Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený pivní guláš z trouby: Večeře téměř bez práce uspokojí i ty náročnější jedlíky, ale opije vás jen svou skvělou chutí
Zdroj: Toprecepty, Ivvettaa

Gulášek si velmi rádi dáváme v nejrůznějších obměnách. Také příprava může být odlišná. Snadno guláš na pivu upečeme v troubě. Připravte si s námi ten nejlepší. Víme, čemu věnovat pozornost.


Proč péct guláš v troubě

Pečení guláše v troubě je jednoduché a nevyžaduje tolik pozornosti, jako je tomu při klasické přípravě guláše. Po počáteční úpravě na plotně dáme vše do trouby a necháme guláš péct. Maso je pak výborně připravené, rozplývá se na jazyku a doplňuje ho výborná silná omáčka.

Které maso se hodí do guláše

Do guláše s pivem se hodí vepřové i hovězí maso. Z hovězího je ideální kližka, v případě vepřového můžeme sáhnout po plecku, bůčku, ale i po krkovici.

Jaké pivo zvolit do guláše

Které pivo vyberete, se odvíjí od toho, jak chcete, aby guláš chutnal. Dá se využít jak světlé, tak i tmavé pivo. Tmavé pivo dodá jídlu mírně karamelový nádech. Na tmavém pivu jsou třeba výborná hovězí líčka s kořenovou zeleninou. Alkoholu se přitom obávat nemusíte, při dlouhém pečení zůstane v jídle jen jeho chuť.

Jak připravit guláš na pivu v troubě

Když připravujete guláš v troubě, můžete osmažit cibulku a orestovat maso předem, nebo hned dát vše připravovat najednou. V troubě se už pak nemíchá a nesundává se poklička.

Na guláš si přichystejte: 3 lžíce sádla, 1 kg hovězí kližky, 1 kg cibule nakrájené nahrubo, sůl, pepř, ½ lžičky kmínu, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sladké papriky, 2 velké bobkové listy, 2 lžíce rajčatového protlaku, případně špetku chilli papričky, 1 l hovězího vývaru, 400 ml piva, lžíci majoránky, a 1 cibuli na ozdobu.

Jak na to? Maso nakrájejte na asi 2,5cm kostky. Cibuli nakrájejte nahrubo. Česnek rozdrťte. Troubu rozpalte na 220°C. V hrnci vhodném do trouby nechte rozehřát sádlo, orestujte kostky masa dozlatova, a pak je vyndejte. Nechte osmažit cibuli, pak přidejte česnek a maso. Zasypte paprikou, přidejte protlak a zalijte vývarem a pivem, přidejte bobkový list a kmín, a nádobu přikryjte pokličkou.

Hrnec dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 75 minut. Pokličku nesundávejte. Jako přílohu si můžete dát domácí chléb, nebo třeba knedlíky.
Zajímavou změnou může být třeba uherský guláš z trouby.

Náš tip: Připravte si troubový guláš podle tohoto videoreceptu, kdy je vidět, jak se všechny suroviny dávají do nádoby najednou.

 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si