Kopec (4. 2.)

Již tuto sobotu proběhne jedna z nejvýznamnějších masopustních akcí u nás, a sice masopust na Veselém Kopci u Hlinska. Masopustní obchůzky na Hlinecku jsou proslavené svými pestrobarevnými maskami, které se drží původních masopustních tradic a jsou dokonce zapsány na seznamu UNESCO. Masky pak obcházejí jednotlivé chalupy ve skanzenu na Veselém Kopci, přičemž u každé se zastaví, zahrají, popřejí štěstí a zdraví a za odměnu je čeká pohoštění.

Návštěvníci skanzenu pak mohou po průvodu zavítat do místní Hospody Na Vejměnku, kde bude připravena pravá staročeská zabijačka. Kromě této hlavní akce se budou na Hlinecku konat i další menší (12. 2. Hlinsko-Blatno, 18. 2. Vortová a 11. 2. Masopustní obchůzky ve Studnicích), přičemž 21. 2. proběhne Rozloučení s masopustem v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku.

Hustopečský masopust na Turhandlích (4. 2.)

Obyvatelé Jižní Moravy si tuto sobotu mohou zajet nebo zajít na masopust v Hustopečích. I zde vás čeká zabijačka, na níž budete moci ochutnat tradiční speciality. Místní masopust si pak můžete zpestřit koštováním vína od místních vinařů v sklípcích v ulici Na Hradbách.

Olomoucké masopustní veselí (4. 2.)

Masopustem ožije v sobotu i hanácká metropole Olomouc, hlavně místní Horní náměstí, kde zavoní zabijačkové dobroty, masopustní koláče, paštiky a spousta dalších dobrot. Městem pak můžete projít společně s průvodem masek.

Masopust na Dlaskově statku (4. 2.)

Máte-li to na Moravu daleko, můžete zamířit do Českého ráje. V Dlaskově statku v Dolánkách se můžete 4. 2. těšit na bujarý rej maškar, zabijačkové pochoutky i taneční soutěž, jejíž vítěz získá staročeský koláč vrkoč.

Masopust v Dřevěném městečku ve Valašském muzeu v přírodě (11. 2.)

Vyhledáváte-li radši akce, kde spatříte, jak se masopust slavil kdysi, můžete 11. 2. vyrazit do Rožnova pod Radhoštěm. Ve Valašském muzeu v přírodě poznáte všechny místní masopustní zvyky, uvidíte zdejší maškary a samozřejmě se můžete těšit i na spoustu dobrot, hlavně na různé pochutiny z vepříka.

Únětický masopust v pivovaru (11. 2.)

V sobotu 11. února se bude konat i masopust v pivovaru v Úněticích poblíž Prahy. Kromě ochutnávky masopustních specialit je pro hosty připraven i křest Masopustního speciálu v pivovarské stodole.

Masopust v kouřimském skanzenu (19. 2.)

Překrásné masky z Hlinecka budete moci obdivovat i ve skanzenu v Kouřimi poblíž Kolína. Průvod masek doprovázený hudbou a tancem projde mezi chalupami tohoto muzea v přírodě hned třikrát. Mezitím si můžete pochutnat na zabijačkových specialitách, koblihách a vše pak zapijte třeba tradičními likéry přímo z Kouřimi.  

Karlínský, Žižkovský, Letenský, Malostranský a hradčanský masopust (18. 2.)

Třetí únorovou sobotu doputuje masopustní veselí i do Prahy, a to hned na pět míst – do Karlína, na Žižkov, na Malou Stranu a na Hradčany a na Letnou. Prahou tak projde hned několik průvodů masek a všude zavoní jitrničky, jelítka a koblihy. Připraveno bude i mnoho doprovodných akcí, jako jsou soutěže pro děti, divadelní vystoupení nebo koncerty.  

Krumlovský masopust (18. 2. - 21. 2.)

Po celý víkend se bude konat masopust na jihu Čech v Českém Krumlově. I zde projde městem tradiční masopustní průvod maškar, kejklířů a muzikantů, který bude vyzývat návštěvníky ke zpěvu a k tanci. Nebudou chybět samozřejmě ani zabijačkové dobroty, které budete moci ochutnat v místních restauracích i na masopustním jarmarku.

Masopustní zabíjačkové hody na Farmářském trhu na Kubáni (25. 2.)

I když masopust oficiálně končí Popeleční středou, v Praze na Kubáni se můžete veselit ještě v sobotu 25. února. Pro návštěvníky místního trhu budou připraveny jitrnice, jelita, tlačenka, zabijačkový guláš, černá kroupová polévka, drštková polévka, sádlo se škvarky, škvarková pomazánka, jitrnicový a jelítkový prejt a další pochutiny. Vše pak  budou moci zapít Kounickou 11° z Kounického minipivovaru.

Kam ještě se můžete vydat na masopust:

4. 2. 35. Mokropeský Masopust 2023

10. 2. Novojičínský jarmark

11. 2. Chlumecký masopust

12. 2. Masopust ve Ctěnicích

16. 2. Humpolecký masopust

17. 2. Šluknovský masopust zámecká zabijačka

18. 2. Bystřický masopust se zabijačkou

18. 2. Masopustní zabíjačkové hody na Heřmaňáku

18. 2. Masopust v Horním Maršově

18. 2. Masopust v Hornickém muzeu Příbram

19. 2. Masopust na Šrámkově statku 2023

19. 2. Nymburský masopust

19. 2. Mělnický masopust

21. 2. Masopust v Českých Budějovicích – masopustní koleda

25. 2.-26. 2. Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2023

 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více