Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalá kuřecí játra krok za krokem: Skvěle chutnají na cibulce, po mexicku i na myslivecký způsob
Zdroj: Toprecepty, dexulka

Ne každému chutnají vnitřnosti, ale když zmíníte kuřecí játra, dočkáte se nejspíš příznivé reakce. Zjistěte, jak se dělají a na co myslet při jejich přípravě. Přichystejte si je na několik způsobů.


Proč si dát kuřecí játra

Po kuřecích játrech poměrně rádi saháme nejen proto, že jsou poměrně levná, ale také pro rychlou přípravu. Navíc mají dobrou chuť a obsahují vitaminy, a to především vitamíny B2, B12, A a D. Z minerálních látek pak například železo, zinek, draslík, nebo třeba měď. Játra jsou ale zdrojem purinů, které přispívají k rozvoji dny. Je tedy vhodné játra zařadit do pravidelného jídelníčku, ale dávat bychom si je měli maximálně jednou až dvakrát do měsíce.

Jak poznat zkažená kuřecí játra

Kuřecí játra mají jemnou chuť, ale pokud jsou zkažená, poznáme to především podle barvy a podle zápachu. Maso nejprve omyjeme pod studenou tekoucí vodou a zjistíme jejich stav. Barva dozelena prozradí, že se jedná o zkažené maso. Takové maso většinou zapáchá. 

Co udělat před tepelnou úpravou kuřecích jater

Když přinesete domů syrová kuřecí játra, tak je skladujte v lednici. Myslete ale na to, že rychle podléhají zkáze. Proto je spotřebujte co nejrychleji. S kuřecími játry většinou není před tepelnou úpravou žádná velká práce. Na vnitřnostech můžete občas najít zbytky tuku a žilek, pak je jednotlivě prohlédněte.

Pokud s těmito částmi máte problém, tak je odřežte. Jinak s nimi nemusíte nic provádět. Játra opatrně omyjte a ideálně osušte papírovou utěrkou. Jinak by při kontaktu s horkým tukem zbytečně prskaly. Lépe se tak také opečou. S kuřecími játry je rychlá práce, protože jsou jemná a nemají výraznou pachuť. Proto je nakládat do mléka nemusíte.

Jak připravit kuřecí játra

Kuřecí játra připravíme během pár minut. Stačí jim skutečně velmi krátká tepelná úprava. Pokud je chystáte tak, že jsou na závěr celá nahnědlá, mohou být vysušenější. Hotová smažená nebo grilovaná játra by mohou být uvnitř trochu růžová, pokud je máte z dobrého zdroje. Trvá to zhruba od pěti do deseti minut. Jak je to u všech vnitřností, i tady solte až na konci úpravy nebo dokonce na talíři. Vnitřnosti totiž mohou při brzkém osolení ztvrdnout.  

Jak připravit kuřecí játra na cibulce

Na přípravu si přichystejte: 500 g kuřecích jater, 2 velké cibule, 1 lžíci sádla, 1 bobkový list, 3 ks nového koření, 5 ks pepře a sůl. Jak na to? Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na kostičky. Na plotnu dejte pánvičku, na ní rozpalte lžíci sádla a nechte na mírném plameni osmažit cibulku dozlatova. Kuřecí játra omyjte a pokrájejte je na menší kousky. Pak je přidejte do pánve a orestujte spolu s novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Pak přilijte trochu vody a krátce provařte. Dochuťte solí. K játrům se hodí vařené brambory a rýže. Pokud spěcháte, dejte si klidně jen pečivo.

Náš tip: Ke smažení cibule můžete přidat i malé kostičky slaniny, jídlo pak bude voňavější. Na dochucení můžete přidat i lžičku plnotučné hořčice.

Náš tip: Připravte si voňavá luxusní játra podle tohoto video receptu:

Jak připravit kuřecí játra po mexicku

Kuřecí játra nemusíte připravovat jen na cibulce. Vynikající jsou i v jiných variantách. Mexiko to je jídlo plné barev a chutí. Dopřejte si třeba mexickou variantu kuřecích jater, kromě kterých v receptu najdete i zeleninu, jako jsou rajčata, papriky, celer, a také fazole. Jídlo nejlépe chutná v tortile, kterou si snadno připravíte doma. Dopřát si ho můžete ale i s rýží.

Náš tip: Připravte si tato kuřecí játra po mexicku

Jak na kuřecí játra po myslivecku

Úpravy "po myslivecku" báječně voní kořením. Kromě bobkového listu a nového koření tato varianta kuřecích jater chutná po rozvoněné cibuli a česneku. Kromě toho v ní nechybí paprika. Jídlo je doplněno troškou alkoholu. Zajímavou obměnou je základní verze kuřecích jater na cibulce, ktero doplníte o jalovec a hrst uvařených hub. 

Náš tip: Připravte si kuřecí játra po myslivecku podle tohoto receptu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více