Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstovinová, bramborová a rýžová voda
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Při vaření těstovin, brambor i rýže se do vody uvolňuje škrob a ta tak získává vlastnosti potřebné pro zahuštění omáček a vytvoření krémovité konzistence. Zbylá voda má ale i další využití nejen do pokrmů, ale třeba i v péči o tělo, pokojové i venkovní rostliny nebo při mytí zaschlé špíny na nádobí.


Voda z vaření těstovin

O vlastnostech podporujících krémovou konzistenci omáček na právě uvařené těstoviny ví Italové své. Obsažený škrob, který se na pánvičce setká s tukem, vytvoří emulzi se schopností obalit omáčkou každý kousek těstovin.

Přidáte-li do omáčky vývar z těstovin a necháte pár minut provařit s dalšími surovinami, odpadá nutnost zjemňovat a spojovat omáčku smetanou. Voda z těstovin je skvělá také na zředění hustých omáček bez ztráty krémovitosti.

Vývar z těstovin lze použít také do polévek místo zahuštění jíškou z mouky nebo italského rizota, které bude rovněž krásně krémové.

Pečete domácí chléb nebo si sami připravujete těsto na pizzu? Vyzkoušejte přidanou vodu vyměnit za vodu zbylou po uvaření těstovin. Těsto bude vláčné, dobře zpracovatelné a není třeba jej více solit, pokud byla voda dostatečně slaná.

Teplá slaná voda z těstovin skvěle rozpouští i nečistoty ze špinavého nádobí. Stačí je v této vodě nechat odmočit a odolná špína a mastnota půjde snadno odstranit houbičkou.

Voda z vaření brambor

Brambory kromě škrobu do vody uvolňují také cenné minerální látky, jako jsou draslík, vápník, hořčík, fosfor a zinek. Stejně jako voda z těstovin je i voda zbylá z vaření brambor vhodná na zahuštění omáček a polévek, obzvlášť do bramboračky se skvěle hodí a pozvedne ji na vyšší level bez použití jíšky.

Voda zbylá po uvaření brambor sice není kdovíjaká chuťová lahůdka, přesto se její vnitřní užívání vyplatí. Podle portálu healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, nám mohou obsažené látky pomoci zbavit se únavy, tlumit pálení žáhy a jsou-li brambory vařené společně s kmínem, tak i uklidnit podrážděný žaludek. Bramborová voda také pomáhá odvodňovat organismus, ale pouze není-li osolená. Sůl naopak vodu v těle zadržuje.

Zevně nesolená voda z brambor pomáhá na lesklé a objemné vlasy i regeneraci pokožky hlavy. Vychladlou jí přelijte vlasy, nechte 5 minut působit a opláchněte. Pleť, na kterou se nanese pomocí vatového tamponu, umí rozzářit, zesvětluje tmavé kruhy pod očima a zmírňuje podráždění. 

Bramborovou vodu bez soli mají rády také pokojové i venkovní rostliny, kterým dodává potřebné živiny a také díky ní lépe absorbují výživu z půdy. Voda na zálivku by měla mít pokojovou teplotu a lze ji kombinovat s vodou z těstovin i rýže, která dodá další prospěšné látky. Půdu touto vodou pouze navlhčete pomocí rozprašovače 1x týdně. 

Voda z vaření rýže

Také rýžová voda se hodí stejně jako dvě zmíněné do polévek a omáček, z rýže však nezůstává takové množství, pokud nepoužijeme na vaření více vody než je obvyklé.

Asiaté běžně rýžovou vodu používají na odstranění zápachu z ryby. Naporcovaná ryba se jednoduše namočí na 1 hodinu do vychladlé vody zbylé po vaření rýže a ryba se před dalším zpracováním osuší papírovou utěrkou. Je-li rýžová voda dostatečně slaná, rybu už není třeba dále dosolovat.

Rýžová voda užívaná vnitřně podle healthline.com upravuje trávení tak, jak je zrovna potřeba. Zvláště u dětí, které se potýkají s průjmy, zácpou nebo nadýmáním pomáhá vlažná voda z rýže optimalizovat střevní procesy a brzy vše vrátit do normálu. 

Použitá na vlasy jednou měsíčně místo šamponu zvyšuje jejich elasticitu, pevnost, objem i lesk. Koupel s příměsí vody z rýže se postará o hebkou, pružnou a rozjasněnou pokožku. Na celotělovou koupel ve vaně je však třeba nastřádat alespoň 2 litry rýžové vody. Opět platí, že pro vnitřní i vnější péči o tělo je vhodná neosolená rýžová voda. 

Voda z těstovin, brambor i rýže vydrží v lednici asi 1 týden pro jakékoli z výše uvedených použití.

Zdroje informací:

healthline.com
flourishingplants.com
pestujme.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více