Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit skvělý domácí sulc a jak zajistit, aby zůstal krásně čirý: Zásadní je pomalý var, chuti prospějí zelenina a správné koření
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Sulc neboli huspenina je jednou z typických zabijačkových pochoutek. Jeho předností je, že do něj upotřebíte i ty části vepříka, které se jinam nehodí. Díky němu se zkrátka zpracuje čuník od rypáčku po ocásek. Když si jej trochu vylepšíte, vytvoříte z něj dobrotu, která se vyrovná i populárnější tlačence. 


Sulc snadno vyrobíte i doma

Rosolovitou třesoucí se dobrotu někteří přímo zbožňují a mají dokonce z celé zabijačky za neoblíbenější. S nakrájenou cibulkou a zalitý octem totiž chutná sulc naprosto famózně, hlavně když do něj přidáte i trochu masa a zeleniny

Pokud doma pravidelně nepořádáte zabijačku, možná považujete sulc za pochutinu, která se kupuje pouze u řezníka. Ale není tomu tak. Sulc zvládnete doma i bez zabijačky a speciální výbavy. A dokonce snáz než tlačenku.

Oblíbená zabijačková specialita

Sulc neboli huspenina se při zabijačce připravoval vždy, stejně jako tlačenka. Na rozdíl od ní ale byl považován za trochu podřadnější výrobek, který se vyráběl jen ze zbytků ze zabijačky, které by se jinak musely vyhodit.

Oproti tlačence se do ní nedávalo maso a vnitřnosti, ale jen nasekané kousky kůží. Rosolovitou konzistenci pak u sulcu zajistí vývar z vepřových kůží, prasečích nožiček, hlavy, ocásků nebo vepřového kolene. Právě tyto části vepříka obsahují nejvíc kolagenu. Když se uvaří ve vodě, vznikne vývar, který po ztuhnutí zrosolovatí. Pak už stačí jen přidat nakrájené kůže, maso a zeleninu a máte vynikající sulc hotový. 

Na sulc potřebujete dostatek kolagenu

Pro suroviny na sulc se nemusíte nutně snažit propašovat na nějakou zabijačku, stačí když si zajdete k řezníkovi. Vepřové kůže či vepřové nožičky jsou poměrně běžně k dostání, navíc za poměrně nízkou cenu (kilogram vepřových nožiček stojí cca 40 Kč, vepřové kůže stojí ještě méně, kolem 35 Kč/kg).

Na výrobu sulcu jsou nejlepší právě vepřové nožičky, neboť obsahují hodně kůže, šlach, chrupavek a také kousek kosti, takže je v nich opravdu dostatek kolagenu. Chcete-li si připravit luxusnější sulc, kupte si do vývaru i vepřové koleno, získáte z něj i dostatek masa, které pak můžete nasekat přímo do huspeniny. 

Aby byl sulc krásně čirý

Příprava sulcu čili huspeniny je poměrně snadná, vaří se jako normální vývar s klasickou kombinací koření – bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Přidat můžete i kořenovou zeleninu a cibuli. Stejně jako normálnímu vývaru prospěje i tomuto „sulcovému“ dlouhé a pomalé vaření. Ideální je doba kolem dvou až tří hodin při mírné teplotě. To je opravdu důležité, při prudkém varu by se totiž vývar zakalil a ani huspenina by nebyla krásně čirá. 

Během vaření je také třeba průběžně sbírat pěnu z povrchu vývaru. Hotový vývar pak už stačí jen slít. Vývarem nakonec zalijete kousky masa a kůží ve formě a necháte ztuhnout. Chcete-li mít sulc barevnější, můžete do něj dát kousky zvlášť povařené kořenové zeleniny ve vodě s octem, pro chuť lze přidat i najemno nasekanou cibulku nebo kyselé okurky, které mu dodají trochu pikantnosti. Ztuhlý sulc už jen nakrájejte na tenké plátky a podávejte s nakrájenou cibulí přelitý octem. 

Jak na sulc z vepřových nožiček

Pokud se vám nepoštěstilo se na nějakou zabijačku dostat, není nic jednoduššího, než se do domácího sulcu pustit doma. Zkusit můžete třeba následující sulc z vepřových nožiček podle našeho receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 4 větší vepřové nožky, 1 mrkev, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 10 kuliček pepře, 10 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžičku soli a 1 lžíci nasekaných lístků petržele nebo libečku (můžete vynechat). 

Postup: Nožky důkladně očistěte a dejte je do vhodného hrnce. Přidejte očištěnou zeleninu, koření, sůl a vše zalijte studenou vodou tak, aby byly nožky ponořené. Slabým varem je vařte přikryté pod pokličkou doměkka. V obyčejném hrnci je doba varu nejméně 100 minut. Zvolit můžete i rychlejší vaření v papiňáku, to trvá cca 40 minut. Průběžně sbírejte pěnu. 

Poté z hrnce vyndejte všechny suroviny a vývar prudkým varem zredukujte o jednu třetinu. Nožky oberte, maso i kůže pomelte na masovém mlýnku, mrkev drobně nakrájejte (případně použijte novou uvařenou mrkev) a vše dejte do vývaru. Přidejte zelenou petrželku, promíchejte, nalijte do vhodných formiček a nechte ztuhnout přes noc na chladném místě. Sulc si nejlépe vychutnáte s čerstvým chlebem. 

Náš tip: Vynikající sulc si můžete připravit i podle našeho video receptu


 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více