Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová kaše
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Dostat do dětí luštěniny v jakékoli podobě je často nadlidský výkon. Když se ale podaří skvělá, jemná hrachová kaše a přidá se k ní párek nebo volské oko, smažená cibulka a kyselá okurka, málokdo takové dobrotě odolá. Díky správně vybranému hrachu se nemusíte obávat ani nežádoucích vedlejších trávicích efektů.


Proč zařadit luštěniny do jídelníčku?

Podle portálu STOB Klub, který se zabývá hubnutím a zdravotními benefity potravin, v sobě luštěniny skrývají vysoký podíl kvalitních bílkovin a sacharidů, vitamínů (zejména skupiny B) a vlákninu potřebnou ke správné funkci střev. Dále se v nich nachází draslík, fosfor, vápník, měď, železo, zinek a další minerální látky. Zdraví prospěšný koktejl živin zaručuje, že luštěniny zasytí na dlouhou dobu a dodají hodně energie, kterou obzvláště aktivní děti využijí na maximum.

Luštěniny v kombinaci s obilovinami je také vhodné zařadit do jídelníčku dětí, které odmítají jíst maso, neboť jim doplní potřebné živiny.

 

Výběr a příprava hrachu na kaši

Na hrachovou kaši je ideální žlutý nebo zelený suchý loupaný půlený hrách. Výhodou je, že se nemusí namáčet, je rychle uvařený a nemusí se ke konci přípravy pasírovat přes síto. Bez slupky je také hrách lépe stravitelný a zbavený velké části látek způsobující nadýmání.

Hrách, stejně jako jiné luštěniny, je třeba probrat a zbavit případných kamínků a porušených zrn. Loupaný hrách se sice nemusí namáčet, ale chcete-li se zbavit co nejvíce látek, které by mohly způsobit nafukování břicha, namočte jej na 4 hodiny do studené vody. Vodu slijte, hrách propláchněte a dejte vařit do čerstvé vody.

 

Recept na dokonalou hrachovou kaši

Na 4 vydatné porce hrachové kaše budete potřebovat 500 g žlutého nebo zeleného půleného loupaného hrachu, 250 ml vývaru (zeleninového nebo masového), 2 stroužky česneku, 1 lžičku másla, 1 zarovnanou lžičku majoránky a sůl.

K podávání si připravte na 1 porci 1 středně velkou cibuli, nakládanou okurku a klobásku nebo vejce na volské oko.

Hrách zbavte kamínků a nečistot, propláchněte a v hrnci zalijte vodou tak, aby nad povrchem byly ještě asi 4 cm vody. Vodu osolte, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte 45 minut. Hrách není třeba míchat, jen kontrolovat, zda není potřeba přidat vodu nebo sebrat lžící pěnu. Jakmile se hrách úplně rozpadá, sceďte jej, dejte do mixéru společně s máslem a polovinou teplého vývaru. Rozmixujte na hladkou kaši a podle potřeby ještě přidejte vývar, aby byla řídká. Hrách ještě nasaje tekutinu a kaše přirozeně zhoustne. Vmíchejte prolisovaný česnek, majoránku, nechte ještě chvíli prohřát a podle potřeby dosolte.

Hrachová kaše se servíruje v tenké vrstvě posypaná dokřupava osmaženou cibulkou.

 

Křupavá smažená cibule

Osmažení cibule tak, aby byla dokonale křupavá, dozlatova a doladila hebkou hrachovou kaši, si žádá čas. Připravit ji můžete během vaření hrachu. Na 1 porci použijte 1 středně vekou cibuli nakrájenou na tenké proužky nebo kolečka. Jak na to?

Nakrájenou cibuli zlehka obalte v osolené hladké mouce nebo pouze moukou poprašte. Na pánvi rozehřejte větší množství sádla nebo oleje na vyšší teplotu. S kouskem cibule vyzkoušejte, zda je tuk dostatečně horký a tvoří se bublinky. Do pánve vložte cibuli a snižte teplotu na minimum. Za občasného promíchání nechte asi 15 minut pozvolna opékat. Jakmile začne cibule zlátnout, je třeba ji hlídat. Během chvilky se totiž může zbarvit do tmavě hněda a zhořknout.

Hotovou cibuli přemístěte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk a cibule zůstane krásně křupavá.

Zdroje informací:

stobklub.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Související obsah