Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální hnědá omáčka
Zdroj: Toprecepty, mika59

UHO neboli univerzální hnědá omáčka je lidový název pro cibulovou omáčku, která se velmi často objevovala v různých variacích za minulého režimu na talířích ve školních a závodních jídelnách i v nemocnicích. Na přípravě není nic složitého a dáte-li si práci se silným vývarem z kostí, dostanete skvělý základ k mnoha pokrmům.


Univerzální hnědá omáčka československých jídelen

UHO si pamatuje především generace Husákových dětí ze školní jídelny, kde se objevovala v různých variacích. Díky univerzálnosti omáčky ji bylo možné podávat k hovězímu i vepřovému masu, knedlíkům, rýži, těstovinám i bramborám.

Byla základem například pro omáčku ke španělským ptáčkům, znojemské pečeni, masu na houbách i klasickým smetanovým omáčkám. Připravovala se z vývaru z telecích nebo vepřových kostí, spousty cibule, tuku, mouky, soli a pepře, v různých konzistencích podle aktuální potřeby. 

Univerzální hnědá omáčka se dá jednoduše připravit i doma do zásoby a použít jako základ k mnoha klasickým i méně známým omáčkám především k masu. 

UHO znají i v zahraničí

Univerzální hnědá omáčka není doménou českých jídelen minulého tisíciletí. Svou variantu UHO mají například i Britové, Francouzi nebo Němci.

Britská verze UHO se nazývá gravy a jejím základem je šťáva získaná po upečení masa nastavená vývarem a zahuštěná moukou nebo kukuřičným škrobem. Gravy se běžně obarvuje potravinářským karamelovým barvivem a je k dostání i v instantních a konzervovaných verzích.

Sloužení francouzské Sauce au jus de viande je velmi podobné, ale nebyli by to objevitelé nejchutnějších pokrmů světa, kdyby svou „UHO“ občas neobohatili o kvalitní červené víno nebo cherry.

Trocha červeného vína se běžně přidává i do německé Bratensauce, ve které bývá navíc někdy rajčatové pyré. To dodá omáčce zajímavou chuť a načervenalou barvu.

Jak na univerzální hnědou omáčku?

UHO se vyplatí uvařit ve větším množství a jednotlivé porce zmrazit nebo zavařit do sklenic na pozdější použití. Horkou omáčku nalijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte, dejte do hrnce s vodou a nechte vařit při mírné teplotě 30 minut. Takto chráněná před zkažením vydrží až 4 měsíce.

Kromě cibule je zárukou plné chuti kvalitní silný vývar z opečených kostí. Jak na něj, se dozvíte zde:

Vývar lze použít i vepřový, podle toho, k jakému masu chceme omáčku podávat. 

Na přibližně 10 porcí UHO budete potřebovat 2 litry vývaru z kostí, 500 g cibule, 130 – 150 g hladké mouky (podle požadované hustoty výsledné omáčky), máslo ve stejném množství jako mouky, sůl a pepř na dochucení.

V rozehřátém másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, poprašte moukou a umíchejte jíšku, která by měla být dozlatova. Přidejte malé množství horkého vývaru a rozmíchejte v něm jíšku, až vznikne kašička. Poté zalijte celým vývarem, důkladně rozmíchejte, podle potřeby osolte a opepřete a vařte 25 minut. Omáčku nakonec rozmixujte nebo propasírujte.

Použití univerzální hnědé omáčky

Samotná UHO se hodí k hovězímu i vepřovému masu připravenému na přírodno. Přidáním ingrediencí do základní omáčky se ale možnosti rozšíří a vyberou si i ti nejnáročnější strávníci včetně dětí.  

  • Ze smetany ke šlehání přidané do základní UHO dostanete výbornou smetanovou omáčku na těstoviny, noky, ke knedlíkům i rýži. Skvěle se do ní hodí podušené houby, lze v ní rozpustit různé druhy sýra nebo přidat čerstvý špenát. Dá se použít i jako základ na koprovou, křenovou a další klasické smetanové omáčky.

  • Omáčkou se dá zalít orestovaná zelenina nebo jakákoli směs, kterou UHO propojí.

  • Přidáním rajčatového protlaku a správným dochucením máte rázem z UHO jednoduchou rajskou omáčku.

  • Hořčice a nadrobno nakrájená nakládaná okurka vykouzlí z UHO znojemskou omáčku a máte-li rádi chuť španělských ptáčků, přidejte do základní omáčky vejce natvrdo, hořčici, nakládanou okurku, kousek orestované slaniny a lák z okurek.

Zdroje informací:

simplyrecipes.com
weboucherie.fr
futterattacke.de

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si