Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové pagáče mají maďarský původ. Toto pečivo se hodí připravit o masopustu i dalších slavnostních událostech
Zdroj: Toprecepty, magdalenka

Pokud na chvíli zapomeneme na zdravou stravu a vybavíme si škvarkové pagáče, možná se rozhodneme pro jejich přípravu. Voňavé škvarky mohou být koupené i doma připravené, pagáče si pak snadno připravíte sami.


Co jsou to pagáče

Slané pečivo vonící po škvarkách, to jsou pagáče. Jedná se vlastně o tak trochu jiné škvarkové placky, které se připravují z kynutého překládaného těsta. Výsledné těsto takzvaně „lístkuje“ jako to známe u listového těsta. Kromě škvarků v nich většinou nechybí smažená cibulka, sýr, smažená cibulka a často i brambory. Tradičně bývají součástí hodovacího období masopustu, při posvícení, ale také při dalších více či méně slavnostních obdobích. Krásně se kombinují s vínem a dalším alkoholem. Různé lokality vyrábějí trochu odlišné pagáče, proto můžete najít širokou škálu textur a chutí. Liší se i velikostí. Některé jsou podobné drobivým koláčkům, jiné jsou křehčí a připomínají nadýchaný croissant.

Kde se vzaly pagáče

Odkud pocházejí? Původ pagáčů bychom nejspíš vysledovali v Maďarsku, později je začaly připravovat i na Slovácku a Slovensku. Původní maďarské pogácse se chystaly v popelu u krbu.

Pečivo podobné pagáčům najdete i v dalších zemích na Balkáně (v Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku, Makedonii, Černé Hoře, Srbsku, Slovinsku, i v Turecku a Řecku). 

Co je potřeba na škvarkové pagáče

Základem jsou škvarky. Ty si můžete koupit v obchodě nebo si přichystat domácí podle tohoto návodu

Většinou se používá hladká mouka, někdy ale i polohrubá. Nechybí kvásek, žloutky, máslo, bílé víno a často v receptech najdete i kysanou smetanu. Povrch pečiva můžete zdobit třeba tvrdým sýrem, ale i semínky (sezamová, slunečnicová).

Pagáče většinou bývají kulaté. Když ale vykrojíte čtverce, nevzniká odpad a práce s přípravou je rychlejší.

Maďarská

Maďarsko patří historicky k našim nejbližším sousedům a tak je nám spousta pochoutek z tamní kuchyně velmi blízká: ať už se jedná o proslulý guláš, nejrůznější druhy čerstvých i mletých paprik nebo…

Jak upéct škvarkové pagáče

Receptů na pagáče je hodně. Některé obsahují brambory, jiné jsou bez nich. A recept bez brambor pro vás máme. Na přípravu budete potřebovat: 35 g čerstvého droždí, 100 ml mléka, 1 lžičku cukru, 600 g polohrubé mouky, 200 ml zakysané smetany, 2 žloutky, 2 lžičky soli, 4 lžíce bílého vína, 120 g změklého másla, 350 g mletých škvarků, 50 g sádla, sůl a pepř podle chuti. Navrch: 1 vejce.

Jak na to? Nejdřív umelte škvarky, smíchejte je s tukem, pepřem a solí tak, aby pepř a sůl byly výrazné. Připravte si kvásek tak, že mírně ohřejte mléko. Vlijte ho do mísy, přidejte cukr, rozdrobte droždí a posypte lžicí mouky. Rozmíchejte vidličkou a nechte kvásek vzejít na teplém místě. Trvá to zhruba čtvrt hodiny.

Těsto si připravte tak, že do mísy nasypete mouku, přidáte sůl a obojí promícháte. Do této směsi vlijte hotový kvásek a zbývající suroviny včetně škvarkové směsi. Vytvořte pružné těsto a přikryjte mísu utěrkou. Opět na teplém místě nechte kynout asi hodinu.

Po vykynutí vyklopte těsto na vál, a vyválejte z něj placku o síle zhruba 1,5 cm. Tvarujte ji do obdélníku. Lépe se s ní bude pracovat. Těsto nejprve přeložte na třetiny, pak shora dolů a zdola nahoru, a nakonec jako knihu. Přeložené těsto přikryjte a nechte odležet na válu.

Po půl hodině těsto dejte na plech vystlaný pečicím papírem, přikryjte ho, a nechte kynout asi půl hodiny. Troubu předehřejte na 200 °C. Pak těsto vyválejte na tloušťku asi 2 cm. Vemte si do ruky kulatý nůž a rýhujte po těstě tak, abyste vytvořili mřížku. Nakrájejte čtverce, potřete je rozšlehaným vejcem, a plech dejte do předehřáté trouby. Pečte. Trvá to zhruba čtvrt hodiny. Pečení hlídejte. Nakonec by pagáčky měly mít zlatou barvu. 

Pokud byste dostali chuť vyzkoušet jinou variantu, můžete sáhnout po té s bramborami a zakysanou smetanou

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si