Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Které jídlo se dá použít prošlé? Těstoviny, olej, rýže nebo sušenky do koše nepatří! S opatrností lze využít i zkyslé mléko
Zdroj: Pixabay, FotoshopTofs

Občas se nám podaří některé potraviny nespotřebovat. Co se dá dělat s prošlým jídlem? Které sníst i po datu minimální spotřeby a jak využít to, které jíst nejde?


Datum minimální trvanlivosti 

Datum minimální trvanlivost je uveden u potravin, které se pomaleji kazí. Většinou se ale i tak spíše jedná o kvalitativní nedostatky (nechutnají ideálně, mohou být i vizuálně jiné), než o bezpečnost. Jedná se o těstoviny, mouky, obilí, luštěniny, oleje, čokoládu a sušenky. Dále o některé  mražené, sušené a konzervované výrobky.

Důležité je potraviny dobře skladovat a hlídat neporušenost obalu, pak je můžete skladovat i po datu minimální trvanlivosti. Můžete na takové potraviny narazit i v obchodě, ale musí být řádně označeny.

Spotřebujte do...

Minimální trvanlivost, jak už jsme uvedli výše, stanovuje minimální čas, po který budou potraviny nejen bezpečné, ale také stále budou stejně dobře vonět a chutnat. To znamená, že po tomto datu obvykle stále potravinám nic není, jen možná nevoní tak krásně nebo nechutnají perfektně. Většina z nás to ale ani nepozná.

Kdežto datum spotřeby nebo termín "spotřebujte do" stanovuje dobu zdravotní nezávadnosti potravin a uvádí se v předepsaném pořadí - den, měsíc a rok. 

Datum spotřeby se uvádí u potravin, které se rychle kazí a vypovídá o tom, kdy je zaručena zdravotní nezávadnost a bezpečnost. Jde třeba o zákusky, dezerty, maso, uzeniny, jogurty, sýry, ryby a mořské plody.

Po datu spotřeby se už produkty nesmí prodávat v obchodech. A co když je máme doma? Pak je třeba hlídat vůni a vzhled. U dobře skladovaného jogurtu či sýru den dva nehrají roli. Přivoňte si k nim a prohlédněte je nebo ochutnejte. Pokud stále voní a chutnají dobře, jíst se dají. Ale pozor, pokud najdete i malý kousek s plísní, musíte vyhodit celou potravinu. 

Horší je to u masa, uzenin, zákusků či ryb. Ty mez milosti vyhoďte! Stejně tak patří do koše i potraviny, které se evidentně zkazily, byť mají datum spotřeby ještě v pořádku. Na vině bylo zřejmě špatné skladování. 

Potraviny bez označení

Některé potraviny nemají na obalu ani jinde uveden ani jeden z těchto termínů. I tyto potraviny se kazí, ale výrobce nemá povinnost to časově uvádět. Takovým případem jsou čerstvé ovoce a zelenina, chléb a pečivo (ke konzumaci do 24 hodin), ocet, cukr, žvýkačky a alkoholické nápoje s více než 10% obsahem alkoholu.

Využívání prošlých potravin

Jak už jsme uvedli, více toho „vydrží“ těstoviny, mouky, obilí, luštěniny, oleje, ořechy, čokoláda a sušenky. Důvodem je hlavně nízký obsah vody. Přesto je třeba hlídat zvláštní vůně, chutě (třeba u oříšků plísně), ale také napadení škůdci.

Jinak je možné ale tyto potraviny využívat obvykle i dlouho po datu minimální trvanlivosti. V případě sýrů je třeba sledovat, o jaký druh jde. Tavené prošly tepelnou úpravou, proto vydrží déle. To je případ i tvrdých dlouho zrajících sýrů, jako je parmazán.

S prošlými vajíčky opatrně

V případě vajíček je nutné zjistit, jak stará jsou. To poznáte podle testu ve sklenici vody. Vajíčka můžete použít po uplynutí minimální doby trvanlivosti jen v tom případě, že ani malinko nezapáchají. Pokud je jejich vůně i vzhled v pořádku, můžete je přidat jídel, která se dostatečně dlouho tepelně upravují.

Například do těst, nádivek a podobně. Případné zárodky salmonely se zničí, pokud je teplota 75°C ve středu vajíčka alespoň 5 minut. Var a teplota nad 100°C salmonelu spolehlivě ničí, stejně jako delší pečení, třeba u bábovky.

Přesto ale musíme varovat, vajíčka jsou obzvlášť citlivá potravina a tak raději neriskujte, zejména v letních měsících. Po datu spotřeby určitě nedělejte volská oka ani míchaná vejce.  

Zkyslé mléko má využití

Trvanlivé mléko vydrží hodně dlouho uzavřené. Jakmile ho ale otevřete, je ho třeba do pár dnů spotřebovat. Stejně jako mléka v plastových lahvích nebo ve skle, která také mohou v lednici zkysnout.

Tady je třeba rozlišit, zda je mléko zkyslé nebo už zkažené. Opět se řiďte svým čichem a chutí. Pokud je mléko staré a hrudkovatí, divně chutná a zvláštně vypadá, pak ho zlikvidujte.

Jestliže je ale jen zkyslé, lze je použít. Pro další upotřebení se ale hodí jen čerstvé mléko, které zkysne nejlépe při pokojové teplotě. Můžete je využít do buchet či koláčů nebo pro přípravu domácího tvarohu.  Takové mléko stačí zahřát na 40-50 °C a nechat odkapat v chladu v cedníku na čistém ubrousku přes noc.

Nespotřebované oleje se hodí v domácnosti

Pokud už nemůžete využít olej na přípravu jídla, můžete s ním například ošetřit dřevo proti vlhkosti, což je třeba provádět pravidelně. Potírání dřeva štětcem namočeným v oleji je třeba provést venku, aby mohlo dřevo od oleje vyvonět. Pečujete také o drobné dřevěné předměty v kuchyni? Naolejovat můžete i prkénko, případně vařečky. Olej se hodí i na promazání pantů dveří.

Zdroje informací:
www.dtest.cz/clanek-6472/potraviny-ktere-muzete-snist-i-prosle
www.vitalia.cz/
zachranjidlo.cz/7291/datum-spotreby-neni-ultimatum-jak-poznat-prosle-jidlo/
www.nasezahrada.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si