Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na vláčnou tvarohovou bábovku? Díky triku „3x10“ bude krásně nadýchaná a perfektně ji vyklopíme z formy
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Možná je bábovka nejčastějším dezertem, který se u vás doma objevuje. Vláčná tvarohová bábovka je skvělou volbou, za kterou budete sklízet pochvaly. Jak připravit tu nejlepší a jak ji obměnit?


Proč si připravit tvarohovou bábovku

Bábovku je určitě možné považovat za českou klasiku. Tento velmi populární dezert má řadu variant. Pokud se nepřipraví podle správného receptu, nebo uděláme chybu při postupu, tak může být bábovka suchá, a to je v případu dezertu, který má přispět k pohodové atmosféře, trochu nepříjemná situace. Proto velmi záleží na ingrediencích. Základem je dostatek vajec, tuk anebo jiná zvláčňující přísada. Tou je třeba tvaroh, který nejen, že pomůže dodat moučníku vláčnost, ale taky přidá potřebné bílkoviny.

Jaký tvaroh se hodí do tvarohové bábovky

Tvaroh hraje v tomto moučníku hlavní roli. Můžete sáhnout po polotučném tvarohu z vaničky i po měkkém tvarohu z alobalu (kostky). Každý má ale jinou konzistenci. Ten z kostky je většinou hodně hustý, proto je lepší během šlehání přidat i 1-3 lžíce mléka. Můžete si ale připravit i tvaroh domácí.

Na co nezapomenout při přípravě bábovky

Podobně jako u řady moučníků, je i tady zapotřebí včas z lednice a spíže vyndat potřebné suroviny. Důležité je totiž, aby při přípravě měly stejnou teplotu. Týká se to zejména vajíček, ale i tvarohu, obě suroviny by měly mít při přípravě pokojovou teplotu. Stačí, když je vyndáte z lednice tak hodinku předem.

Postup přípravy není složitý. Obvykle stačí všechny suroviny jen smíchat, v některých receptech se ještě zvlášť vyšlehává sníh. Pokud nemáte silikonovou formu, nezapomeňte ji dobře promazat tukem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Mezi drobné triky patří také to, že je vhodnější péct bábovku v troubě předehřáté na 160-170 °C. Bábovka příliš prudce nevyskočí a nebude praskat.

Když nechceme, aby se bábovka srazila, je potřeba v případě nutnosti troubu otevřít až ke konci pečení. Pokud bychom to udělali dříve, došlo by k prudké změně teploty. Aby se bábovka nesrazila, tak s formou příliš nehýbejte.

Zajímavý je trik "3x10" podle našich babiček: Jakmile je bábovka téměř úplně hotová, vypněte troubu a nechte v ní moučník ještě 10 minut dojít. Pak trochu otevřete dvířka a nechte pootevřená asi 10 minut. Až poté bábovku vyndejte. Díky tomuto postupnému ochlazování nezažije moučník teplotní šok a je větší naděje, že bude po vyklopení z formy perfektně držet tvar. Pro jistotu ale můžete i po vyndání z trouby bábovku zvenku obalit mokrou utěrkou a nechat působit, opět 10 minut. Po deseti minutách můžete bábovku vyklopit. 

Jak upéct vláčnou tvarohovou bábovku

Tvarohová bábovka patří mezi ty velmi tradiční. Je rychlá a snadná a vždy ji doprovází krásná vláčnost. Na její přípravu budete potřebovat: 1 tvaroh (250 g), 3 vejce, 1 povolené máslo, 1 hrnek cukru krupice, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2/3 hrnku mléka (dle potřeby), tuk a strouhanku na vymazání formy.

Jak na to: Troubu předehřejte na 160-170 °C. Formu si vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do mísy dejte tvaroh, cukr, vejce, povolené máslo, a vše rozšlehejte dohladka. Do tvarohové směsi prosejte mouku a kypřící prášek a vypracujte těsto s postupným přiléváním mléka dle potřeby. Hotové těsto nalijte do formy a urovnejte ji do roviny. Formu dejte do předehřáté trouby. Peče se zhruba hodinu. Jestli je bábovka upečená, vyzkoušejte špejlí. Pokud vyjde suchá, můžete dezert vyndat z trouby. Pak už stačí jen pocukrovat. 

Náš tip: Připravte si nadýchanou tvarohovou bábovku nakypřenou sněhem podle tohoto video návodu:

Jak tvarohovou bábovku obměnit

Citronová kůra a rozinky patří mezi nejčastější obměny základního receptu. V případě rozinek je lepší, když je necháte alespoň hodinu-dvě namočené v rumu. Rozinek se většinou na jeden dezert dává asi tak větší hrst. Citronové kůry se dává asi polovina z celého plodu. 

Druhou častou variantou je dvoubarevná bábovka. To provedete tak, že odeberete zhruba polovinu připraveného těsta a do něj přes sítko nasypete necelou lžíci kakaa. Do části těsta můžete přidat i nasekané kousky čokolády, jindy zase kousky ořechů. 

Pokud milujete svěžest citronů, upečte si citronovou tvarohovou bábovku. Opět ji můžete doplnit o rozinky namočené v rumu. 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více