Dokonalé hrachové kaši s křupavou cibulkou nikdo neodolá. Hebké konzistence a vyvážené chuti přitom docílíme docela snadno
6. 2. 2023 Vaření
Dostat do dětí luštěniny v jakékoli podobě je často nadlidský výkon. Když se ale podaří skvělá, jemná hrachová kaše a přidá se k ní párek nebo volské oko, smažená cibulka a kyselá okurka, málokdo takové dobrotě odolá. Díky správně vybranému hrachu se nemusíte obávat ani nežádoucích vedlejších trávicích efektů.
Proč zařadit luštěniny do jídelníčku?
Podle portálu STOB Klub, který se zabývá hubnutím a zdravotními benefity potravin, v sobě luštěniny skrývají vysoký podíl kvalitních bílkovin a sacharidů, vitamínů (zejména skupiny B) a vlákninu potřebnou ke správné funkci střev. Dále se v nich nachází draslík, fosfor, vápník, měď, železo, zinek a další minerální látky. Zdraví prospěšný koktejl živin zaručuje, že luštěniny zasytí na dlouhou dobu a dodají hodně energie, kterou obzvláště aktivní děti využijí na maximum.
Luštěniny v kombinaci s obilovinami je také vhodné zařadit do jídelníčku dětí, které odmítají jíst maso, neboť jim doplní potřebné živiny.
Mohlo by vás zajímat
Výběr a příprava hrachu na kaši
Na hrachovou kaši je ideální žlutý nebo zelený suchý loupaný půlený hrách. Výhodou je, že se nemusí namáčet, je rychle uvařený a nemusí se ke konci přípravy pasírovat přes síto. Bez slupky je také hrách lépe stravitelný a zbavený velké části látek způsobující nadýmání.
Hrách, stejně jako jiné luštěniny, je třeba probrat a zbavit případných kamínků a porušených zrn. Loupaný hrách se sice nemusí namáčet, ale chcete-li se zbavit co nejvíce látek, které by mohly způsobit nafukování břicha, namočte jej na 4 hodiny do studené vody. Vodu slijte, hrách propláchněte a dejte vařit do čerstvé vody.
Mohlo by vás zajímat
Recept na dokonalou hrachovou kaši
Na 4 vydatné porce hrachové kaše budete potřebovat 500 g žlutého nebo zeleného půleného loupaného hrachu, 250 ml vývaru (zeleninového nebo masového), 2 stroužky česneku, 1 lžičku másla, 1 zarovnanou lžičku majoránky a sůl.
K podávání si připravte na 1 porci 1 středně velkou cibuli, nakládanou okurku a klobásku nebo vejce na volské oko.
Hrách zbavte kamínků a nečistot, propláchněte a v hrnci zalijte vodou tak, aby nad povrchem byly ještě asi 4 cm vody. Vodu osolte, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte 45 minut. Hrách není třeba míchat, jen kontrolovat, zda není potřeba přidat vodu nebo sebrat lžící pěnu. Jakmile se hrách úplně rozpadá, sceďte jej, dejte do mixéru společně s máslem a polovinou teplého vývaru. Rozmixujte na hladkou kaši a podle potřeby ještě přidejte vývar, aby byla řídká. Hrách ještě nasaje tekutinu a kaše přirozeně zhoustne. Vmíchejte prolisovaný česnek, majoránku, nechte ještě chvíli prohřát a podle potřeby dosolte.
Hrachová kaše se servíruje v tenké vrstvě posypaná dokřupava osmaženou cibulkou.
Křupavá smažená cibule
Osmažení cibule tak, aby byla dokonale křupavá, dozlatova a doladila hebkou hrachovou kaši, si žádá čas. Připravit ji můžete během vaření hrachu. Na 1 porci použijte 1 středně vekou cibuli nakrájenou na tenké proužky nebo kolečka. Jak na to?
Nakrájenou cibuli zlehka obalte v osolené hladké mouce nebo pouze moukou poprašte. Na pánvi rozehřejte větší množství sádla nebo oleje na vyšší teplotu. S kouskem cibule vyzkoušejte, zda je tuk dostatečně horký a tvoří se bublinky. Do pánve vložte cibuli a snižte teplotu na minimum. Za občasného promíchání nechte asi 15 minut pozvolna opékat. Jakmile začne cibule zlátnout, je třeba ji hlídat. Během chvilky se totiž může zbarvit do tmavě hněda a zhořknout.
Hotovou cibuli přemístěte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk a cibule zůstane krásně křupavá.
Zdroje informací:
stobklub.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaká jídla vaříme na Nový rok? Čočka nám podle tradice zajistí dostatek financí
Císař Nero měl rád maso plněné masem, během hostin jedl vleže a mezi chody vyžadoval sex
Hrachová polévka zahřeje i nasytí: Máte raději tu ze sušeného nebo zeleného hrášku?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 2 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 3 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 10 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čočkové sušenky, fazolové brownies i cizrnové lanýže. Ochutnejte luštěniny v dezertech!
Jak připravit dětem luštěniny? Vsaďte na atraktivní vzhled a bylinky proti bolení bříška
Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní