Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopustní škvarková bábovka je krásně vláčná a voní rumem a perníkovým kořením. Takhle snadno se navíc dělá
Zdroj: Toprecepty, katyvypl

Máte doma přebytek škvarků? Pokud přemýšlíte, jak je využít, co třeba to zkusit trochu neobvykle a přidat je do sladkého pečiva. I nasladko jsou totiž škvarky vynikající a naše babičky je tak používaly úplně běžně. A věděly proč. Moučníkům totiž dodají křehkost i vláčnost. 


Škvarky jsou výborné i nasladko

Možná jste už slyšeli o škvarkovém vánočním cukroví, asi vás ale překvapí, že v minulosti se škvarky přidávaly i do dalších moučníků. Sladké škvarkové pečivo bylo kdysi poměrně oblíbené. Máslo dřív bylo vzácností, takže se k pečení často využívalo sádlo.

To platilo hlavně v zimě, kdy se pořádaly zabijačky a vždy se vyškvařila hromada sádla. A protože kromě bílého sádla vznikly při škvaření i škvarky, využívaly tehdejší hospodyňky do pečení i je. Po rozmixování totiž nahradily tuk, a navíc dodaly cukroví příjemnou konzistenci a zajímavou chuť. Vzhledem k cenám másla dnes, není od věci škvarkové sladkosti vyzkoušet i nyní. 

Jak využít škvarky?

Škvarky jsou vlastně takový vedlejší produkt, která vzniká při škvaření sádla. Pokud jsou malé, krásně křupou, ty větší jsou měkčí a jsou ideální k tomu namlít je a připravit z nich buď pomazánku nebo je právě vmíchat do těsta, a to nejen slaného, ale i sladkého. Hlavní předností pečiva se škvarky je, že je měkké, vláčné a vydrží v takové kondici delší dobu než pečivo s máslem. Škvarky na pečení dnes seženete v každém řeznictví nebo i supermarketu, přece jen jsou ale o trochu lepší, když si je uškvaříte doma sami. Není to složité a snadno to zvládnete s pomocí našeho dřívějšího článku

Kořeněná škvarková bábovka

A kam tedy škvarky použít? Jedním z ideálních kandidátu je třeba bábovka. Pomleté škvarky se do ní použijí místo jiného tuku. Díky rozmixování se v těstě krásně rozleží, malé křupavější kousky v ní pak chutnají trochu jako oříšky. Navíc je díky škvarkům bábovka příjemně měkká a vůbec není vysušená nebo dusivá.

A pokud máte obavy, že v bábovce chuť škvarků ucítíte, tak se nemusíte bát. Sladké škvarkové pečivo se totiž často dochucuje kořením, jako je skořice, hřebíček nebo třeba badyán. Pokud vás taková bábovka láká, snadno ji upečete podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 6 žloutků, 350 g cukru, 300 g mletých škvarků, 2 lžíce mléka, 1/4 l mléka, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 1 vanilkový cukr, kůru z jednoho citronu, 1 lžíci rumu, 6 bílků. 

Postup: Škvarky rozmixujte co nejvíc dohladka. Žloutky nejprve utřete s cukrem, dvěma lžícemi mléka a rozmixovanými škvarky do pěny. Pak přilijte zbylé mléko, mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, koření, citronovou kůru a rum a promíchejte, až vznikne hladké těsto.

Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Polovinu těsta můžete případně obarvit kakaem a vytvořit tak mramorovou bábovku. Pak těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Upeče do zlatova. Hotovou bábovku můžete posypat moučkovým cukrem

A co třeba závin nebo křehké koláčky?

V případě, že vás škvarky v bábovce nadchly, můžete vyzkoušet i další sladké dobroty se škvarky. Škvarky se hodí do různých křehkých těst, které díky nim pak krásně křupou, a hlavně se téměř rozplývají na jazyku. Do těsta je nejlepší použít čerstvě vyškvařené škvarky. Před dalším zpracováním a vyvalováním je však třeba těsto nechat trochu vychladit, aby se s ním lépe pracovalo.

Jinak je totiž poměrně lepivé. Vynikající je se škvarky například i klasický jablkový závin. Trochu tučnější těsto právě jablka příjemně odlehčí. Oceníte je třeba i v malých koláčcích podle našeho receptu. Do nich se zase báječně hodí nějaká pikantnější kyselejší marmeláda, např. rybízová. Chybu ovšem neuděláte ani s povidly. Ty se zas krásně snoubí s kořeněným těstem vonícím skořicí a hřebíčkem. 
 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si