Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americké brambory
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pečené americké brambory patří k nejoblíbenějším přílohám k masu i zelenině. Ty dokonalé musí být křupavé na povrchu, měkké uvnitř, a tak akorát kořeněné, aby nebyla přebita chuť brambor. Poradíme vám, jak si namíchat vlastní směs koření a upéct nejlepší americké brambory.


Jaký typ brambor na „ameriky“?

Na americké brambory je ideální varný typ A, který obsahuje málo škrobu a zůstane pevný i po delší tepelné úpravě. Brambory s vyšší obsahem škrobu mají tendenci se rozpadat a nedocílíte toho, že budou křupavé na povrchu, a tak akorát měkké a vláčné uvnitř. Brambory by také měly být podobně velké, aby nakrájené na měsíčky měly rovněž podobnou velikost a byly propečené rovnoměrně.

Směs koření na americké brambory

Hotovou směs koření na americké brambory najdete v každém supermarketu, ovšem není nad to namíchat si vlastní, do které si můžete přidat cokoli uznáte za vhodné. Osvědčenou kombinací je tato směs, kterou využijete i na pečené maso (každého druhu koření dejte do směsi stejné množství):

sůl, sladká paprika, drcený kmín, sušený česnek, oregano, kurkuma

Sladká paprika a kurkuma se zároveň postarají o krásnou zlatavou barvu amerických brambor. Nebojte se experimentovat ani s dalšími druhy. Pikantnější výsledek dostanete použitím pálivé papriky, mletého pepře nebo chilli, do koření na americké brambory se dále hodí také saturejka, tymián, bazalka, majoránka nebo sušená cibule.

Směs koření se k bramborám přidává až ve druhé fázi pečení, kdy už nehrozí, že se brambory začnou spíše dusit než péct a také kvůli riziku zhořknutí připálené papriky na povrchu brambor.

Pečení amerických brambor

Na tuto úpravu se brambory neloupou, je však třeba je důkladně očistit kartáčem a osušit. Brambory nakrájejte na stejně velké měsíčky. Použijete-li varný typ B, nechte nakrájené brambory ve studené vodě alespoň půl hodiny. Zbaví se tak velké části škrobu, který s vodou slijete. Brambory poté důkladně osušte v čisté utěrce.

Brambory smíchejte s menším množstvím oleje, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut. Směs koření smíchejte s trochou oleje, až vznikne hustší kašička a předpečené brambory v ní obalte. Opět rozprostřete na plech a pečte odkryté na 220 °C dozlatova, což bude trvat asi 15 – 20 minut. V polovině pečení brambory opatrně promíchejte, aby byly rovnoměrně opečené.

Hotové brambory nechte ještě asi 5 minut odpočívat na plechu mimo troubu, kde se ještě samy dodělají do dokonalého křupava.

Dip k americkým bramborám

K pečeným bramborám se vždy hodí omáčka ze zakysané smetany, jogurtu nebo tvarohu.

Dip ze zakysané smetany

Na 1 kelímek zakysané smetany použijte ¼ lžičky dijonské hořčice, ½ lžičky tekutého medu, 1 stroužek česneku, špetku soli a pepře.

Jogurtový dip pro děti

1 kelímek hustého bílého jogurtu smíchejte s 1 prolisovaným stroužkem česneku, 1 lžičkou nasekaného kopru a špetkou soli. Místo kopru se dají použít jakékoli jiné oblíbené čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, bazalka, medvědí česnek...).

Tvarohový dip

1 kelímek měkkého tvarohu krátce vyšlehejte se 2 lžícemi majonézy a polovinou lžičky sladké papriky, osolte, opepřete a smíchejte s nadrobno nasekanou jarní cibulkou.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Nejnovější recepty Více