Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetanové sýry patří k oblíbeným mléčným výrobkům. Existuje jich celá řada, u nás je jejich nejslavnějším reprezentantem Lučina a často tímto názvem označujeme i podobné sýry. Lučinu milujeme pro možnost využít ji do pomazánek, dezertů i koláčů. Pokud si ji připravíte domácí, pochutnáte si na ní ještě víc. 


Jaké jsou smetanové sýry?

Lučina je jedním z nejznámějších reprezentantů rodiny smetanových sýrů. Populární krémový sýr, která si uchoval i své původní balení ve staniolu, oslavil nedávno své čtyřicáté narozeniny a za ty roky se stala doslova legendární. U nás je jakýmsi symbolem podobných smetanových sýrů, často jim proto zobecněně říkáme lučina a různě je zaměňujeme. Je takovou českou obdobou francouzského žervé nebo slavné americké Philadelphie. Každý z těchto a jim podobných sýrů se ovšem vyrábí trochu jinak a z jiných ingrediencí.

Jak využít krémový sýr?

Konkrétně Lučina je termizovaný sýr ze smetany, tvarohu a špetky soli, což platí i v případě žervé, krémové smetanové sýry typu Philadelphia známé pod anglickým názvem cream cheese se vyrábí z mléka a smetany. Výsledek je ale vždy hodně podobný – nadýchaný krémový sýr jemné smetanové chuti, který přímo vybízí k namazání na čerstvé křehké pečivo. Výborně se hodí i do pomazánek, dipů, místo smetany na těstoviny či k zapékání. Snadno z nich vyrobíte i odlehčené krémy do zákusků a třeba bez sýra Philadelphia se neobejde pravý americký cheesecake. S naší tvarohovou lučinou však chutná trochu jinak, takže úplně libovolně zaměňovat nejdou. 

Lučinu snadno vyrobíte doma z obyčejných surovin

Smetanový sýr jako je Lučina je jedním z oblíbených produktů, které lidé často rádi vyrábějí v domácích podmínkách. I když Lučina sama je čistě přírodní, některé z těchto sýrů jsou obohaceny o škroby a další zahušťovadla, různé konzervanty a jiná aditiva. Pokud se jim chcete vyhnout, není nic snazšího, než si udělat takový sýr domácí a je vlastně jedno, jak mu budete říkat. Protože se každý vyrábí trochu jinak, jsou i recepty na přípravu podobných sýrů různé. Tři z nich jsme vyzkoušeli, abychom porovnali ceny i konzistenci hotového výrobku. A jaký je výsledek?

Lučina z jogurtu a smetany

Jde asi o nejčastější recept na lučinu, na který narazíte. Využívá se v něm jogurt, nejlépe nějaký hustý a smetanový a smetana ke šlehání, kterou v některých receptech nahrazuje kysaná smetana. Varianta se šlehačkou je ale jemnější a smetanovější. Příprava takové lučiny je snadná, ovšem poměrně zdlouhavá. Výsledek je ale příjemně krémový a jemný.

Budete potřebovat: 300 g bílého (řeckého) jogurtu, 100 ml smetany ke šlehání a špetku soli. 

Postup: Jogurt dejte do misky a smíchejte se smetanou (tu můžete předem vyšlehat, ale není to nutné). Pak vše dejte do cedníku vyloženého utěrkou nebo nějakým plátýnkem, zakryjte a nechte 12-24 hodin vykapat nad hrncem někde v chladu. Chcete-li proces urychlit, utěrku zabalte a směs zatižte talířkem, aby syrovátka rychleji vykapala.

Na kolik vyjde: řecký jogurt 40 Kč, 100 ml smetany ke šlehání 16 Kč – celkem 56 Kč. Získáte cca 200 g lučiny, 100 g Lučiny stojí 26 Kč. Cena za domácí lučinu je tak přibližně stejná jako za tu z obchodu. 

Lučina z tvarohu a smetany

Obdobou prvního receptu je i tento, v němž jogurt nahrazuje tvaroh, do něhož se pro zjemnění přidává zakysaná smetana. Předností této varianty je, že je hustší, takže se konzistencí víc blíží opravdové Lučině. 

Budete potřebovat: 250 g tučného tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany, špetka soli. 

Postup: Tvaroh se zakysanou smetanou smíchejte, vložte do plátna, dejte na síto, to postavte na nějakou hlubší misku a nechte vykapat 24 hodin přikryté v lednici. Hotový sýr můžete dochutit kořením, bylinkami nebo třeba sušenými rajčata. 

Na kolik vyjde: tvaroh 33 Kč, zakysaná smetana 27 Kč – celkem 60 Kč. Z tohoto množství získáte sýra o trochu víc, cena je přibližně stejná jako za sýr z obchodu.

Krémový sýr z mléka

Tato verze se spíš blíží klasickému krémovému smetanovému sýru. Její předností je, že je rychle hotová, takže ji vyrobíte i během chvilky, když si uvědomíte, že nemáte doma sýr na pomazánku nebo jen k namazání na pečivo. Suroviny na sýr navíc určitě budete mít doma, vystačíte se totiž jen s mlékem a citronovou šťávou. A jak na to? 

Budete potřebovat: 1 l plnotučného mléka, šťávu z poloviny citronu a trochu soli. 

Postup: Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu. V tu chvíli nalijte do mléka citronovou šťávu a odstavte. Během chvilky by se mělo mléko srazit. Když směs vychladne, přeceďte ji přes síto vyložené plátnem a sýřeninu důkladně vymačkejte. Pak ji dejte do mixéru společně se špetkou soli a mixujte, dokud nevznikne hladký krém. Ten je ještě trochu tekutý, stačí ho dát do lednice a vznikne vám krásně hladký krémový sýr. 

Na kolik vyjde: mléko 25 Kč, citron 5 Kč – celkem 30 Kč. Získáte cca 170 g sýra. V porovnání s kupovanou Lučinou i s jiným smetanovým sýrem (Philadelphia stojí 125 g 55 Kč) tak tato verze vyjde mnohem levněji

Náš tip: Podívejte se na postup domácí výroby v naší fotogalerii:


 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

rakapka

5. 3. 2023 12:29

dělám už roky, z řeckého nebo smetanového jogurtu. Když má jogurt 10% tuku, není třeba přidávat šlehačku ani zakysanou smetanu, sýr je krémový i tak. Jen ho promíchám se solí (na kilo jogurtu 12-15g soli, dám na extra hustý cedník do chladu na dva dny okapat. A je hotovo. Přendám do krabičky, v lednici vydrží i týden... pak začne pomalu 'zrát' a stávat se aromatičtější.
A akci se dá koupit řecký nebo tučný jogurt i za 60kč na kilo, z toho je tak 700g sýra. Cenově nemá konkurenci oproti obchodu. Pozor na to, když použijete levnější a méně tučný jogurt, bude více syrovátky a méně sýra, třeba jen 400g z kila jogurtu. Navíc sýr nebude krémový, ale spíše suchý. Pro dietáře ok, ale jinak nedoporučuji šetřit a kupovat méně tučný jogurt, pak stejně musíte přidat drahou smetanu. Namazané na chleba a posypané bylinkama nemá chybu <3

Přidat komentář

Přečtěte si